Az akadálymentesítésben hátralépést eredményez a Nintendo bajnoksági szabályzata!

Az új, bajnokságok alatt használható kontrollerekre vonatkozó szabályzat nem előrelépés, hanem inkább visszavet mindent, ha a könnyebb hozzáférhetőségről, az akadálymentesítésről van szó…

 

A Nintendo új szabályzatot vezetett be a közösségi bajnokságok számára. Így maximum kétszázan vehetnek részt a személyes részvételt igénylő bajnokságokon, tilos közben a termékértékesítés, továbbá külsős, third-party szponzoroktól nem kaphatnak kompenzációt a játékosok. Már ezek a feltételek is joggal kritizálhatóak (mert azért meg is kell szervezni az eseményt, és ha száznál többen indulnának, akkor pláne komolyabb infrastruktúra szükségeltetik a gördülékeny műsorhoz), de van egy másik szemszög, ami a játékosok egy bizonyos részét érinti. Tény, hogy nem mindenkit, de amíg valaki hátrányban van emiatt, akkor nem lehet csak legyinteni, hogy így járt, hanem komolyan kell venni.

Arevya, az akadálymentesítés szószólóinak egyike a Twitteren kiemelte, hogy a Nintendo szabályzata megtiltja a külsőleg gyártott kontrollerek használatát, amivel egyes játékosok, akiknek egyedi beállításra vagy gombkiosztásra van szükségük, lényegében ki is zárják magukat, ha valamilyen egyedi (de előnyt értelemszerűen NEM bizotsító) hardvert vesznek igénybe a játék (mondjuk a Super Smash Bros. Ultimate) irányításához!

„Ha nem ismered a játékok hozzáférhetőségét, akkor ez talán nem tűnik nagy dolognak, de az ok, amiért az, az az, hogy sok fogyatékkal élő játékos (mint például én is) harmadik féltől származó kiegészítőket használ, hogy játszani tudjon. Ez lehet bármi a lábaddal használható kontrollertől kezdve a játék működését segítő eszközökön át egy szívószállal, amelybe belefújhatsz a karaktered mozgatásához, egészen a 3D nyomtatott speciális felszerelésekig, amelyek lehetővé teszik a hagyományos Joy-Con vagy Pro Controller használatát. Valahol megértem, hogy a Nintendo meg akarja védeni a szellemi tulajdonát, de ez olyan messzire megy, hogy kizárja a gyerekeket, a fiatalokat és a felnőtteket, akiknek ugyanúgy szükségük van a hozzáférhetőségre a játékhoz, mint bárki másnak,” írta Arevya.

Ha a Nintendo nem licencelte a konzolt, kiegészítőt vagy játékot, nem használható a rendezvényen. Sok kontroller pedig ilyen, ha külsőleg gyártott. Holott a Sony és a Microsoft is rendelkezik akadálymentesítésre szánt kontrollerrel…

Forrás: VGC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu