30 éves a DOOM, összeült ünnepelni az id Software két nagy embere! [VIDEO]

John Romero és John Carmack közösen ünnepelte az FPS műfaj forradalminak tekinthető játékának harmincadik születésnapját.

 

Romero és Carmack az id Software két társalapítója volt, és a beszélgetésüknek egy moderátora is volt David Craddock személyében (ő a The FPS Documentary, illetve a Long Live Mortal Kombat kapcsán ismerhető). Ő, illetve a chat is feltett pár kérdést a duónak. Mindketten örömmel vettek részt a beszélgetésben, ám kifejezetten önkritikusak voltak a munkájukkal kapcsolatban. Carmack szeretett volna látványosabb, és valószínűleg technikailag kockázatosabb grafikus hatásokat a játék engine-jében, és úgy véli, hogy a földhözragadtabb, katonai sci-fi stílusú első epizód sokkal jobban élte meg az éveket a későbbi, pokoli epizódok vizualitásához képest.

Romero szerint technikailag jó átmenet volt a DOOM a korábbi játékaik és a Quake között. Utóbbi már teljes 3D-s gyorsításra váltva sokkal összetettebbé tette a fejlesztést, és korlátozni kellett, hogy egyszerre hány ellenfél lehet a képernyőn, viszont örült annak, hogy a Wolfenstein 3D-hez képest összetettebb pályákat hozhattak létre, mert szerinte a Wolfenstein pályatervezése az egyik legunalmasabb ilyen munka lehetett. A páros a technikai limitációkra is visszaemlékezett. Bár Carmack úgy gondolta, hogy egy barna papírzacskóban is értékesíthették volna a DOOM-ot, örült neki, hogy mégsem így lett, mert ikonikus dobozképet és jó marketinget kapott a játék. Mindketten örültek a 90-es években még gyakori, nagy dobozos PC-s játékoknak és az extráknak (vászonra rakott térképek, például).

Romero kifejtette, hogy nem sokkal a DOOM megjelenése előtt bírta működésre a többjátékos elemet: „Bementem az irodámba (akkoriban az E1M7-et készítettem), kinéztem az ablakon, és látom, hogy két karakter harcol, rakéták repülnek egy magas ablaknál, és valaki plazmafegyverrel lövi a másik fickót. És azt gondoltam, hogy ez lesz a legkirályabb játék, amit a bolygó valaha látott, alig várom, hogy játszhassak vele. Szeretném megköszönni mindenkinek a Doom közösségben, hogy életben tartják ezt a játékot. És tényleg, köszönöm, hogy játszottatok a játékunkkal, mindenkinek.” Carmack is hálás volt: „Már mondtam korábban, hogy nem vagyok túl szentimentális ember, nem töltök sok időt azzal, hogy a régi szép időkre emlékezzek, de azok tényleg nagyon jók voltak. Nagyon büszke vagyok azokra a dolgokra, amelyeket akkoriban építettünk, és hogy ezek az örökségek a mai napig fennmaradtak.”

Ha már DOOM, Romero új megawadja, a Sigil II ingyenesen letölthető, és 2019-ben adta ki az első részt…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu