Hisense E7K Pro – Gamereknek jó fogás lehet ez a kedvező árú, kínai 4K-s okostévé

TECH TESZT – A Hisense E7K PRO egy középkategóriás LED LCD 4K TV, ami minden HDR formátumot támogat, és olyan hangrendszerrel rendelkezik, amely dekódolja a Dolby Atmos-t. A játékosokat különösen az fogja érdekelni, hogy képes akár 144Hz-es képfrissítési sebességet is kezelni, ami HDMI 2.1 bemenetekkel és számos egyéb, játékokhoz kapcsolódó funkcióval párosul, így ez a TV vonzó választás lehet az igényes, de költségtudatos vásárlók számára. A kínai gyártmányú TV remek 4K-s képminőséget és átfogó játékfunkciókat kínál, de korlátozott fényereje és kicsit homályosabb képe a hátrányai.

 

 

A Hisense E7K PRO egy 4K (3,840 x 2,160) HDR intelligens LED LCD TV, mely 55, 65 és 75 colos képernyőméretekben kapható. Ez a Hisense 2023-as termékskálájának középkategóriás modellje, 10 bites, 144Hz-es panelel és közvetlen LED háttérvilágítással, valamint kvantumpont szűrőkkel rendelkezik, és versenyképes áron érhető el, Magyarországon 209 900 Ft-os áron, ami az ilyen kaliberű tévékkel összehasonlítva igen olcsónak számít.

A TV a márka VIDAA U 7 intelligens platformját használja, és minden HDR formátumot kezel: HDR10, HLG, HDR10+ Adaptive és Dolby Vision IQ. Ezenkívül támogatja az eARC-ot, a Dolby Atmos dekódolását, beépített Alexát, és széleskörű streaming video szolgáltatásokat.

A játékfunkciók is lenyűgözőek, két teljes sávszélességű HDMI 2.1 bemenettel, amelyek támogatják az ALLM-et, VRR-t és akár 4K/144Hz-es képfrissítést, Hisense Játék Sávval, és AMD Freesync Premium támogatással. Nagyon alacsony bemeneti késleltetés teszi teljessé a lenyűgöző játékcsomagot.

A Hisense E7K PRO TV valóban elérhető versenyképes áron, és a márka kínálatában középkategóriás modellként van pozícionálva. A 55 colos változat ára Magyarországon körülbelül 209 899 Ft.

A versenytársak közül a TCL C745K modell kiemelkedik, amely hasonló jellemzőkkel rendelkezik, mint az LCD panel, közvetlen LED háttérvilágítás, és kvantumpont színek. Az 55 colos TCL C745K legolcsóbb ára 219.990 Ft, ami egy 10-essel több, mint tesztünk tárgyáé, a Hisense E7K Pro ára.

 

 

Dizájn, csatlakozók és vezérlés

 

A Hisense E7K PRO egyszerű, de elegáns megjelenésű, vékony fekete kerettel a képernyő körül, és egy szélesebb csíkkal az alján, ahol a hangszórók találhatók. A TV két széles távolságra elhelyezett sötétszürke lábon áll, de falra szerelhető 200 x 200 VESA rögzítésekkel is rendelkezik.

A panel hátoldala mintázott fekete műanyagból készült, és a csatlakozók egy része hátrafelé, egy része oldalra néz. A bemenetek többsége oldalra néz, de sajnos csak 95 mm-re vannak a széltől, ami azt jelenti, hogy a kábelek kilátszanak az oldalról, ha az elejéről nézzük.

Négy HDMI bemenet (2 x HDMI 2.1 és 2 x HDMI 2.0), két USB port, földi és műholdas tunerek, CI (common interface) nyílás, optikai digitális kimenet, Ethernet port, AV adapter, és fejhallgató-csatlakozó található rajta. Emellett Wi-Fi, Bluetooth és AirPlay 2 is van a vezeték nélküli kapcsolatokhoz.

Az összes HDMI bemenet támogatja a 4K/60Hz, HDR10, HLG, HDR10+, és Dolby Vision formátumokat, de csak a két HDMI 2.1 bemenet képes 4K/144Hz, ALLM és VRR kezelésére. Az egyik HDMI 2.1 bemenet támogatja az eARC-ot is, ami azt jelenti, hogy nem lehet egyszerre két új generációs játékkonzolt és egy hangprojektort csatlakoztatni.

A távirányító egy egyszerű fekete műanyag darab, de kényelmes a fogása, egyszerűen használható egy kézzel, és intuitív elrendezésű. Minden gomb megtalálható rajta, beleértve a fő videó streamerekhez tartozó számos közvetlen hozzáférési gombot, valamint a Freeview Play-t, a VIDAA TV-t és a Deezer-t.

 

 

Tényleg okos ez az okostévé?

 

A Hisense E7K PRO a VIDAA U 7 okostévés szoftvert futtatja, amely jól tervezett és intuitív a navigációban, köszönhetően az interfésznek, amely rétegzetten jeleníti meg a tartalmakat. Egy négymagos processzor biztosítja a szükséges teljesítményt, és van beépített Amazon Alexa is.

A kezdőképernyő közepén találhatók az alkalmazások, a promóciós anyagok felett, és az ajánlott tartalom sorai alatt. A bal oldalon ikonok találhatók a keresésekhez, bemenetekhez, beállításokhoz és értesítésekhez, valamint széleskörű fájltámogatás azoknak, akik saját tartalmukat szeretnék streamelni.

A rendszer sima, testreszabható és könnyen navigálható, széleskörű videó streaming szolgáltatások választékával, beleértve a Netflixet, a Prime Videót, a Disney+-t, az Apple TV+-t és a YouTube-ot . Emellett a Freeview Play is rendelkezésre áll, amely magában foglalja az összes brit TV utólagos nézhetőségi szolgáltatását, és integrálódik az EPG-be (elektronikus programújság).

 

 

Remek képminőség, kisebb hibákkal

 

A Hisense E7K PRO lehet, hogy egy középkategóriás modell, de tartalmaz egy 4K panelt LED háttérvilágítással és Quantum Dot színszűrőkkel. Képes kezelni a képfrissítési sebességeket akár 144Hz-ig is, ami jobb mozgáskezelést ígér, és népszerű lehet a PC-s és új generációs konzolos játékosok körében.

Bár a Hisense E7K PRO TV közvetlen LED háttérvilágítással rendelkezik, nem tartalmaz független megvilágítási zónákat, ami miatt a helyi fényerő-szabályozás hiányzik. Ennek eredményeként a fényes tárgyak körül enyhe halványodás tapasztalható. Bár a kép egyenletessége nem tökéletes és időnként foltosság észlelhető, a TV nézési szögei jól megtervezettek, minimalizálva a képernyőn megjelenő visszaverődéseket.

A E7K PRO a Standard képmódban érkezik, de ez túl sok kék energiát tartalmaz a szürkeskálán, a gamma mindenfelé van, és a színek kissé túltelítettek, ami átlagos DeltaE (hibák) értékeket eredményez 12.5-öt a szürkeskálára és kicsivel több mint kilencet a színekre.

A Filmmaker módba váltás mindezt kijavítja, nagyon pontos szürkeskálával, amely egyenlő mennyiségű piros, zöld és kékből áll, és az átlagos hiba 0.9. A gamma körülbelül 2.35 körül mozog, és a színek elérnek a telítettségi céljaikat, az átlagos hiba 1.4.

A látható hibaküszöb három, és mivel a Filmmaker mód ezen a cél alatt van, a E7K PRO képei kellemesen pontosak, tiszta fehérekkel, egészséges bőrtónusokkal és természetes színekkel. A gyenge pont a fekete különféle árnyalatai, amelyek inkább szürkének tűnnek egy sötét szobában.

A videó felskálázása és feldolgozása általában jó, a E7K PRO az alacsonyabb felbontású tartalmat a natív 4K panelre képezi. Az eredményes képek tiszták és élesek, miközben a feldolgozás minimalizálja a nem kívánt artefaktokat a sűrűn tömörített anyagokban.

A Hisense E7K PRO TV kiváló mozgáskezeléssel rendelkezik: nincs elmosódás a gyors mozgású sportesemények során, és a 24 képkocka/másodperces (24p) tartalmak esetében sima, remegésmentes mozgást biztosít, ami hűen tükrözi a filmek eredeti hangulatát. Magasabb képfrissítési sebességeknél is, különösen a gyors tempójú játékoknál, a TV tisztaságot és élességet nyújt, így biztosítva az élményt a legmozgalmasabb játékok során is.

 

 

HDR teljesítmény

 

A Hisense E7K PRO TV SDR tartalomnál meggyőző teljesítményt nyújt, azonban HDR módban már kevésbé hatásos. Ennek fő oka, hogy a készülék nem rendkívül fényes: a csúcsfényerő csupán 360 cd/m² egy 10%-os ablakon és a teljes képernyőn. Ezek az eredmények ugyanazok, legyen szó a Dinamikus vagy a pontosabb Filmmaker módról.

A Hisense E7K PRO TV HDR módban rendkívül pontos szürkeskálát és kiváló HDR cél görbe követést biztosít. Ez azt jelenti, hogy a világos részletek nem válnak kiégetetté, míg a sötétek nem nyomódnak össze. Ennek eredményeként a fehérek tisztának és élethűnek tűnnek, a színek pedig valósághűek maradnak a szürkeskála hibáinak hiányában.

A kvantumpont szűrők használata azt jelenti, hogy a E7K PRO a DCI-P3 színter nagy részét lefedi, elérve a 94%-ot. A színek is közel állnak a különböző telítettségi pontokon lévő céljaikhoz, biztosítva, hogy az általános képek természetesnek tűnjenek, miközben megőrzik az élénkségüket.

Bár a Hisense E7K PRO TV nem rendelkezik kiemelkedő fényerővel, a kép hangolása hatékony, ami kompenzálja ezt a hiányosságot. Ennek köszönhetően a 1000 nites tartalmak esetében a képek helyesen vannak hangolva, így a feketék nem nyomódnak össze, és a világos részletek sem válnak kiégetetté. A Dolby Vision tartalmak is kiválóan teljesítenek, a helyes hangolásnak köszönhetően a képek élethűek és kiegyensúlyozottak.

Amikor a Hisense E7K PRO TV-t HDR10+ tartalommal tesztelik, előfordulhatnak némi levágás jelei, és ez a 4,000 és 10,000 nites tartalmakra is vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy bizonyos esetekben a rendkívül fényes részletek nem jelennek meg tökéletesen. Mindazonáltal, általánosságban a legtöbb HDR tartalom megfelelően jelenik meg a készüléken, bár némi vizuális extra hiányozhat, amit a HDR-től elvárnánk.

A E7K PRO támogatja a Dolby Vision IQ-t és az HDR10+ Adaptive-t is, ahol a hangolás állítható a fényérzékelő mérései alapján, lehetővé téve az HDR-nek, hogy általában világosabbnak tűnjön a környezeti fényben való nézés során, bár a tisztaságot kedvelők inkább a sötétben néznék.

Az HDR teljesítmény ezen a TV-n általában jó a pontos szürkeskála, színek és hangolás miatt, de a korlátozott fényerő valamelyest elveszi a képek hatását. Azonban Disney +, vagy Apple TV + film nézése mindenképpen élvezetes, fényes és élénk élmény a E7K PRO-n.

 

 

Nem „égő” játékra sem, sőt, gamerak imádni fogják

 

A Hisense E7K PRO kiváló választás a játékosok számára, a Game Mode Pro és az ALLM (Auto Low Latency Mode) kombinációjával érzékeli a játékkonzolt és átvált az alacsony késleltetési módra, amely 13ms-t mér, bár a Filmmaker módban is csak 21ms.

A E7K PRO támogatja a magas képfrissítési sebességeket akár 4K/144Hz-ig VRR-rel (Variable Refresh Rate) és AMD Freesync Premiummal, lehetővé téve a PC-s és konzolos játékosoknak, hogy élvezhessék a sima játékélményt. Egy felugró Játék Sáv nyújt információt a TV játékstátuszáról, mint például az ALLM, VRR, képfrissítési sebesség és HDR.

Az LCD panelnek köszönhetően a Hisense E7K PRO TV-nél játékmódban sincs kockázata a képernyő beégésének vagy képmaradásnak. A készülék általános teljesítménye kiváló, amit az alacsony bemeneti késleltetés, a részletgazdag 4K képek, és a sima magas képfrissítési sebesség biztosít. Az HDR tartalmak kiemelkednek a gazdag színekkel és pontos képhangolással, ami még inkább fokozza a vizuális élményt a játékoknál.

 

 

Zene füleinknek?

 

A Hisense E7K PRO egy 2.1 csatornás hangrendszerrel rendelkezik, amely egy pár előre irányuló meghajtóból és egy beépített mélynyomóból áll a hátulján. Támogatja a Dolby Atmos-t és a DTS Virtual: X-et is, amelyek pszichoakusztikus feldolgozást használnak a javított audio dimenzionalitás érzetének létrehozására.

Az E7K PRO modell általános hangminősége kiemelkedő. A hangszórói és a beépített mélynyomója elegendő teljesítménnyel rendelkezik ahhoz, hogy a TV hangja magas hangerőn is tiszta, torzításmentes maradjon. A hangterjedelem széles, ugyanakkor a hangok egyensúlya megőrződik. A magas és középtartományú hangokat egyaránt jól kezeli, így a különböző típusú audióanyagokat hatékonyan szólaltatja meg.

A hangzás tisztasága kiemelkedő a Hisense E7K PRO-nál, ami garantálja, hogy a párbeszédek érthetőek és középpontban maradnak a képernyőn, miközben a mélynyomó kellemes basszust ad hozzá. Fontos azonban reális elvárásokat támasztani: ha valaki igazán mély és térhatású hangzást szeretne, amely méltó egy nagyméretű képernyőhöz, akkor érdemes lehet befektetni egy minőségi hangprojektorba.

 

 

Nagyszerű gamer tévé, megfizethető áron

 

A Hisense E7K PRO egy igazán lenyűgöző középkategóriás 4K TV, amely széleskörű funkciókat kínál kedvező áron. Az SDR képminőség remek, csupán néhány elmosódott és felhős részletet leszámítva. Bár az HDR képek esetében kissé visszafogott a fényerő, a képek továbbra is pontosak és élénkek.

A Hisense E7K PRO különösen vonzó választás a játékosok számára, hiszen minden lehetséges fejlesztéssel rendelkezik, és rendkívül alacsony a bemeneti késleltetése. Ez a TV minden igényt kielégít, legyen szó mozielőadások rajongóiról vagy versenyorientált játékosokról.

-Herpai Gergely (BadSector)-

Pro:

+ Átfogó HDR támogatás
+ Széleskörű játékfunkciók
+ Kiváló képpontosság

Kontra:

– Nem túl fényes HDR-hez
– Homályos háttérvilágítás
– A feketék szürkének tűnnek egy sötét szobában

Hisense E7K Pro

Dizájn/szofter - 7.4
Képernyő - 8.2
Gamereknek - 9.4
Filmnézésre - 8.4
Ár/érték - 9.5

8.6

KIVÁLÓ

A Hisense E7K PRO egy remek választás játékosoknak és filmrajongóknak egyaránt, köszönhetően a kiváló képfrissítési sebességének, sokrétű HDR támogatásának és alacsony bemeneti késleltetésének. A 4K képminőség lenyűgöző, bár a HDR fényerő visszafogott lehet. A készülék átfogó játékfunkciókkal és rendkívül versenyképes áron kínál magas ár-érték arányt, ami különösen a költségtudatos vásárlók számára vonzó. Egyedüli hátránya, hogy a feketék sötét szobában kicsit szürkének tűnhetnek, ami azért a képernyő korlátjait mutatja.

User Rating: 3.43 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu