„Felrázva, nem keverve” – vajon mi a rejtett oka, hogy James Bond így issza a martiniját?!

MOZI HÍREK – Számos oka lehet annak, hogy James Bond a martinit nem keverve, hanem felrázva rendeli. Ám egy sötét rajongói elmélet szerint ez a tulajdonsága elárulhatja a paranoiáját…

 

 

James Bond karaktere sokat változott az évtizedek során. Ám egy rajongói elmélet szerint sötét ok állhat a következetes italrendelése mögött. Bondot a franchise 25 hivatalos filmje alatt hat különböző színész alakította. Mindegyikük új színt hozott a szuperkém szerepébe. Pierce Brosnan Bondjának nem sok köze van George Lazenby korábbi alakításához. Mint ahogy Roger Moore életvidám Bondja sem hasonlít Daniel Craig merengő, megkínzott 007-eséhez. E különbségek ellenére néhány karakterelemet James Bond egyik változatából a másikba is átvittek.

Bár a közelgő „Bond 26” talán változtat ezen, a karakter minden eddigi változata ugyanazt a jellegzetes koktélt issza: James Bond hírhedten felrázva, nem keverve issza a martinit, annak ellenére, hogy ez a módszer szokatlan.

Ez Ian Fleming író valós életbeli preferenciájából ered. Ugyanis az író azt vallotta, hogy a keverés rontja az ital ízét. A Casino Royale is problematizálja ezt a tulajdonságot egy meta gaggel. A csapos megkérdezi a dühös Bondot, hogy rázva vagy keverve kéri-e a martiniját, mire a frusztrált karakter azt válaszolja, hogy nem érdekli. Ez arra utal, hogy Bond preferenciája legalább részben performatív. Talán csak a személyiségének része.

 

James Bond martini rendelése sosem változott az évek során

 

Míg az, hogy Bond a martinit felrázva és nem keverve rendeli, a karakter minden változatánál visszaköszön, kevés más tulajdonsága tette meg ugyanezt az ugrást. Bond különböző változatai másképp néznek ki, másképp viselkednek, és más világokban léteznek. Timothy Dalton Bondja komor, földhözragadt thrillerekben tűnt fel. Míg Sean Connery Bondja inkább a szokatlanabb, szabaduló kalandokban szerepelt. James Bond következetes italsorrendje átjárást biztosít a 007-es különböző változatai között. Megnyugtatva ezzel a nézőket, hogy Bond még mindig ugyanaz a dörzsölt szuperkém, még akkor is, ha személyisége és külseje esetleg megváltozott. Ennek az italsorrendnek azonban egy másik, sötétebb jelentése is lehet.

 

Egy Bond-elmélet feltárja a kém martini-rendelése mögött rejlő rejtett értelmet

 

A martini felrázása zavarosabbá teheti a martinit, és gyengítheti az ízét is. Ezért a valóságban kevésbé népszerű. Egy Bond-rajongó elmélet szerint a kém azért issza rázva a martinijét, hogy kevésbé legyen erős ízű az ital. Így ugyanis könnyebb kiérezni a méreg ízét. Egyes enyhébb mérgek elfedhetők az erős alkohollal. Vagyis Bond paranoiája miatt olyan jellegzetes italt választ, amelynek íze nem túlságosan erős.

A martini felrázása gyengíti az amúgy is kevésbé intenzív italt, mint egy Manhattan vagy egy Sazerac, így Bond könnyebben észrevesz minden aggasztó dolgot.

Ráadásul Bond azért rendelhet martinit, mert fél attól, hogy kicsit túlságosan elengedi magát, amikor a munkája megköveteli tőle a társasági életet. Ez illeszkedik a karakter regénybeli személyiségéhez. Hiszen Fleming következetesen jogos paranoiás figuraként írta meg a rideg kémet. Bár mind a hat filmes James Bond különbözik Ian Fleming eredeti könyvhősétől, mindannyian megőrizik az éberségüket még akkor is, amikor isznak és elbűvölik legújabb kiszemeltjüket. Így logikus lenne, ha James Bond gyengébb italt választana, hogy mindig résen legyen a potenciális fenyegetésekkel szemben. Még akkor is, ha azok a szeretett koktéljában érkeznek…

Forrás: CBR

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu