Börtönbe zártak egy mérnököt, aki Mátrixnak hívta a pornót, majd hazudott!

Ennél még kacifántosabb a történet, ugyanis a talán magyar felmekőkkel rendelkező személy bosszúból az előző munkahelye hálózatát is feltörte, de még itt sincs vége a sztorinak…

 

A The Register, ami Miklos Daniel Brody-ról szólt. Korábban egy banknál dolgozott felhős mérnökként. Két éves dutyit kapott, mert behatolt a hálózatra, és egy kormányzati ügynökségnek hamisan tanúzott (a titkosszolgálatnak hazudni nem valami értelmes…). Brody-t kirúgták, de megtartotta a munkára kapott laptopját, és a hálózathoz hozzáférése maradt, így annak belső hálózatát és rendszereit meg tudta károsítani. Brody idén áprilisban bűnösnek vallotta magát a vádakban, amelyek mind az őt 2020. március 11-ig foglalkoztató San Franciscó-i First Republic Bankkal (FRB), mind pedig az ezt követő, a nyomozás alatt tanúsított magatartásával kapcsolatosak.

A bank belső informatikai biztonsági csapata gyanúsnak tekintette őt, mert több USB-s eszközt csatlakoztatott a laptopjához (ez még nem akkora baj… ha egy USB-s headsetet, egeret és billentyűzetet kötünk rá, hogy ne a tapipadot és a gép billentyűzetét koptassuk, akkor az még nem gyanús, egy pendrive, vagy egy külsős SSD/HDD csatlakoztatása már igen, ezt nem is vitatjuk). Több fájlt mozgatott, köztük pornográf tartalmakat is. Az emberi erőforrásokért felelős alelnök meetingre hívta, miközben azt mondta Brody, hogy a barátaitól kapta az eszközöket, és szerinte a Mátrix volt rajtuk.

Csakhogy másnap kirúgták. Írt egy emailt, mert azt írta, hogy csak egy filmet akart nézni, majd aludni, és esetleg átnézni, másolni a legutóbbi FRB-s eseményeket, de ez nem történt meg. Utána azt állította, hogy nem tudta, hogy illemtelen tartalmak is lehetnek azokon az USB-s eszközökön. (Hogyan lehet ilyen személy mérnök?) Majd azt mondta, hogy beteg volt, nem találta a keresett filmet, a fájlokat rendezgette, és nem volt tudomása a céges szabályzat megsértéséről. Ekkor egy újabb meetingje volt a vezetőkkel, és ekkor rúgták ki. Csakhogy nem volt nála a céges laptop, amire kérték, de azt ígérte, hogy postán visszajuttatja az FRB-nek…

Ám 2020. március 11-én és 12-én reggel a céges laptopon az akkor még aktív fiókján keresztül elérte a bank belsős hálózatát: kódot törölt, a többi naplót törlő scriptet indított el, kizárt több felhasználót a szolgáltatásokból, a saját kódját elküldte magának emailben, és egy bizonyos célszemélyt vett keresztbe. Egy senior mérnökről, A.A.-ról van szó, aki elő lett léptetve, miközben Brody azt várta, hogy ő kapja ezt meg. „Brody kóddal kapcsolatos „gúnyolódásokat” is hagyott a rendszerben korábbi kollégái számára. Egyikük azt mondta: „Most már Grok-kolod, [A.]?” A „Grok” azt jelenti, hogy megérted, és ez egy Brody és munkatársai között használt vicc volt. Vannak olyan feltételezések, hogy Brody azért adta ki magát A.A.-nak és gúnyolódott vele, mert A.A.-t vezető mérnöknek vették fel, egy olyan pozícióra, amelyre Brody áhítozott,” írja a vádirat.

A bank informatikai csapata néhány óra múlva megszüntette Brody hozzáférését, és az FRB azonnal követelte a laptop visszaszolgáltatását, mire ő félrevezető volt, kifogásokkal élt, és egy emailben a bankot és az informatikusokat vádolta (a pandémia kitörésekor anyagi nehézséget okoztak neki), majd egy téves rendőrségi jelentést tett, miszerint a kocsijából ellopták a laptopot, miközben egy edzőteremben tartózkodott. Márciusban letartóztatták, amikor is a titkosügynököknek ugyanezt a történetet adta elő. Majd amikor bűnösnek vallotta magát, beismerte, hogy hazudott. Orrick elnöklő bíró a banknak okozott kár költségét legalább 220621 dollárban határozta meg, továbbá Brody-t 24 hónap börtönbüntetésre ítélte, három év szabadulás utáni felügyelet mellett, és pluszban 529266 dollár kártérítést is fizetnie kell.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu