Nvidia GeForce RTX 5000-sorozat: a megjelenés időpontja az AMD-n múlik!

TECH HÍREK – „A pirosak” minden lépésére felkészült a mesterséges intelligencia miatt magát degeszre kereső Nvidia…

 

Hiába jelent meg 2022 októberében a GeForce RTX 4090 (majd később a többi modell is, amelyek közül állítólag januárban már a Super variánssal jelentkezik az Nvidia), a technológia fejlődése nem állítható meg, és lassan készülhetünk arra, hogy a cég nemsokára az RTX 5000-es sorozatra tereli át a figyelmét. Moore’s Law Is Dead videójában a szivárogtató egy olyan forrására hivatkozott, aki állítólag az Nvidiánál dolgozik, és eléggé érdekeset mondott…

Lényegében az Nvidia előre tervezett. Már most készen áll a cég arra, hogy a GeForce RTX 5090-et, a következő csúcskártyát 2024 végén kiadja. Ez a Blackwell GPU dizájnra épül, és megjelenése attól függ, hogy az AMD kiadja-e olyan állapotban a következő generációs GPU-it, ami alaposan bele tud-e harapni az Nvidia eladásaiba vagy sem. A másik tényező az, hogy 2024-ben hogyan fognak a GeForce RTX 4000-es videókártyák (amik között tuti nem lesz asztali RTX 4050, csak laptopos verzió…).

Az AMD következő architektúrája, az RDNA 4 állítólag a középkategóriás árazásra koncentrál, így az új Radeonok szinte biztosan nem fognak versenyre kelni a csúcskategóriás GeForce kártyákkal, de ha remek rajtot vesz, és alaposan csökkenti „a zöldek” értékesítéseit, az Nvidia szinte pillanatok alatt lépni tud. Ha az RTX 4000 Super kártyák csökkentik az árat, miközben valamelyest jobb teljesítményt is nyújtanak, akkor az Nvidiának nem kell mitől tartania.

A videó viszont azt említi, hogy az Nvidia nagyon készül a 2025-ös CES-re, mert az RTX 5000 hatékonyságáról készül prezentációt tartani. A Blackwell architektúra állítólag nem fog olyan nagy teljesítménybeli növekedést a raszterizációban bemutatni, amit az RTX 3000 és 4000 között láthattunk. Egy teljes GB202-es chip akkora teljesítménynövekedést mutathat fel az RTX 4090-hez képest, hogy nagyobbnak hasson, mint amekkora fejlődés volt az RTX 3090 után… és a jelenlegi csúcskártyában nem is a teljes AD102-es GPU-t használja a cég! Dupla annyi CUDA mag, GDDR7, 52%-kal gyorsabb memórasebesség, 78%-kal több L2 cache… ennyit hallottunk eddig!

Csak kérdés, hogy hány vesénket kell majd eladni érte!

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu