Depresszió kezelésére használták egy tanulmányban a Super Mario Odyssey-t!

A tanulmányban azt tesztelték, hogy a 3D-s játékok képesek-e a súlyos depressziós zavar tüneteiben javulást elősegíteni.

 

A Frontiers of Psychology-ban publikálták a tanulmányt, amelyben német kutatók tesztelték a 2017-ben megjelent Nintendo Switch-exkluzív hatását a súlyos depressziós zavar tüneteire. A tünetek: depressziós hangulat, csökkent motiváció, memóriazavarok, és bár a minta mérete korlátozott, a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a 3D-s videojátékokban ott a potenciál, hogy a szubjektív jólétet javítani tudja, ami motivációnövelő a kezelés folytatásához, és a vizuális-térbeli emlékezési funkciók javulását sem szabad elfelejteni.

46 klinikai depressziótól szenvedő személyt osztottak fel három csoportra. A videojátékos csoport a Super Mario Odyssey-n játszott a Nintendo Switch-en, a hagyományos kezeléses csoport magától értetődő, és egy aktív kontrollcsoportban egy kognitív gyakorlati programot alkalmaztak. Bár főleg a súlyos depressziós zavar kognitív tüneteit és nem az érzelmieket, jelentősen csökkent azok aránya, akik klinikai szinten mutattak ki depresszív tüneteket, és nőtt motivációjuk is, hogy folytassák a kezelésüket, viszont a kutatók szerint óvatosan értelmezzük az eredményeket, de úgy látják, hogy a játékok költséghatékonyan használhatóak a hagyományos kezelés és a terápia mellett.

A kutatók szerint sokkal nagyobb mintaarány szükséges, azaz többen kellene, hogy részt vegyenek a tanulmányban, viszont ennek ellenére biztatónak tűnnek az eredmények, hiszen a hagyományostól eltérő módon kutató személyek nagy segítséget jelentő eredményeket találtak. Nem csak a Super Mario Odyssey-t használják a pszichológusok, ugyanis nemrég volt egy másik olyan tanulmány, miszerint a The Elder Scrolls V: Skyrim a tudatosság számára a legjobb játék lehet.

Reméljük, hogy a Nintendo nem fog fellépni a kutatás és annak eredménye ellen, mert a nagy N eléggé erősen védi az intellektuális tulajdonait, és nem lenne nagy meglepetés, ha letöröltetnék a kutatást. Persze csak viccelünk. Talán ez is elősegíti a Nintendót abban, hogy végre egy új, 3D-s Mario játék is készüljön (erről a minap írtunk már).

Forrás: GameRant

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu