A Dead Space Remake sikere tévútra vezetheti az EA Motive-ot?!

A Dead Space Remake sikere visszahozta a sorozatot a reflektorfénybe, de lehet, hogy az EA Motive rossz célokat tűzött ki a továbbiakban…

 

 

A 2023-as Dead Space mesteri újragondolása volt a 2008-as klasszikusnak. A kritikusok és a rajongók által egyaránt dicsért remake az első Dead Space-t a folytatás által végrehajtott számos fejlesztéssel ruházta fel. Így az alapvető mechanikák sokkal gördülékenyebbek és finomhangoltabbak lettek. A Dead Space Remake hatalmas sikerét követően hamarosan felröppentek a pletykák, miszerint a fejlesztő EA Motive a Dead Space 2 újrakészítését tervezi.

Bár ez sok rajongó számára üdvözlendő élmény lenne, a sorozatot egy sajátos útra tereli, hiszen korábbi címek újrakeverték, ahelyett, hogy a sorozatot előrébb vinnék.

A Dead Space a megjelenése óta eltelt időben nagyrészt a radar alatt maradt. A 2023-as év többi része tele volt hatalmas kritikai és kereskedelmi sikerekkel. A rajongók bíznak abban, hogy az első játék sikere további Dead Space-sorozatokat eredményez majd. Ám valószínűnek tűnik, hogy az EA Motive követni fogja azt a modern és frusztráló trendet, hogy a régi címeket újraforgatják, ahelyett, hogy új kalandot nyújtanának a rajongóknak. Az eredeti Dead Space-trilógia azonban azzal ért véget, hogy nem sikerült egy negyedik részt összeszednie. Könnyen lehet, hogy egy újrakevert trilógia ugyanerre a sorsra jut majd.

 

A Dead Space-trilógia újragondolása több lehetséges problémával néz szembe, mint az eredetié

 

Az eredeti Dead Space trilógia különleges helyet foglal el a túlélőhorrorok között. Ám a vége a legjobb példa arra, hogyan lehet tönkretenni egy sorozatot a „túlmodernizálással”. Az első cím rohammal vette be a játékosokat egyedi ijesztgetéseivel, feldarabolásos mechanikájával és sci-fi horrorba való elmerülésével. A Dead Space 2 rengeteget javított a sorozat alapmechanikáján, és egy sokkal grandiózusabb és pszichológiailag borzalmasabb remekműben csöppentette a rajongókat. A Dead Space 3 azonban megpróbálta beoltani a sorozatot a korszak bizonyos ismertetőjegyeivel. Nevezetesen az akció-horror fókusszal és a helyi kooperatív kampánnyal.

Ezáltal eltávolította a Dead Space-rajongók által a sorozatban leginkább kedvelt dolgokat, ami nem túl kedvező fogadtatásban részesült, és megölte a sorozat lendületét – a Dead Space 3 folytatása soha nem is készült el.

A Dead Space remake-trilógia azzal a veszéllyel jár, hogy az eredeti játék sorsára jut. Hacsak a játékok nem tudnak valóban különbözni az elődöktől. Ez azonban egy másik problémához vezet. A Dead Space Remake többek között azért volt olyan sikeres, mert a folytatások alapvető jellemzőit valósította meg és javította. A cím sokkal inkább hasonlít a Dead Space 2-re, mint az alapjául szolgáló játékra. Míg ez lehetővé teszi, hogy az első remake kiemelkedjen, ez egy olyan egyedi helyzetet teremt, amelyben egy Dead Space 2 remake nehezen tudna megkülönböztetni magát. Mire a Dead Space 3 remake megjelenik, a sorozatnak talán már nem lesz meg az a lendülete, ami egy negyedik rész elkészítéséhez szükséges lenne.

 

Az EA Motive Dead Space remake-ekre fókuszálva rossz lóra tehet?!

 

A Dead Space (2023) új életet lehelt a sorozatba. Egy elfeledett remekművet mutatott be újra a játékosok új generációjának. Sikere azonban egy negyedik rész életképességét kellene, hogy jelezze. Nem pedig egy remake-trilógia iránti vágyat. A rajongóknak már így is egy teljes évtizedet kellett várniuk egy modern Dead Space címre, a 2023-as remake-re. A következő két folytatás kifejlesztése és kiadása közel egy újabb évtizedet vehet igénybe. Ha az EA Motive a trilógia újraalkotására helyezné az erőfeszítéseit, ahelyett, hogy a sorozatot gyarapítaná, akkor rossz célt tűzne ki maga elé.

A Dead Space-rajongók égnek a vágytól egy új részért a sorozatban, és a tavalyi remake sikere bizonyítja, hogy a sorozat megállja a helyét a modern környezetben is.

Emiatt a régi rajongók nem biztos, hogy lelkesednek majd az eredeti trilógiában való ismételt részvételért. Különösen, ha figyelembe vesszük a lényegesen gyengébb utolsó részt. A fejlesztőknek addig kellene lecsapniuk a vasra, amíg az még meleg. Inkább a Dead Space-sorozat jövőjébe, mint a múltjába fektetnie. Amíg nem érkezik hivatalos bejelentés a sorozat következő részével kapcsolatban, addig is reménykedhetünk abban, hogy a Dead Space-sorozat negyedik része előbb-utóbb megjelenik.

Forrás: PC Gamer

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu