Tim Sweeney kiakadt: vajon már sosem lesz béke az Epic és az Apple között?!

TECH HÍREK – Az Epic Games vezérigazgatója, Tim Sweeney szerint időbe telik, amíg átlátják az Apple új, harmadik féltől származó iOS-alkalmazások terjesztését lehetővé tevő szabályainak „horrorisztikus” következményeit…

 

 

Tim Sweeney, az Epic Games vezérigazgatója sok mindent elmondott az Apple által az App Store-ban végrehajtott változásokról az Európai Unióban. Az X-en (korábban Twitter) közzétett hosszas bejegyzésében Sweeney a frissítést „a rosszindulatú megfelelés újabb példájának” – vagy laikus nyelven szólva „forró szemétnek” – nevezi.

Tegnap délután az Apple bejelentette, hogy az iOS 17.4 idén márciusi bevezetésével lehetővé teszi a sideloadinget, az alternatív alkalmazásboltokat és a harmadik féltől származó böngészőmotorokat az iPhone-on.

A vállalat emellett megnyitja az App Store-t a játékstreaming-szolgáltatások előtt. Végre lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy alternatív alkalmazáson belüli fizetési lehetőségeket használjanak. Az Apple a változtatásokat azért hajtotta végre, hogy megfeleljen az EU digitális piacokról szóló törvényének (DMA). Utóbbi miatt a nagy technológiai cégeknek szigorú szabályrendszert kell követniük. Ennek célja a verseny ösztönzése a mobilalkalmazások piacán és más területeken.

Az Epic, amely az Epic Games Store-t, valamint a Fortnite nevű játékot üzemelteti, az egyik leghangosabban követelte az ilyen jellegű változtatásokat. Hosszú ideig tartó jogi csatát vívott az Apple App Store-ra vonatkozó „fallal körülvett kert” megközelítése ellen az Egyesült Államokban.

Sweeney azonban nem gondolja, hogy az Apple tervezett változtatásai tisztességesek a fejlesztőkkel szemben. Azt állítja, hogy az Apple arra kényszeríti őket, hogy „válasszanak az App Store-exkluzivitás és a bolt feltételei között, ami a DMA szerint illegális lesz, vagy fogadjanak el egy új, szintén illegális, versenyellenes rendszert, amely tele van a letöltésekre kivetett új szemétdíjakkal és az általuk nem feldolgozott fizetésekre kivetett új Apple-adókkal”.

Sweeney valószínűleg az új 0,50 eurós (kb. 54 cent) alaptechnológiai díjra utal, amelyet az Apple minden egyes éves telepítés után felszámít az EU-ban 1 millió alkalomnál többször letöltött alkalmazások esetében.

Sweeney azt is kifogásolja, hogy az Apple „megválaszthatja, mely áruházak versenyezhetnek az App Store-jával”. Szerinte az Apple technikailag megakadályozhatja az Epicet abban, hogy elindítsa az áruházát. Ugyanez vonatkozik a Microsoftra, a Valve-ra, a Good Old Games-re és másokra is. Sweeney szerint mégis az a célja, hogy elindítsa az Epic Games Store-t iOS-en és Androidon. Továbbá, a „#1 multiplatform szoftveráruházzá váljon. a fizetési verseny, a 0%-12%-os díjak és az olyan exkluzív játékok, mint a Fortnite alapjain.”

Az elkövetkező napokban biztosan több fejlesztő is reagálni fog az Apple új szabálymódosításaira. A Spotify például már közölte, hogy a DMA hatályba lépését követően elindítja az alkalmazáson belüli fizetési rendszerét az EU-ban.

Mind az Epic, mind a Spotify az Apple legádázabb kritikusai közé tartozik, és mindkét vállalat visszavágott az Apple-nek, amiért 27 százalékos adót vetett ki az App Store-on kívüli vásárlásokra az Egyesült Államokban.

Sweeneynek biztosan lesz még mondanivalója az Apple uniós politikájáról is. Úgy tűnik, hogy még csak most kezdte el. „Van még egy csomó forró szemét az Apple bejelentésében” – mondja. „Több időbe fog telni, amíg kielemezzük ennek az új horror-show-nak az írott és íratlan részét is, úgyhogy maradjatok velünk.”

Forrás: The Verge, X

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu