Miért tűnt el az online üzletekből a Spec Ops: The Line? Kiderült végre, mi történt!

A 2K megerősítette, hogy a Spec Ops: The Line-t eltávolították az értékesítésből a lejáró „partneri licencek” miatt.

 

 

A Yager ellentmondásos katonai lövöldözős játékát, a Spec Ops: The Line-t tegnap este húzták le a Steamről és más áruházak kínálatából. Akkor úgy tűnt, senki sem tudja, miért – még a játék tervezője és rendezője sem.

A Spec Ops: The Line 2012-ben jelent meg, nem fogyott különösebben jól – ez egy tisztességes harmadik személyű katonai lövöldözős játék volt, amely olyan játékok közé esett be, mint a Modern Warfare 3 és a Black Ops 2, és ez egy játék számára nehéz hely.

Ám a történet miatt még ma is beszélünk róla. Ez egy Apokalipszis most-stílusú út a pokolba, amely fejest ugrik a háború borzalmaiba és a katonák és civilek számára okozott traumákba. Olyan pillanatokkal (különösen az egyik), amelyek mellett a Modern Warfare 2 hírhedt „No Russian” szintje már-már kellemes kiruccanásnak tűnik.

Alapvetően érdemes kipróbálni, ha szereted a katonai lövöldözős játékokat. Ám ez most nehéz lesz, mert már nem elérhető a Steamen. A törlést tegnap este vette észre a Wario64. Ezt követően más áruházakból is eltávolították, köztük a Fanaticalról és a Gamesplanetről. Kissé furcsa módon a GOG-on és a Humble-on (legalábbis egyelőre) még mindig megvásárolható. Valamint Xbox-konzolokra is. (Viszont a törlés hatására az ár az olyan reseller-oldalakon, mint pl. az Eneba, kb. azonnal a tízszeresére nőtt…)

 

A Spec Ops: The Line tervezőjét és rendezőjét, Cory Davidet váratlanul érte az eltávolítás

 

„Semmi értelme – különösen azért, mert a SpecOpsTheLine-ban ábrázolt témák most aktuálisabbak, mint valaha” – tweetelte Davis. „Miért történt ez?”

A Spec Ops: The Line eltávolításának oka kezdetben nem derült ki, de sokan azt találgatták, hogy a lejáró licencek voltak a bűnösök.

A Spec Ops soundtrackjében elég sok licencelt zene található. Olyan előadóktól, mint Jimi Hendrix, Deep Purple, Martha and the Vandellas és Björk. A menü hátterében Hendrix híres előadása, a Star Spangled Banner szól.

Végül is azoknak lett igazuk, akik ilyesmire gondoltak. Friss nyilatkozatában a 2K Games képviselője elmondta, hogy „a Spec Ops: The Line többé nem lesz elérhető az online áruházakban, mivel több, a játékhoz kapcsolódó partneri licenc lejár”.

„Azok a játékosok, akik már megvásárolták a játékot, továbbra is letölthetik és zavartalanul játszhatnak vele” – mondta a képviselő. „A 2K szeretne köszönetet mondani a játékosok közösségének, akik támogatták a játékot, és alig várjuk, hogy még több kínálatot nyújtsunk a kiadónktól az év folyamán és azon túl is.”

A képviselő hozzátette, hogy a játék továbbra is elérhető marad néhány más áruházban, mivel a törlési folyamatok eltérnek.

Nem túl szokatlan, hogy a játékokat kiveszik az értékesítésből, amikor a tartalmi licencek lejárnak. Valószínűleg a zene a leggyakoribb ok. Ám bármilyen licencelt tartalom – autók, archív felvételek – vezethet az értékesítés leállításához egy bizonyos idő elteltével. Amikor ez megtörténik, a kiadóknak választási lehetőségük van. Megújítják a licencet, eltávolítják a jogsértő tartalmat, vagy teljesen leállítják az egészet.

Nem teljesen meglepő, hogy a 2K ebben az esetben az utóbbi lehetőséget választotta. A Spec Ops: The Line a hírneve és fontossága ellenére 12 éves, és még a csúcsidőszakában sem volt éppen nagy sláger. Talán egy nap megkapjuk a remaster-t, amit néhány rajongó remélt…

Forrás: Gamedeveloper.com, Steam, X (1, 2), Eneba

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu