PS6 és újgenerációs Xbox: vajon tényleg jóval erősebbek lesznek az újgenerációs konzolok? A válasz kiábrándító lehet!

A PlayStation 6, a következő Xbox, és más konzolok is „érdekes” helyzetben találhatják magát.

 

Már nincsen lehetőség akkora grafikai előrelépésre, amit például a PlayStation 3 és az Xbox 360 adott elő a PlayStation 2 és az Xbox utódjaként. Már a PlayStation 3 és a PlayStation 4 között sem volt olyan nagy ugrás, és ennek mértéke a PlayStation 4 és a PlayStation 5 között biztosan csökkent. Nem is véletlenül, állítja egy jól ismert AMD-s szivárogtató, aki úgy gondolja, hogy vagy kisebb teljesítménybeli javulás, vagy jelentősen megugró árak jellemzik majd az új konzolokat.

Kepler Totoki Hiroki, a Sony Interactive Entertainment vezetőjének kommentjére reagált (egyre nehezebb a PlayStation 5 profitját növelni, mert a konzol életciklusa során egyre inkább drágulnak az alkatrészek). Szerinte a helyzet csak rosszabb lesz, a FinFET-ek (Fin-mezőhatású tranzisztorok) során a tranzisztoronkénti költség nem változott, de a GAAFET-ekre (másfajta, de szintén 3D-s tranzisztor) vagy CFET-ekre (2 nanométeres folyamatú mezőhatású transzisztor) váltás során ezek nőni fognak. Vége van azoknak a napoknak, amikor költséget csökkentenek az áramkörök kisebbé váltásával, és ezért vagy nem lesz nagy ugrás a teljesítményben, vagy sokkal többet kérnek el a konzolgyártók az új hardverért.

A következő generációs Xboxról írtuk már, hogy két verzióban adhatja ki ezt a Microsoft. Az olcsóbb variáns egy Nintendo Switch-klón lehet, ami helyileg képes lesz futtatni a játékokat, míg a drágább egy hagyományos konzolként készülhet. A PlayStation 6 pedig állítólag a legerősebb akar lenni a piacon, úgyhogy a két cég két eltérő irányt vehet fel az AMD-vel. A Microsoft is bár belengette a nagy teljesítménybeli ugrást, talán ők mehetnek az olcsóbb irányba, míg a Sony inkább jobb teljesítményt akar minden áron.

Itt azért hozzá kell tennünk, hogy ezek nem hivatalos információk, és még legalább két évre vagyunk attól, hogy a PlayStation 6 és az új Xbox is megjelenjen…

Forrás: WCCFTech,

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu