Redmi Note 13 Pro+ 5G – Ívelt, AMOLED képernyővel, szexi designnal hódít az új Note

TECH TESZT – A Redmi Note 13 Pro+ 5G Grengeteg újdonságot vonultat fel, viszont a Xiaomi szoftveres megközelítése még mindig fejtörést okoz. A készülék külső megjelenésére kiemelt figyelmet fordítottak, ami ebben a kategóriában igazán előkelő helyre emeli, ám a frissítések vánszorgása és egyes funkciók hiánya árnyalja a képet.

 

 

A Xiaomi nem spórolt a Redmi Note 13 Pro+ 5G 5G megjelenítésével, melynek eredményeként az egyik legszemrevalóbb telefon lett a középkategóriában. Az ívelt AMOLED képernyővel rendelkező eszköz lényegesen előkelőbb megjelenést kapott, a hátlap újragondolása pedig frissességet sugall. A Dimensity 7200 Ultra csúcshardverrel, egész nap kitartó akkumulátorral, ami ráadásul 120W-os gyorstöltéssel is felvértezett, továbbá képernyőbe integrált ujjlenyomat-olvasóval és IP68-as vízállósággal büszkélkedhet. Viszont az Android 14 még várat magára, és a MIUI futtatása sem változott. Az alapvető videófelvételi funkciók hiánya, a kevésbé hasznos segédkamerák és az, hogy az eszköz nem kínál olyan kimagasló ár-érték arányt, mint elődei, csalódást kelt.

A Xiaomi Redmi Note sorozata egykor az ár-érték arány jelképe volt, és ezzel a márkát globális szinten is meghatározóvá tette. Az előző modellek még az alacsony árfekvésű kategóriát célozták meg, de a Xiaomi az elmúlt évben új irányt vett, és a sorozatot a középkategória felé tolta. A Redmi Note 12 Pro+ kapcsán kifejtett véleményemben már jeleztem: a Xiaomi félrevezető stratégiát követett. Az értékre helyezett hangsúly helyett inkább olyan modellek után futott, mint a Galaxy A54 és a Pixel 6a, ami végül egy olyan készülékkel végződött, amely nem tudott azonos szinten teljesíteni, mint ezek a versenytársak.

 

 

A szoftver fronton csöndes maradt a helyzet

 

Egy év elteltével a változás szellője csak halkan simítja a Redmi Note 13 Pro+ 5G felületét, ami sok szempontból tükrözi elődje vonásait, és a szoftveres frusztrációk továbbra is kitartanak – 2024 januárjában a készülék Android 13-mal kerül piacra, és noha a Xiaomi leleplezett egy teljesen átgondolt HyperOS-t, a MIUI 14 marad a hű társunk. Ugyanazok a kiegészítő kamerák is visszaköszönnek egy újabb évadra, ami sajnos nem hoz változást az értelmezésükben.

Viszont a fény az alagút végén nem marad el – a telefon egy képernyőbe épült ujjlenyomat-olvasót kap, egy ívelt AMOLED kijelzőt abban az időszakban, amikor a többi márka a lapos panelek felé fordul, valamint IP68-as por- és vízállóságot. Ahogy azt sejteni lehetett, a Redmi Note 13 Pro+ 5G árcédulája magasabbra kúszott, mint a tavalyi modellé, így az ár-érték arány egy kicsit tovább csökkent. A Redmi Note széria az elmúlt évtized folyamán a pénztárcabarát árazású, kiváló ár-érték arányú készülékek zászlóshajója volt, de úgy tűnik, ez a korszak lezárult; a Xiaomi most magasabbra tűzte a lécet, kíváncsian várjuk, hogy ezúttal hogyan szerepel a középkategória élmezőnyében.

A Xiaomi 2023 végén rántotta le a leplet a Redmi Note 13 sorozatról hazai pályán, majd 2024. január 4-én a készülékek globális premierjére került sor Indiában. Akárcsak előző évben, a Redmi Note 13 Pro+ 5G képezi a kínálat csúcsát, büszkélkedve egy 200MP-es elsődleges kamerával, MediaTek Dimensity 7200 Ultra processzorral és egy 5000mAh kapacitású akkumulátorral, ami 120W-os gyorstöltést is támogat. A készülék árazása igen kedvező, Magyarországon körülbelül 100.000 forint körül mozog.

Ebben a szakaszban már meglepetést okozna, ha a Xiaomi nem frissítené évente telefonjainak dizájnját. A Redmi Note 13 Pro+ 5G hátlapján egy új dizájn tűnik fel, nagy gyűrűkkel körülvéve az egyes kameramodulokat, eltűnve a szigetszerű megoldások világából. Ez a változás egy letisztultabb megjelenést kölcsönöz a készüléknek, ahol a fehér változat különösen elegáns hatást kelt.

 

 

Szebb, elegánsabb, és minden elemmel szemben védett kivitelezés

 

A telefon fehér és fekete színben érkezik, mindkét változatot egy üveghátlap fémeli meg, ami elegánsan takarja a kamerákat, és a hátlapon egy matt üveg dizájnt kapott. Bár szívesen láttam volna egy két árnyalatú textúrát a dizájn megjelenítésére, de végül is mindenhol ugyanaz a selymes tapintású felület dominál.

Egy bőrborítású változat is szemet gyönyörködtető, ami ha a választás előtt állsz, bátran ajánlom. Az idei év nagy dobása egy 3D-s ívelt képernyő, ami következtében az eszköz előlapon és hátulján is szimmetrikus ívekkel büszkélkedhet. Ez adja meg a Redmi Note 13 Pro+ 5G-nak azt a kifinomult megjelenést, ami az elődjeitől megkülönbözteti, és ez a dizájn kizárólag a Pro+ modellen figyelhető meg – a sima Note 13 Pro-nál marad a lapos kijelző.

Az eszköz egy alumínium kerettel büszkélkedik, ami matt bevonattal rendelkezik, és kellő vastagságot biztosít a kényelmes fogás érdekében. A Xiaomi erősítette a keret széleit, így jobb védelmet nyújtva az esetleges esésekkel szemben, bár egy hét használat után nekem nem adódott lehetőségem ezt a tulajdonságát tesztelni. Ezzel összefüggésben a kijelzőt most Gorilla Glass Victus réteg védi, amely tovább növeli az ütésállóságot.

Kiemelkedően jó hír, hogy a Redmi Note 13 Pro+ 5G alapból IP68-as por- és vízállósággal büszkélkedhet – ez a középkategóriában nem mindennapi. A Xiaomi már tavaly is implementált IP53 besorolást, de mostantól a teljes körű IP68 védelemmel lép szintet, így az eszköz még inkább felvértezett az elemekkel szemben.

Az ujjlenyomat-olvasó modul beépítése a kijelzőbe szintén üdvözlendő változás; a Xiaomi a tavalyi modellen még oldalra szerelt olvasót kínált, így a kijelzőbe integrált optikai ujjlenyomat-modul egy üdítő újítás. Az érzékelő gyorsan és megbízhatóan hitelesít, bár az elhelyezkedése miatt – hasonlóan a Vivo X100 Pro és az iQOO 12 modellekhez – egy kézzel történő feloldáskor kicsit kényelmetlenül kell mozgatni a hüvelykujjat.

Az egyetlen kisebb kellemetlenség, hogy a készülék hajlamos az ujjlenyomatok gyűjtésére, így ideális esetben egy tok használata ajánlott. Egy másik ok a tok mellett az, hogy a kiemelkedő kameramodulok miatt a telefon billeg az asztalon használat közben. Ettől eltekintve a Redmi Note 13 Pro+ 5G minden szempontból megfelel az elvárásoknak; prémium kivitellel rendelkezik, lenyűgözően néz ki, és jelenleg az egyik legvonzóbb középkategóriás telefon a piacon.

A Xiaomi számos frissítést hajtott végre ezen a területen, és bár a kijelző mérete továbbra is 6,67 hüvelyk, ez az egyetlen hasonlóság a tavalyi modellhez képest. A panel jelentős mértékben fényesebb – akár 1800 niten HDR tartalomban –, ami kültéren is jobb láthatóságot biztosít. A felbontás is megnőtt, a kijelző most 2712 x 1220 felbontást és 446ppi pixelsűrűséget kínál, amivel éles és részletgazdag képet kapunk.

Ezek a fejlesztések tovább emelik a Redmi Note 13 Pro+ 5G megítélését, és bár a készülék külsőre és technikai tudásra egyaránt javult, a szoftveres kihívások és az alapfunkciók hiányosságai árnyalják a teljes képet. Azonban a dizájnon és hardveren végrehajtott frissítések jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a készülék kiemelkedjen a középkategóriában, és a Xiaomi továbbra is fontos szereplő maradjon a mobilpiac ezen szegmensében.

 

 

Lenyűgöző AMOLED kijelző és játékokhoz tervezett erős hardver

 

Az igazi változás a kijelző tervezésében rejlik; mostantól egy duplán ívelt panel fogad, 25 fokos ívvel, ami igazán egyedivé teszi az élményt. Az ívelt kijelzők rajongójaként a Redmi Note 13 Pro+ 5G-val sem volt problémám; bőségesen van hely a készülék biztos fogásához, és az ívelt oldalak könnyedén irányíthatóvá teszik a felhasználói felületet.

A színek vibrálása lenyűgöző, és szabadon állíthatod be a színegyensúlyt a saját preferenciáid szerint. A megszokott funkciók, úgymint az állandóan aktív kijelző, amely egyedi stílusok beállítását teszi lehetővé, és egy dedikált olvasó mód, szintén rendelkezésre állnak. Akárcsak más Xiaomi telefonok esetében, a Redmi Note 13 Pro+ 5G alapértelmezetten 60Hz-en fut, tehát manuálisan kell aktiválnod a 120Hz-es frissítési frekvenciát a beállításokban.

A streaming tartalmak különösen jól mutatnak a Note 13 Pro+-on, köszönhetően a Widevine L1 támogatásnak, és a sztereó hangzás is tökéletesen kiegészíti a vizuális élményt. A keretek az előző évhez képest vékonyabbak lettek, és az ívelt kijelző még lenyűgözőbbé teszi a készüléket, akár játék közben, akár tartalmakat streamelve. A kijelző a szem számára is kíméletes, a 1,920Hz-es PWM dimmingnak köszönhetően, ami azon területek egyike, ahol a Xiaomi és más kínai gyártók kiemelkedően teljesítenek.

A korábbi Redmi Note modellek nem igazán voltak játékokra optimalizálva, a Xiaomi inkább a mindennapi használatra összpontosított. Ez részben az elavult hardvernek volt köszönhető; a Redmi Note 12 Pro+ egy Dimensity 1080 processzort kapott, ami gyakorlatilag a Note 11 Pro+ Dimensity 920-asának újra címkézett változata volt.

Nyilvánvaló volt a szükség a frissítésre, és szerencsére a Xiaomi most hardveres fejlesztéseket hajtott végre. A Note 13 Pro+ egy Dimensity 7200 Ultra processzort kapott, ami 4nm-es technológiával készült, így jelentősen javítva a hatékonyságot. Az Arm v9 Cortex A715 és A510 magok egy kombinációját használja, valamint egy Mali-G610 GPU-t négy shader maggal.

A különbség azonnal szembeötlő, és a Note 13 Pro+ sokkal jobban birkózik meg az intenzív játékokkal. A multitasking is simán megy, és egy hét használat után sem tapasztaltam lassulást. A Xiaomi nem engedi a 3DMark és a CrossMark alkalmazások futtatását a készülékein, így nem tudok pontos stabilitási értékeket megosztani, de a valós tesztelés során észrevettem, hogy a Dimensity 7200 körülbelül 15 perc használat után kezdett visszafogni, de még így is elfogadható képkockasebességet nyújtott. A telefon melegszik játék közben, de nem válik kellemetlenül forróvá.

Az előző két modellben használt elavult tárolási megoldások után a Xiaomi most UFS 3.1 tárolóegységeket alkalmaz a Note 13 Pro+-ban, ami igazán üdvözlendő fejlesztés. Rendelkezésre áll a Wi-Fi 6, a Bluetooth 5.3, valamint az NFC, továbbá egy megfelelő vibrációs motor is, ami kellemes visszajelzést ad. Bár nem olyan részletes, mint a Xiaomi 13 Ultra esetében, ez teljesen érthető.

A Redmi Note 13 Pro+ 5G ugyanazt az 5000mAh kapacitású akkumulátort kapja, mint az előző modell, és ugyanazzal a 120W töltési technológiával rendelkezik. A hatékonyabb Dimensity 7200-nak köszönhetően a telefon kicsit tovább bírja a napi strapát, és könnyedén kihúzza egy teljes napot egyetlen töltéssel. Még intenzív használat mellett sem kell aggódnod, hogy az akkumulátor a nap végére kifogyjon.

A csomagban található 120W-os töltő nagyjából 24 perc alatt tölti fel az akkumulátort teljesen, és mint az előző években, a telefon beállításaiban aktiválnod kell a Boost töltési módot, hogy kihasználd a készülék teljes töltési potenciálját. A telefon töltöttsége 8 perc töltés után eléri az 50%-ot, 15 perc alatt pedig már 80%-on áll.

 

 

Előtérbe kerül a kamera!

 

A Redmi Note 13 Pro+ 5G hátulján található egy 200MP-es kamera, ami most Samsung HP3 modult kap f/1.65-ös rekeszértékkel és 1/1.4 hüvelykes érzékelőmérettel. Az igazi fejfájást az okozza, hogy ezen a téren nem történt változás; ugyanazok a korlátok maradtak, mint a Note 12 Pro+-nál. A 4K videófelvétel 60fps sebességgel még mindig nem lehetséges, ami egy ekkora árkategóriájú készüléknél elfogadhatatlan.

A további kamerák is változatlanok maradtak, így kapunk egy 8MP-es széles látószögű lencsét, ami napfényes körülmények között megfelelő, valamint egy 2MP-es makró lencsét, ami talán a telefonokon eddig használt legkevésbé hatékony szenzor. A Xiaomi által évről évre ismételt modell választása sokat mond arról, mennyire veszi figyelembe a felhasználói visszajelzéseket.

A kamerafelület már egy ideje nem változott, mindenféle fotózási mód elérhető egy alsó menüsorban. Zoom lencse hiányában is van lehetőségünk akár 4x-es digitális zoomra, bár ez ritkán éri meg a fáradozást.

A napfényes felvételek kiválóak, a telefon remek dinamikai tartományt és pontos, nem túlzottan telített színeket nyújt. Ahogy más, 200MP-es kamerával rendelkező eszközöknél, a képek 12,5MP-re vannak redukálva, de van lehetőség 50MP-es felvételek készítésére is, amelyek szembetűnően részletgazdagabbak. A készülék gyenge fényviszonyok között is jól teljesít, szép színvisszaadással.

Ugyanakkor vannak gondok a pontos fókuszálással, és látható zaj – a Night mód tisztább képeket produkál kihívást jelentő körülmények között, de ez némi többletmunkát igényel. Őszintén szólva, az elmúlt évhez képest nem sok minden változott, és bár a színek valamivel jobbak, a kamera nem éri el a Pixel 7a vagy a Nothing Phone (2) zsenialitását.

Az 8MP-es széles látószögű modul elfogadható képeket készít jó fényviszonyok mellett, de ha közelebbről nézzük, az inkonzisztenciák és a színegyensúly eltérései könnyen észrevehetők. Alacsony fényviszonyok között nem állja meg a helyét, és a készülék jobban járt volna egy magasabb minőségű modullal.

A Xiaomi jobban tette volna, ha ezen a területen helyezi a hangsúlyt, mert a jelenlegi állapotban nem a kamerái miatt döntenél a Redmi Note 13 Pro+ 5G megvásárlása mellett.

 

 

A megszokott MIUI 14, a HyperOS még várat magára!

 

Szoftver fronton nem sok újdonság történt, a Redmi Note 13 Pro+ 5G Android 13-mal érkezik, és kapja a jól ismert MIUI 14-et, ami jelenleg a Xiaomi készülékek többségében megtalálható. Annak ellenére, hogy a Xiaomi a tavaly év végén leplezte le a HyperOS-t, ez az új rendszer mégsem elérhető a legfrissebb eszközökön.

Kifogásolható, hogy miért nem tette a Xiaomi alapértelmezettként elérhetővé a HyperOS-t a MIUI helyett. A hivatalos magyarázat szerint a HyperOS még tesztelési fázisban van, és a Xiaomi szeretné kijavítani a rendszer hibáit, de ez a magyarázat kissé gyenge lábakon áll, tekintettel arra, hogy más Xiaomi eszközök már az új felülettel jelennek meg.

Valószínűleg az a helyzet, hogy a Xiaomi nem kívánja alapértelmezettnek az Android 14-et, mivel ez további egy évnyi szoftvertámogatást vonna maga után. Ez régóta vitatott kérdés, és bár korábban még megérthető volt, hiszen az eszközöket a költségvetési szegmensre szánták, mostanra már nincs értelme ezt fenntartani – főleg az eszközök jelenlegi árazása mellett.

A Xiaomi konok politikája miatt ugyanazt a MIUI 14 verziót kapod, amelyhez az elmúlt 12 hónapban már hozzászokhattál, ha Xiaomi vagy POCO telefont használtál. Ugyanazokat az előre telepített alkalmazásokat, ugyanazokat a bosszúságot okozó memóriakezelési hibákat, és ugyanazt a túlzott testreszabhatóságot kapod, ami nehezíti a használatot.

A MIUI régóta várt egy frissítésre, és kíváncsi voltam, hogy a Xiaomi milyen változásokat hoz a HyperOS-szal. Az, hogy ezt a rendszert nem lehet használni, csorbítja a Xiaomi sorozatainak presztízsét; még a márka sem hiszi, hogy ezek az eszközök érdemesek lennének a frissítésre. A POCO X6 Pro például globálisan HyperOS-szal kerül piacra, ami mutatja, mennyire fontos a Xiaomi számára a Note 13 sorozat.

Ami a szoftverfrissítéseket illeti, a Xiaomi három garantált Android OS frissítést ígér a Note 13 Pro+-hoz – ez egyel több, mint amit tavaly ígértek. Ez biztató hír, jelentve, hogy az eszköz frissülni fog az Android 15-re, amikor az elérhető lesz. A bökkenő csupán annyi, hogy türelemre lesz szükség; nem lehet előre megjósolni, mikor kapja meg az eszköz a frissítést.

 

 

A szoftveres kihívások maradtak, de a dizájn és az AMOLED kijelző kárpótol

 

A Redmi Note 13 Pro+ 5G továbbra is küzd az elődjeit sújtó szoftveres nehézségekkel; a készülék MIUI 14 rendszerrel érkezik, és alapból Android 13-at futtat. Az Android 14 megjelenésének időpontja bizonytalan, és noha a Xiaomi ígéri a frissítést 2024 első negyedévére, kérdéses, hogy valóban betartják-e ezt – a Note 12 Pro+ az Android 13-ra való váltást csak 2023 második felében hajtotta végre.

A hardver azonban jelentős szerepet játszik, és a Redmi Note 13 Pro+ 5G számos vonzó tulajdonsággal rendelkezik. Az ívelt AMOLED kijelző élvezetesen használható, az eszköz erőteljes teljesítményt nyújt, és egy kijelzőbe integrált ujjlenyomat-olvasót, valamint IP68-as víz- és porállóságot kínál. De a szoftver határozza meg, hogy valójában mennyi ideig lesz használható a telefon, és a Xiaomi kétes gyakorlatai azt jelentik, hogy két év múlva valószínűleg új készülék után nézelődsz.

A Redmi Note 13 Pro+ 5G önmagában véve nem rossz készülék, de olyan erős versenytársakkal kell szembenéznie, amelyek jobb szoftverrel és kiemelkedő kamerafunkciókkal rendelkeznek. Nincs különösebben megkülönböztető jellemzője, ami miatt kiemelkedne, és ez a legnagyobb hiányossága.

-Herpai Gergely (BadSector)-

Pro:

+ Lenyűgöző dizájn
+ Élénk 120Hz-es AMOLED képernyő
+ Jó 200MP-es hátlapi kamera IP68 por- és vízállósággal

Kontra:

– Még mindig nincs 4K 60fps-nél
– Használhatatlan segédkamerák
– Lassú szoftverfrissítések

Redmi Note 13 Pro+ 5G

Design - 9.2
Szoftver - 7.4
Hardver - 8.2
Kamera - 7.8
Ár/érték - 8.4

8.2

KIVÁLÓ

A Redmi Note 13 Pro+ 5G számos figyelemre méltó hardveres újítást tartogat, úgy mint az ívelt AMOLED kijelző és a fokozott teljesítmény, viszont a szoftveres aggályok és a frissítések ütemének lassúsága továbbra is akadályokat gördítenek elé. A Xiaomi számára elengedhetetlen a szoftverfrissítési stratégiájának és a kamerafunkcióinak fejlesztése, hogy megtarthassa pozícióját a középkategóriás mobiltelefonok egyre intenzívebb piaci versenyében.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu