Hatalmasat zuhantak a Sony részvényei – milyen hatással lehet mindez a PS5-re?

A Sony részvényeinek értéke zuhan, miután a vállalat átértékelte a PlayStation 5 eladásait, és további pénzügyi adatokat hozott nyilvánosságra…

 

 

Nagyjából 10 milliárd dollárt veszített a részvényinek értékéből a Sony, mivel a részvényesek újraértékelik a vállalat befektetési ígéretét a PS5 módosított értékesítési előrejelzése és a vártnál alacsonyabb működési árrés fényében az utolsó pénzügyi negyedévben. Ez a hír a vállalat ellentmondásos megjegyzéseit követi. Utóbbiak szerint a PS5 az életciklus „utolsó szakaszába” lépett. Ez a PlayStation-felhasználók körében elégedetlenségi hullámot váltott ki a közösségi médiában.

Annak ellenére, hogy a PlayStation 5 jelenlegi generációs konzol teljesítménye kettő az egyhez arányban felülmúlta az Xboxét, úgy tűnik, hogy a PS5 nem felelt meg a Sony várakozásainak az elmúlt negyedévben.

A Sony korábban jelezte, hogy a 2023-as pénzügyi év során 25 millió darab PS5 kiszállítására számít. Ám a téli negyedévi konzoleladások miatt a techgyártó 21 millió darabra módosította ezt a számot. A Sony pénzügyi igazgatója, Hiroki Totoki a vártnál alacsonyabb eladásokat az „utolsó szakasz” megjegyzéssel magyarázta. Azt állítva, hogy a PS6 megjelenéséig a konzolból természetesen egyre kevesebb fogy majd. Totoki azt is kijelentette, hogy legalább 2025 márciusáig nem fognak „jelentős” új first-party címek megjelenni a konzolra.

 

A Sony részvényei 10 milliárd dolláros veszteséget szenvednek el az alacsonyabb tervezett eladások és a gyenge árrés miatt

 

Ahogy arról a CNBC beszámolt, a Sony részvényei zuhanórepülésbe kezdtek. Ez a számítások szerint 10 milliárd dolláros értékvesztést eredményezett. A PS5 eladási előrejelzésének csökkentése szerepet játszhatott ebben a leértékelődésben. Azonban az elemzők szerint a vállalat játékrészlegének működési árrése valójában jelentősebb szerepet játszik. A CNBC számításai szerint a cég működési árrése a decemberi negyedévben alig 6% alatt volt. Ez több mint 3%-os csökkenés a 2022-es év azonos időszakához képest. Csupán fele a 2022-es év rendkívül nyereséges január-márciusi negyedévében elért működési árrésnek. Az elemzők a Sony működési árrését „évtizedes mélypont közelében” jellemzik.

Ugyanakkor a Sony játékeladásai, valamint a digitális tartalmak és bővítések eladásai jól alakulnak, ami sokakat arra késztet, hogy elgondolkodjanak, mi is állhat pontosan a meglepően alacsony árrések mögött.

Ennek több oka is lehet. Ám a szoftverfejlesztési költségek is felmerültek, mint lehetséges tényező, mivel úgy tűnik, hogy ezek a költségek emelkednek. Nem ellensúlyozták a hardverfejlesztéssel kapcsolatos alacsonyabb költségeket, 2020-hoz és 2021-hez képest.

Ez a vállalat részvényeinek értékét tekintve abszolút mélypont. Sokakat sokkolhat, mivel a PS5 hihetetlenül sikeres volt, és ebben a generációban a piaci részesedés tekintetében jelentős előnyben van az Xbox-szal szemben. Ahogy a PS5 idén több exkluzív terméket kap, és a Sony visszafogja az olyan dolgokra, mint a felvásárlások, fordított kiadásokat, ez a részvényérték várhatóan stabilizálódni fog.

Forrás: CNBC

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu