DirectX DirectSR: a Microsoft is felskálázó technológiával készül!

TECH HÍREK – A redmondiak az Nvidiával és az AMD-vel közösen dolgoznak a megoldásukon.

 

A Microsoft a tervei szerint az idei Game Developers Conference-en (GDC-n) tervezi leleplezni a DirectX DirectSR „Super Resolution” nevű technológiáját. Először halljuk ezt a nevet, ugyanis eddig semmilyen szivárgás nem volt ezzel kapcsolatban. Valószínűleg felskálázó technológiáról van szó, ami nagyon hasonló nevű az AMD FSR-jéhez. Mivel eddig semmilyen erre vonatkozó technológiája nem volt a Microsoftnak, a cég valami újban méretteti meg magát.

Az információ a GDC menetrendjéből derült ki, és a Microsoft műsorának jellemzése szerint egy mélyebb betekintést kapunk a DirectSR-be, és így a közönség láthatja azt működés közben. Az AMD-vel és az Nvidiával közösen egy univerzális módon történhet a játékokba történő integrálás, így a fejlesztők talán még könnyebben implementálhatják a felskálázást a termékeikbe.

„A DirectX-csapat az AMD és az Nvidia kulcsfontosságú partnereivel együtt mutatja be a legújabb frissítéseket, demókat és a játékfejlesztés legjobb gyakorlatait. A munkagrafikonok a GPU-hardverek teljes kihasználásának és a munkaterhelések párhuzamosításának legújabb módja. A Microsoft előzetest nyújt a DirectSR-be, amely minden eddiginél könnyebbé teszi a játékfejlesztők számára a szuperfelbontás-támogatás Windows-eszközökre történő skálázását,” írja a GDC oldala.

Korábban volt olyan pletyka, miszerint a Windows 11 következő nagyobb frissítésében (24H2) egy AutoSR (Super Resolution) funkció is lesz, de nem tudjuk, hogy ez ugyanaz, amit a DirectSR takar. Viszont a Microsoft komolyan gondolja, ugyanis a gyártókkal közösen áll hozzá a feladathoz, és ebbe az Intelt is beleveszi a cég, ugyanis nekik is van felskálázó technológiájuk (XeSS). Az Intel és az Nvidia (DLSS) megoldása mesterséges intelligencia-alapú, az AMD FSR-je pedig hagyományosabb, de az MI-tuningolta algoritmusokkal nincs messze a másik két cégtől.

A GDC-t idén március 18-a és 22-e között rendezik meg, így hamarosan többet is meg fogunk tudni róla. Feltehetőleg ezzel is át akarják csábítani a játékosokat a Windows 11-re, mert annak piaci részesedése még mindig alacsony.

Forrás: WCCFTech, GDC, Videocardz

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu