MacBook Air M3: jobb az SSD, de nagyon túlmelegszik! [VIDEO]

TECH HÍREK – Van, amiben jobb az új MacBook Air, és van, amiben rosszabb…

 

A Max Tech YouTube csatorna két videóját is beágyaztuk lenn. Az M2-es MacBook Airben egyetlen NAND flash chip volt, ami az SSD sebességére negatív hatással volt. Az Apple a 13″ és 15″-os M3-as MacBook Airben is javított ezen, ugyanis két NAND flash chip van, és ebből adódóan magasabb írási és olvasási sebességekkel rendelkezik a laptop SSD-je. A Blackmagic Disk Speed Test szerint az írási sebesség 2108 MB/s volt (33%-kal gyorsabb az előző generációs modellnél), az olvasási sebesség pedig 2880 MB/s (82%-kal gyorsabb!). Ezek az eredmények a 256 GB-os modellel lettek elérve, így nem kell az 512 GB-os verzióba beruházni. Igaz, azért hozzá kell tenni, hogy 256 gigabájt már nagyon kevés manapság, ugyanis a Windows 10/11 mellett feltesszük a Death Strandinget, és máris kevesebb mint 100 GB helyünk maradt.

Csakhogy mind a 13″-os, mind a 15″-os modellben nincsen ventillátor. Ebből adódóan csendes az M3-as MacBook Air, de a MacBook Pro-ban van egy ventillátor, és bár ugyanaz a chip van benne, mégis tovább tudja tartani a teljesítményét… mert jobb a hűtési rendszere. A 15″-os modell van a lenti második videóban tesztelve (Geekbench 6 egy- és többmagos teszt, Metal), és a 3DMark Wilf Life Extreme stresszteszt során bukkan fel, hogy a hűtési rendszer egyszerűen gyenge.

A processzor 114 fokra melegszik fel, a GPU pedig 102,9-ig kúszik fel. Emiatt a chipset áramfelvétele csökken, hogy ne melegedjen túl a MacBook Air, ami így 33%-kal lassabb a MacBook Pro-nál, holott mindkét készülékben ugyanaz a 8 magos CPU és 10 magos GPU van. A másik probléma az alumíniumvázban van: a külső hőmérséklete 45-46 fokra melegszik fel. Ez már nagyon kényelmetlenné válhat! Erre a megoldás az, ha a hűtőbordához hőelvezető párnákat teszünk, így az M2 MacBook Airhez hasonló hőmérséklet mellett tovább tudta tartani a teljesítményét.

Úgyhogy ha nem tudjuk szétszedni a laptopot, ne ezen rendereljünk!

Forrás: WCCFTech, WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu