PlayStation 5 Pro: ne számítsunk dupla teljesítményre! [VIDEO]

A még be sem jelentett konzol specifikációi alapján szinte kizárt, hogy az alapmodellhez képest dupla akkora frame rate-et fog felmutatni a játékokban.

 

A GPU által korlátolt forgatókönyvekben a PlayStation 5 Pro nem lesz képes kétszer nagyobb frame rate-et kisajtolni magából. Erről a Digital Foundry szerkesztői, Richard Leadbetter, Alexander Battaglia, illetve John Linneman beszélt a lent beágyazott videókban. A PlayStation 4 Pro-val szemben egy jelentős eltérés biztos lesz: nem lesz kétszer annyi CU (compute unit, számítási egység), így a megemelt órajelek nem vezethetnek automatikusan kétszer több képkockához másodpercenként.

Ebben korlátozó tényező lesz a PlayStation 5 Pro processzora is, ráadásul a VRAM mennyisége, továbbá a memória sávszélessége sem fog változni az alap PlayStation 5-ben látottakhoz képest. A teljesítményben felmutatott fejlődés valószínűleg az AMD-vel közösen kifejlesztett felskálázási technológia segítségével valósulhat meg, és a félgenerációs konzol plusz ereje arra is használható lehetne, hogy az alap PS5-ön ki nem vitelezhető dolgok, így a path tracing megvilágítás is működhet.

A Digital Foundry szerkesztői egy nemrég felfedezett védjegyet vizsgált meg a lehetséges felskálázási technológia miatt, és ezt megpróbálták elmagyarázni. Bár nem teljesen tiszta, hogy miről is van szó, a védjegy arra mutat, hogy a checkerboard renderelés evolúciójára számíthatunk, ami egy algoritmus segítségével határozza meg, hogy a képnek melyik része az, ami a leginkább igényli a felskálázást.

Mindez még természetesen nem hivatalos, ugyanis a PlayStation 5 Pro még be sem lett jelentve. A pletykák szerint valamikir az év végén juthat el a boltokba a hardver, de még kérdés, hogy mennyit kér majd el érte a Sony. Ráadásul még az is közrejátszhat, hogy készül-e Blu-ray meghajtót nélkülöző változat a konzolból. Ha igen, akkor négy SKU lesz a piacon, azaz négy eltérő variánst gyárthat a Sony (áttervezett modell Blu-ray meghajtóval és anélkül; PlayStation 5 Pro Blu-ray meghajtóval és anélkül), ami túlzottan bonyolult lehet.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu