Unreal Engine: az Epic Games megerősítette az árazási modelljét

TECH HÍREK – A fejlesztőknek megígérte, hogy nem módosul a modell. Akik viszont nem játékokra használják az Unreal Engine-t, licenszelési modell alapján kell fizetni.

 

Tavaly, az Unreal Fest 2023 során közölte Tim Sweeney, az Epic Games vezérigazgatója, hogy akik nem játékfejlesztésre használják az Unreal Engine-t, nekik fizetni kell nemsokára. Akkor azt mondta Sweeney, hogy a fejlesztőknek nem kell számítani változásokra, és mindezt megerősítette a cég. Így minden játékfejlesztő, aki nem ér egy 1 millió dollárt (kb. 370 millió forintot) a játék élettartama során, nem kell, hogy fizessen. Aki eléri, 5%-os részesedést kér tőle az Epic.

De nem csak játékokra vetik be a technológiát. Gyártásra is alkalmazzák, és sok esetben így nem szület videojátékos jogdíj, így ezen felhasználóktól az Epic Games egy fillért sem lát. Ha áprilisban megjelenik az Unreal Engine 5.4, a játékfejlesztőknek marad a régi szabályzat, de a többieknek az „ülésalapú” modellel kell attól a pillanattól kezdve számolni, ha az éves bruttó bevételük eléri az 1 millió dollárt. Évente „ülésenként” 1850 dollárt kell fizetni, ami azt jelenti, hogy minden alkalmazott után évente ennyit kell perkálni az engine használatáért. Például ha 10 dolgozó használja, évente 18500 dollár a díj. A Voltaku egy képregényen, a Killtopián alapuló TV-műsorhoz használja az engine-t, és így ennek a médiacégnek is fizetni kell majd.

Az Epic közleményében a következőket írta: „Ha olyan nem játék jellegű alkalmazást fejlesztesz, amelyet harmadik fél végfelhasználóknak licencelnsz és futási időben az Unreal Engine kódjára támaszkodik, akkor ugyanúgy jogdíjat kell fizetned, mint a játékfejlesztőknek. Az 1 millió dolláros bruttó életciklusbevételt meghaladó termékek után 5%-os jogdíjat kell fizetni.”

A cég lépése azért is kedvező, mert tavaly a Unity olyan döntéssel rukkolt elő, hogy TELEPÍTÉSENKÉNT kellett volna a fejlesztőknek fizetni. A Unity meghátrált, de sokan technológiát váltottak inkább, ami érthető, mert a fejlesztők közössége inkább frusztrált lett…

Forrás: VGC

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu