PlayStation 5 Pro: jelentős teljesítménybeli ugrásra készülhetünk? [VIDEO]

Egy nem teljesen megbízható bennfentes videóját egy sokkal „stabilabb” informátor követte, és ebből adódóan úgy tűnik, hogy valami igazságtartalma biztosan lehet annak, amiről szó lesz.

 

A lent beágyazott videóban Moore’s Law Is Dead egy állítólag kiszivárgott dokumentumról beszél, ami a félgenerációs konzolfrissítésről szól. Három fontos eleme lesz a hivatalosan még be sem jelentett PlayStation 5-nek: nagyobb GPU gyorsabb rendszermemóriával; jobb sugárkövetéses (ray tracing) architektúra háromszoros, vagy akár négyszeres teljesítménnyel az alap PlayStation 5-höz képest; egyedi gépi/mély tanulásos architektúra 300 TOPS (billió művelet másodpercenként) 8-bites, 67 TFLOPS 16-bites lebegőpontos számítási teljesítmény, amivel a PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR) nevű felskálázó/anti-aliasing megoldást hajtja meg a konzol, ami jobb az AMD FSR 2-jénél. A PlayStation Machine Learning segítségével szuperfelbontású feldolgozást végez a bemeneti adatokon, hogy a jelenleg maximálisan támogatott 4K felbontású színpuffereket hozzon létre. A későbbiekben tervezett frissítések a 8K felbontásig terjedő támogatást is bevezetik.

A dokumentum szerint a gépi tanulásos temporal anti-aliasing (TAA) a natív TAAU-t (temporal upsampling) váltja le az Nvidia DLSS-éhez vagy az AMD FSR-éhez hasonló bevitellel, és teljeskörű HDR támogatással. Előre betanított gráfparamétereket használ, és így nem kell játékonként edzeni. Kb. 250 memóriát használ, és megközelítőleg 2 milliszekundum alatt felskáláz 1080p-ről 2160p-re.

Tom Henderson aztán megerősítette az egészet. Emiatt pedig azt kell mondani, hogy ha több helyről hallani mindezt, tényleg kell, hogy legyen valami igazság mögöttük. Viszont úgy tűnik, hogy a PlayStation 5 Pro saját mesterséges intelligencia-alapú felskálázást használ, nem pedig az AMD-ét, amire eddig gyanakodtunk. Már tavaly szeptemberben megkapták a Sony belsős fejlesztői a devkiteket, a külsősök pedig csak januárban kapták kézhez a fejlesztőkészleteket. Henderson hozzátette, hogy tavasszal a végleges hardverrel megegyező devkiteket fog már a Sony osztani.

A Sony állítólag továbbra is az év végi időszakra tervezi a PlayStation 5 Pro megjelenését, de mivel a cég az áprilistól kezdődő üzleti évet játékok tekintetében leírta, lehet, hogy csak jövőre jön a konzol. Az biztos, hogy a Grand Theft Auto VI megjelenésére a Sony a boltokban szeretné látni a feles konzolt.

Forrás: WCCFTech, Insider Gaming

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu