PlayStation 5 Pro: a legújabb AMD-architektúrából is kölcsönöz valamit?

A Sony félgenerációs konzolfrissítése még be sincs hivatalosan jelentve, és már most rengeteget hallunk róla, bár két fontos tényező még nincs annyira konkretizálva… de ha ez így halad tovább, idővel ezeket a részleteket is hallani fogjuk.

 

Tegnap eléggé sok részletről számoltunk be a PlayStation 5 Pro kapcsán, de a belső felhasználatra szánt dokumentum szivárgása után (ezt az Insider Gamingnek író Tom Henderson erősítette meg) újabb dolgokat hallani a PlayStation 4 Pro utódjáról (és ugyanez a site írt róla, ami a hitelesség szempontjából biztatónak nevezhető). Most arról van szó, hogy a processzor és a rendszermemória teljesítménye miképp alakul, és a grafikus chippel kapcsolatban is hallani egyet s mást.

A PlayStation 5 Pro processzora megegyezik az alapmodellével (ezzel elősegítve a játékok támogatottságát, beleértve a visszamenőlegesen támogatottakét is), de a boost órajel 3,85 GHz lesz, 10%-kal magasabb értéket elérve az alap PS5-höz képest. A rendszermemória 448 GB/s helyett 576 GB/s-re lesz képes, ami 28%-os javulás. A hang is javulni fog, ugyanis az ACV is magasabb órajelen fut majd. Henderson szerint 30 WGP lesz a GPU-ban, amik specializált BVH8 traverzális shadereket futtatnak (az alap PlayStation-nen 18 WGP és BVH4-es shaderek vannak).

Az AMD-s bennfentes Kepler szerint a BVH8 használata érdekes, mert ez megerősíti, hogy a PlayStation 5 Pro az RDNA 4-es sugárkövetéses (ray tracing, RT) engine-t futtatja, és ez az architektúra még egyik nyílt forráskódú patchben sem említette meg, hogy ciklusonként dupla RT-re képes. Az RDNA 4-en van a hangsúly: ez az AMD következő generációs videókártyáinak architektúrája! Az RDNA 3 2022 decemberében rajtolt el, így idén már számíthatunk a váltásra a Radeon RX 8000-es kártyáival.

A Sony tehát mindennel a sugárkövetésre és a mesterséges intelligenciára koncentrál a PlayStation 5 Pro-val, ami a pletykák szerint az év végétől lesz kapható. Csak szivárogna ki az ára és a megjelenési dátuma, ezek a legfontosabbak!

Forrás: WCCFTech, Insider Gaming

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu