PlayStation VR2: mi történhetett, hogy ideiglenesen leállították a gyártását!?

A Sony újgenerációs virtuális valóság-headsetével kapcsolatban nem hallunk kifejezetten pozitív dolgokat (sőt, lényegében semmit sem, mert a cég nem hajlandó értékesítési adatokat sem közölni), és talán nem is véletlen a hírzárlat a PlayStation VR2 kapcsán.

 

A Bloomberg írt arról, hogy a PlayStation VR2 lényegében pocsék eladásokkal rendelkezik. Konkrét számokat nem hallani, de azt igen, hogy eladatlan készletek tömkelege van raktáron, és emiatt a Sony nem akar még többet gyártani belőle. Az Egyesült Államokban 550 dollárért, Európában 600 euróért (így kb. 240 ezer forintért) megvásárolható készülék csak a kezdetekkor rendelkezett jó eladásokkal, ugyanis azóta nehezen fogy a headset, ami tavaly februárban jelent meg, és több mint 2 milliót gyártott belőle a cég.

Negyedévenként csökkenő tendenciát mutat fel a kütyü az IDC szerint. Ez a cég a kereskedőknek küldött szállítmányokat figyeli, nem a fogyasztói eladásokat. A Sony teljes ellátási láncában nagy készlet van, és az eladások később talán javulhatnak, ugyanis az IDC elemzője, Francisco Jeronimo szerint az Apple belépésével 2023 és 2028 között évenként átlagosan 31,5%-kal fog nőni a VR-piac. A Meta mellett a Sony volt a VR egyik erősebb támogatója, de egyikük sem tudott elegendő tartalmat vagy tartalomalkotót bevonzani, hogy meggyőző legyen platformjuk, és az Apple is hasonló helyzetben van az Apple Vision Pro miatt, ugyanis a Netflix és a YouTube sincs jelen egy appal a VisionOS-en.

A Bloomberg cikkére a Sony nem válaszolt, de a PlayStation London bezárása megerősíti a PlayStation VR2 gyenge teljesítményét, ugyanis a csapat VR-játékokra szakosodott. Yijia Zhai, a Macquarie elemzője szerint a VR-hardver ára a legnagyobb akadály a terjeszkedésben. Kevés olyan játék van, ami támogatja ezeket az eszközöket, és ez nem nagyon motiválja a közönséget az ilyen hardverbe való beruházásra. A korlátozott tartalom mögött a magas fejlesztési költségeket is meg kell említeni: drágább egy VR-játék létrehozása egy „hagyományos” címhez képest.

Mindez nem hivatalos. Az viszont igen, hogy a PlayStation VR2-t már PC-n teszteli a Sony.

Forrás: Reddit, Bloomberg

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu