Durván bekeményített az Európai Bizottság! Nyomozást kezdeményeztek a három óriási technológiai cég ellen!

TECH HÍREK – A kérdéses cégek nem tartják be a törvényeket, amik az Európai Unióban aktívak, és mivel a három cég által elérhetővé tett szolgáltatásokból legalább egyet valószínűleg mindannyiat használunk, valószínűleg újabb bírságokat szabhat ki az Európai Bizottság.

 

Nem kevesebb mint öt nyomozást indított el a Bizottság a Google, a Meta, illetve az Apple ellen, ugyanis a digitális piacokra vonatkozó törvényt (DMA) nem tartják be az érintett cégek. Margrethe Vestager, az EU trösztellenes ügyeket vezető embere szerint a cégek által felajánlott megoldások nem teljesen állnak egy vonalban a DMA elvárásaival. Ezért most megvizsgálják, hogy a három cég egyáltalán betartja-e a törvényeket.

A Google esetében azt is vizsgálják, hogy bűnös-e a saját szolgáltatásainak előnyben részesítésében a keresőmotorjában, az Apple esetében pedig az iOS böngészőválasztó képernyője van vizsgálat alatt. A Metánál a célzott reklámoknál az nem tetszik nekik, hogy vagy fizetni kell, vagy beleegyeznek a felhasználók. Még az Amazon is a célkeresztben van: itt azt nézik meg, hogy a saját termékeiket preferálja-e a cég a bolti felületen. A tervek szerint a nyomozás eredményeit tizenkét hónapon belül közölni fogják.

A Meta kapott plusz hat hónapot arra, hogy a többi üzenetküldő szolgáltatással együtt használhatóvá váljon a Messenger, de ezen a cég már dolgozik. Thierry Breton, az EU biztosa így nyilatkozott: „Nem vagyunk meggyőződve arról, hogy az Alphabet, az Apple és a Meta megoldásai tiszteletben tartják az európai polgárok és vállalkozások számára igazságosabb és nyitottabb digitális térrel kapcsolatos kötelezettségeiket. Amennyiben vizsgálatunk arra a következtetésre jut, hogy nem teljes mértékben tartják be a DMA-t, a „kapuőrök” súlyos bírságokra számíthatnak.”

Ha a Google, a Meta vagy az Apple bűnös, akkor büntetésképp az évi nemzetközi pénzforgalmuk 10%-át kell büntetésképp befizetniük, és az ismételt szabálysértés esetében ez 20% is lehet. Az pedig már olyan összeg, ami felett egyik techóriás sem tud elsiklani.

Forrás: WCCFTech, EC

 

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu