PlayStation 4 Remote Play PC-vel – Azok a családi tévés esték…

VÉLEMÉNY – Az új rendszerfrissítéssel egy olyan lehetőség érkezett a PlayStation-re, amit már régóta ki szerettem volna próbálni. A remote play funkció, ami lehetővé teszi, hogy a PS játékainkkal PC-n, vagy éppen MAC-en játsszunk.

 

Nem túl megszokott, és elég vakmerő húzás volt a Sony-tól ennek a bevezetése, de dicséretet érdemelnek a kivitelezésért. Csak az az egy kérdés marad, hogy mennyire is működhet a remote play PC-vel. A napokban kiderült…

From tomorrow, we will be able to Remote Play our PlayStation 4 games to new platforms! With the help of the Remote Play app, we can stream our games to PCs and Macs with an up to 720p resolution. You can also use your DualShock 4 - all you need is a USB cable (and a free USB port). Attention! It doesn't work on Windows 7! You need 8, 8.1, or 10!

 

Mi kell hozzá?

Pontosan milyen vasra is van szükségünk ahhoz, hogy kihasználhassuk konzolunk e-téri lehetőségeit?
Windows-hoz:

•    Windows 8.1 (32-bit vagy 64-bit) vagy Windows 10 (32-bit vagy 64-bit)

  • Intel Core i5-560M Processor, 2.67GHz vagy gyorsabb
  • 100MB vagy több szabad tárhely
  • 2GB vagy több RAM
  • 1024 x 768 vagy magasabb felbontás
  • Hang kártya
  • USB port

MAC-hez:

  • OS X Yosemite or OS X El Capitan
  • Intel Core i5-520M Processor, 2.40 GHz or faster
  • 40MB vagy több szabad tárhely
  • 2GB vagy nagyobb RAM
  • USB port

Nem is tűnik olyan vészesnek, szóval akár egy közepes konfiguráción is elfuttathatod a programot, viszont ez mellett van egy olyan igény is, amiről még nem esett szó, és könnyen aláássa a remote play-es terveinket. Ez pedig a szükséges internetsebességet érinti. A funkció használatához legalább 5Mbps (12Mbps az ajánlott) netsebességre van szükség. Szerencsére majdnem tökéletes körülmények között tesztelhettem a programot, így csak kevés dolog zavart bele a teljes élménybe.

ps4pro-ps4-remote-play-1

Telepítés és futtatás

Miután feltelepítettük a szoftvert nincs is más dolgunk, mint elindítani, csatlakoztatni a PS4 kontrollert és összeköttetésbe hozni a PlayStation 4-el.Viszont mielőtt mindezt megtennénk, van még egy dolog amit el kell végeznünk a levesbecsapás előtt, ez pedig a képminőség beállítása. Három lehetőséget kapunk erre, és további kettőt a framerate-re. Én 720P-vel és Standard framerate beállításokkal próbáltam ki (csak, hogy biztosra menjek).

Három különböző „környezetben” is kipróbáltam a „fjúcsőrt”. Ezek közül az elsőnél egymás mellé helyeztem a PS4-et, és a Laptopot, a routerre pedig LAN kábellel kötöttem őket, hogy így közös hálózatra kerüljenek. Ezzel a módszerrel láthattam, hogy miként is kell működnie tökéletes körülmények között a remote play-nek.  Apróbb hibák ugyan előjöttek néha, viszont ez inkább a szolgáltató hibája volt.

In the end, Earth Defense Force 4.1 is the definitive experience if you want to check out the franchise.

Az Earth Defense Force 4.1 volt az első „áldozat” ebben a tesztelési fázisban, és azt kell mondjam egészen addig tökéletesen működött amíg meg nem jött az első nagyobb mennyiségű ellenfél had, és fel nem robbant a kijelző. Ilyenkor a kép elpixelesedett többször is, de a játék változatlanul haladt tovább. Összesen egy alkalommal fagyott ki a stream. A következő alany a Mad Max volt, és ezúttal is azt tapasztaltam, hogy a program tökéletesen futott a laptopon, és csak ritkán jelentkezett lag. Az egyetlen valódi probléma a dologgal akkor üti fel a fejét, ha hirtelen ugrás történik a játékban, ilyenkor előrfordulhatnak nagyobb szaggatások, de még ezek sem zavaró mennyiségben.

A második fázisban a laptopot wi-fi-n keresztül kapcsoltam a hálózatra. A Dying Light és a Mad Max szépen elfutott, különösebb problémákba nem futottam bele azokon túl, amiket a teljesen lanos összekapcsolás esetében is felvetettem.

A végső próbát pedig drasztikusabb körülmények között hajtottam végre. A laptopot a konyhába vittem (nagyjából 8 méterrel távolabb a jelforrástól), és egy interneten futó játékot, a Tom Clancy’s The Division-t teszteltem a remote play-el. Az eredmény pedig meglepetés szerű volt, ugyanis a kezdeti -instabil hálózat által okozott- problémák után, miután stabillá vált a kapcsolat a laptop és a hálózat között, a játék nagyon szépen kezdett futni. Ez hasznos lehet ha a barátnőm tanulna, én viszont ügynököket akarok írtani a Dark Zone-okban.

We're happy to see this happening - maybe the already hugely successful PlayStation 4, which just broke the 30-million barrier could get even more sales on the table with this solution.

Jó ez nekünk?

A remote play funkció egyszerűen zseniális. Egy valódi szükségleteket kielégítő feature, főként azok számára lesz hasznos, akik nem akarják bosszantani a családot, vagy más szeretteit, mikor azoknak pont a nappaliban akadna dolguk, de nem tudják elvégezni a kanapén hentergő játékos miatt. Nem mondhatjuk tökéletesnek, mert igencsak erős internetkapcsolat szükséges hozzá, és még az 1080P-s stream is egy csalódás, viszont talán a későbbiekben egy frissítésben ezt is megkapjuk.

Ez a funkció ugyan nem szolgáltatja 1:1 arányban az élményt a PS4-ről PC-re, de egy tökéletes alternatíva arra, hogy akkor is játszhassunk PS játékainkkal, amikor éppen nem tartózkodunk otthon, vagy ha a TV-t valamelyik családtagunk elfoglalja. Egy erős program és ötlet, amit reméljük a következő PlayStation konzolok is megörökölnek majd (remélhetőleg már 1080P-s támogatással). 

-Dante-

Pro:

+ Kényelmes
+ Egyszerű beállítás és használat
+ Simán fut…

Against:

– … ha erős a neted
– Framerate hibák és pixelesedés előfordulhat
– Azért az 1080P-nek örültünk volna

Spread the love
Holt hősök társasága
Bence is a Senior Staff Writer for our site. He is an avid gamer, that enjoys all genres, from Indie to AAA games. He mostly plays on the PS4 or on the laptop (since some indies get a preview build there faster). Loves obscure Japanese games that no one else dares to review on this site.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu