Jason Bourne – Visszatér a szupergyilkos – Első rész

FILMELŐZETES – Matt Damon pályafutása legemlékezetesebb szerepében tér vissza a Jason Bourne-ban. A sztori szerint Bourne majdnem két évtizeddel ezelőtt egy kiváló fiatal katona jelentkezett egy kísérleti kiképzőprogramba, miután közölték vele, hogy terroristák megölték az apját. Azt ígérték neki, nagy szolgálatot tehet a családjának és a hazájának, ha szinte elképzelhetetlenül magas szintre fejlesztik az intelligenciáját, az állóképességét és a harci tudását. Ez azonban mind hazugság volt.

 

Bourne-t brutális kiképzésnek vetették alá, amelyre később nem emlékezett, ahogyan a program vezetőit sem tudta azonosítani. A Jason Bourne-nak nevezett szupergyilkos 100 millió dollárt érő emberi fegyverré vált, amelynél azonban, legalábbis gazdái szerint, működési hiba lépett fel.

Amikor Bourne felkutatta gazdáit, hogy megtudja, mire megy ki a játék, megpróbálták elpusztítani, és megölték az egyetlen nőt, akit szeretett. Miután sikerült bosszút állnia, és kiderült, hogy kicsoda ő és vélhetően mi volt a program kiötlőinek szándéka, Bourne megbékélt sorsával és eltűnt… reményei szerint mindörökre.

Ám új programot indítanak be, amelyet egy sokkal bonyolultabb és alattomosabb globális szerveződés fejlesztett ki, mint amilyen Bourne kiképzésén fáradozott. Bourne-t kifüstölik rejtekhelyéről. A minden kormánynál veszedelmesebb hálózat egyetlen célja, hogy terrorral, technológiával és felkelések szításával beteljesítse, amit elkezdett.

Míg üldözői úgy gondolják, hogy Bourne-t sikerül visszahozni és újra lehet kondícionálni, egy dolgot képtelenek felfogni: még a megtört harcosok is az ártatlanok védelmére kelnek az elszabadult hatalommal szemben.

Jason Bourne visszatér

Gondosan koreografált összecsapások, autós üldözések, szövevényes rejtélyek, innovatív történet és cselekménybonyolítás – a Bourne-filmek új szintre emeltek egy egész műfajt. A közönség csaknem tíz éven át várta, hogy Paul Greengrass rendező és Matt Damon ismét közösen elkészítsen egy újabb kémtörténetet, amely csupa intelligencia és akció.

Sok minden történt a világban azóta, hogy Jason Bourne ügynök kivonta magát a forgalomból a 2007-es A Bourne-ultimátum végén – és éppen az idő múlása teszi lehetővé, hogy visszatérjen. A film alkotói régóta vártak arra, hogy olyan társadalmi-politikai konstelláció álljon össze, amely megágyaz annak, hogy folytathassák Bourne történetét. És a kép 2014-ben már kezdett körvonalazódni.

„Megszületett a történet, amely elég aktuális és releváns ahhoz, hogy igazolja Bourne visszatérését – mondja Frank Marshall producer, aki az első film óta a Bourne-csapat tagja. – Paul Greengrass, Christopher Rouse forgatókönyvíró, Matt és még mások folyamatosan mérlegeltük, milyen sztorival tudnánk előállni, és végül az egyikkel fején találtuk a szöget. Nem az volt a legfontosabb célunk, hogy összehozzunk egy újabb folytatást, hanem hogy megtaláljuk azt a momentumot a mai világban, ami annyira érdekel minket, hogy el akarunk mesélni egy újabb Bourne-történetet.”

„Mindannyian éreztük, hogy a világ drámai módon megváltozott, és ez arra késztetett bennünket, hogy olyan aktuális történetet hozzunk létre, amely reflektál arra, ami napjainkban történik – folytatja a producer. – Nem titok, ez a sorozat a szerelemgyerekem, mert ott voltam a fogantatásánál, amikor fogtuk Robert Ludlum első regényét, amelynek cselekménye még a hidegháború idején játszódik, és huszonegyedik századi viszonyokra adaptáltuk. Nagyon izgalmas az a tudat, hogy már az ötödik filmnél tartunk, amely továbbra is releváns tudott maradni, ezért a közönséget feltehetően érdekelni fogja, mi történik Bourne-nal.”

A Snowden-ügy és a WikiLeaks árnyékában

Gregory Goodman producer szerint a forgatókönyv, amelyet Greengrass és régi munkatársa, Christopher Rouse elkészítettek, nem csupán aktuális, hanem előremutató gondolatokat is tartalmaz: „Szerintem érdemes volt ilyen sokat várni, mert így lehetővé vált, hogy nagyon komoly dolgokról beszéljünk teljesen őszintén. Az a jókora adag paranoia, amely a korábbi filmekben tettenérhető volt, majdhogynem naivitásnak tűnik napjainkban, Snowden és a WikiLeaks után – miközben ránk telepszik a sejtelem, hogy a dolgok mögött egy titokzatos háttérhatalom áll, amelyre nem lehetünk hatással.

Izgalmasnak találom, hogy a filmben még az úgynevezett rosszfiúknak is vannak megfontolandó érveik. A filmtől eltekintve, magánemberként nyilvánvaló számomra, hogy társadalmunk súlyos dilemma előtt áll: hogyan hozzuk egyensúlyba biztonság iránti igényünket azzal, hogy közben transzparenciára és a magánszféra védelmére törekszünk? A film ezt a kérdést boncolgatja, de persze nem filozófiai síkon, hanem egy szédítő akcióthriller eszközeivel.”

„Nagyon szerettünk volna újabb Bourne-filmmel előrukkolni, de nem volt meg hozzá a történetünk – mondja Matt Damon. – Tudtuk, hogy mindez idő kérdése. Paullal folyamatosan erről beszéltünk, és mindig azt mondtam neki, ha ő beszáll, biztosan számíthat majd rám. Közben megcsináltuk a Zöld zónát. Bourne egy pillanatra sem került le a napirendről, de sokáig nem jutottunk semmire, egészen másfél évvel ezelőttig.” (Folytatjuk)

-Anikó-

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu