Sony Xperia X Compact – Mikrobi mobil

TECH – Kipróbáltuk a Sony újabb mobilját, az Xperia X Compactot. A hiányosságok miatt ugyan nem vált akkora átütő sikerré, mint a Sony korábbi telefonjai, ettől függetlenül a gép azért megtalálta célközönségét. Az elődmodellhez képest az új eszköznél kevés előre mutató tulajdonságot találunk – egy-két esetben még visszalépés is történt a funkciók és képességek terén. De vajon milyen az összbenyomás?

 

A Sony Xperia X Compact képátlóban ugyanazt hozza, mint az elődmodell, a Z5 Compact, tehát 4.6 inches kijelző, így könnyen kezelhető egy kézzel is a mobil, mint az Xperia X-nél is, a Compact-nál is megtalálható az előlapon a sztereó hangszóró, így a hangzással nincs semmi gond. A kijelző alatt nincsenek fizikai gombok, tehát az androidos gomb trió a kijelzőből veszi el a helyet, ahogy azt a Sony-nál már megszokhattuk.

 

Tömzsi ez az android, mint az R2-D2 droid

A kijelző fölött egy 5 megapixeles előlapi kamerát, közelség- és fényérzékelő szenzorokat és a szokásos beszédhangszóró mellett egy értesítési LED-et is találunk.

A hátlap műanyag, bár elvártam volna a Sony-tól, hogy minőségi anyagokból rakja össze teljes mértékben a készüléket. Az X Compact is megkapta azokat a kameraszenzorokat, melyekkel az Xperia XZ is rendelkezik, mint például a lézeres autófókuszt és az RGB színszenzort. A kamera ugyanaz a 23 megapixeles szenzor, ami az Xperia X-ben is megtalálható.

Fent található a 3.5 mm-es jack aljzatot és a zajszűrő mikrofont, alul pedig az USB Type-C töltőportot, melyet ennél (és az XZ-nél) használt először a Sony. Fizikai kiterjedését illetően már vannak kifogásolnivalók a mobilt illetően. 129 x 65 mm-es dimenzióival abszolút nincs gond, viszont 9.5 milliméter vastag a telefon, ami egyáltalán nem ad kecses megjelenést, sőt! Az Xperia Z5 Compact-ban is ugyanekkora akkumulátor van és az 0.6 milliméterrel vékonyabb, akkor ez a mobil mitől vastagabb?

Szóval, ha ez a telefon nő lenne, akkor nyárig még kondiznia kellene a bikinivonalhoz: egyáltalán nem mondható karcsúnak, de legalább van olyan vastag és alul/felül úgy lett kialakítva, hogy meg tudjuk állítani az asztalon.

Mindenesetre jó látni ilyen kompakt méretű mobilt 2016-ban is, de nekem ez az alul/felül lecsapott dizájn egyáltalán nem jön be, viszont ez egyéni vélemény.

 

Szoftver

Az Xperia X Compact és XZ is még Android 6.0 Marshmallow szoftverrel került a piacra a vállalat saját felületével. Aki használt már bármilyen Xperia X készüléket, annak szinte semmi újat nem tudok mondani a szoftverrel kapcsolatban.

A felület ugyanúgy testre szabható, váltogathatunk a témák, vagy az oldalátmenetek között, no és természetesen a Sony-nál megszokott kerek ikonokat kapjuk. Extra programok: PlayStation, What’s New, Hírek, Lifelog, Movie Creator, Rajz, Lounge, Spotify, Amazon Shopping, Video & TV SideView, AVG Protection, SwiftKey billentyűzet, Matricakészítő és Kiterjesztett valóság. A hardvernek is hála a rendszer tényleg gyors, gördülékeny, egyáltalán nem csorbítja az Sony Compact készülékek jó hírnevét, lévén bár kicsi a bors, de tényleg szép teljesítményre képes.

„Sárkányagy”, ismét

A “vas” teljesen ugyanaz, mint ami az Xperia X-ben is megtalálható, ugyanaz a processzor, grafikus gyorsító, ugyanannyi RAM, szóval ami a teljesítményért felel, az ugyanaz, mint a nagyobb modellben.

A rendszerchip egy Qualcomm Snapdragon 650, ami egy 6 processzormagot tartalmazó CPU-t (4 x 1.4 GHz + 2 x 1.8 GHz) és egy Adreno 510-es grafikus gyorsítót tartalmaz. 3 GB RAM memóriát és 32 GB belső tárhelyet kapunk, utóbbi bővíthető microSD-vel 256 GB-ig. És erre szükség is lesz, lévén nagyon sokat foglal maga az Android rendszer.

A készülék ugyanakkor minden játékot jól visz, a betöltési sebesség talán az egyetlen, ami kifogásolható.

Kamera

A kamerarendszer a korábban tesztelt XZ-vel  megegyezik: 23 megapixel, lézeres autófókusz, az eddigi legjobb szenzor és egy 13 megapixeles előlapi kamera, a tökéletes szelfikhez. Ja, és természetesen 4K-s felvételi mód videóknál, RAW-ban mentés fotózásnál. Sokak szerint a Sony kiváló szenzorokat és kamerákat tud gyártani, azonban a szoftveres támogatás a saját telefonjaikban nem sikerül elég jól ahhoz képest, amit más gyártók tudnak.

A képek egyáltalán nem olyan rosszak, de kicsit többet is elvárna az ember egy Compact-terméktől. Tény, a fotók szép részletesek, viszont az eszköz még mindig nem kezeli megfelelően a fókuszt és az élességet. Ez mondjuk nem látszik, ha a mobilon nézzük a képeket, de egy monitoron már egyértelműen észrevehetők az elmosódott foltok és a túlságosan zajos területek. Ugyan ez hatványozottan érvényes az előlapi egységre, ami az 5 megapixelével még inkább kihozza ezeket a hibákat.

A szoftver egyébként funkciók terén sokat fejlődött, mivel jóval több beállításhoz férhetünk hozzá. Automata módban a hátlapi modul 8 megapixellel dolgozik, manuálisan viszont egészen 23 megapixelig feltekerhetjük a felbontást, ami javít valamennyit a minőségen.

Találunk még jelenetválasztást is: Sima bőr, Lágy megjelenítés, Elmosódás csökkentése, Tájkép, HDR ellenfény-kompenzáció, Éjszakai portré, Éjszakai jelenet, Kézben tartott esti, Nagy érzékenység, Gasztronómia, Kisállat, Tengerpart, Hó, Parti, Sport, Dokumentum, Tűzijáték. Itt aztán nem spóroltak…beállításokon belül hozzá tudunk adni tárgykövetési opciót, rácsvonalakat, beállíthatjuk az alapértelmezett tárolót, stb…

 

Gyorsan eszik, ritkábban lesz éhes

Az akkumulátor tekintetében különbséget nem látunk: ugyanakkora telep található meg az X Compact-ban, mint a Z5 Compact-ban, illetve 80 mAh-val nagyobb, mint az 5.0 inches Xperia X-ben. A készülék 2.700 mAh kapacitású akkumulátora ezzel a 4.6 inches HD kijelzővel igen jó üzemidőt biztosít, napközben egyáltalán nem kellett tölteni, az esetek nagy százalékában ha reggel levettem töltőről, akkor másnap reggel raktam fel újból, pedig aktívan neteztem és játszottam rajta.

Pozitívum, hogy a Qualcomm Quick Charge 3.0 technológiának és az USB Type-C-nek köszönhetően gyorsan, kb 1 óra alatt teljesen feltölthető a készülék akkuja.

Megéri a pénzét?

És akkor most jön a feketeleves! A Sony Xperia X Compact-ra sok minden mondható, de az nem, hogy olcsó. Bőven tudnék olyan más készüléket mondani hasonló árcédulával, amit hamarabb vásárolnék meg, mint ezt, viszont ami mellett nem tudunk elmenni, hogy nagyon kevés ekkora méretű készülék van a piacon, a legtöbb gyártó 5.0 inch fölé tervez, a Samsung is elhagyta a mini verziókat. Így ebből a szempontból jó, hogy a Sony viszi tovább a Compact szériát, hisz mindig lesznek olyanok, akiknek nem kellenek a “phabletek”.

Az Xperia X Compact jelenleg legolcsóbban 108.000 Ft -ba kerül egy online webáruházban kártyafüggetlenül. Maga a mobil megbízható, nem tapasztaltam semmi negatívumot a tesztidő alatt, az már más kérdés, hogy megéri-e az árát, ezt döntse el mindenki, én csak annyit mondanék, hogy tudnék ennyi pénzért jobbat mondani, viszont ekkora képátlóval már nehezebb lenne.

Pozitívum a készüléknél a jó akkuidő, a kompakt méret, a jó kamera, stabil működés. Negatívumként vannak problémáim a megjelenésben, a színválasztásban, az árazásban és én nagyon hiányolom a vízállóságot, ugyanis az X Compact nem élvez semmilyen IP szabványú védettséget.

-PS4Pro-

Sony Xperia X Compact

Dizájn - 7.4
Szoftver - 8.1
Hardver - 8.2
Kamera - 8.1
Akkumulátor - 8.3
Ár/Érték arány - 7.2

7.9

Pozitívum a készüléknél a jó akkuidő, a kompakt méret, a jó kamera, stabil működés. Negatívumként vannak problémáim a megjelenésben, a színválasztásban, az árazásban és én nagyon hiányolom a vízállóságot, ugyanis az X Compact nem élvez semmilyen IP szabványú védettséget.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here sincs 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu