Jobban vádolják az amerikaiak a játékokat, ha a lövöldözések elkövetői fehér bőrszínűek

Egy kutatás, amit az amerikai pszichológiai szövetség készített erre a meglepő – és itt kihangsúlyozandó, hogy nem rasszista célzatú! – eredményre jutott.

„A kutatás következetesen kimutatta, hogy az erőszakos videojátékok nem kötődnek a való világban elkövetett erőszakhoz, mint például az iskolai lövöldözésekhez és gyilkosságokhoz, és több professzionális társadalom is nyíltan kifejezte, hogy a kutatások nem támogatnak ilyen állításokat. Még az ilyen bizonyítékokkal is a törvényhozók, a tudósok és a média is folyamatosan a videojátékokat kapcsolják az iskolai lövöldözésekhez, főleg akkor, ha az elkövető bőrszíne fehér. Egy lehetséges indok emögött az, hogy egy sztereotíp összehangzás van a kisebbségek és az erőszakos bűn között.

Emiatt a személyek külsős magyarázatot keresnek (például az erőszakos videojátékokat), amikor megkísérlik megérteni, hogy egy erőszakos cselekményt miért is követett el egy fehér bőrszínű ember, de amikor egy kisebbség követi el ugyanazt, a személyek nem érzik magukat úgy, hogy egy külső indoklást keressenek, mivel az elkövető bőrszíne passzol az ő általánosításukhoz egy erőszakos bűnözővel kapcsolatban. Ezzel az elképzeléssel az első kutatásunk kísérletező természete bizonyítékokkal rukkolt elő – az elkövető bőrszíne a személyeket gyakrabban készteti arra, hogy a videojátékokat vádolja az erőszakos bűncselekményért, ha az elkövető bőrszíne fehér mintsem fekete. Hasonlóan ehhez, a második kutatásunk arra jutott, hogy a videojátékok 8,35-ször gyakrabban kerültek tárgyalásra, ha az elkövető bőrszíne fehér, nem pedig fekete volt.

A média, továbbá más közszemélyek gyorsan arra jutnak, hogy a horribilis erőszakos eseményekért a videojátékok a felelősek, amikor azok elkövetői nem illenek az ő elképzelésükbe, hogy ők egy erőszakos bűncselekményt elkövethetnek. Látván, hogy a kutatások nem járnak sikerrel a valós életben elkövetett erőszakos események és a videojátékok egymáshoz kapcsolásában, remélhetőleg a média, a politikusok és a tudósok óvatosabbak lesznek, amikor a média hatásairól beszélnek az iskolai lövöldözések kontextusában. Egy ilyen aggodalom igazán releváns, amikor is a jelenlegi kutatás eredményei révén úgy tűnik, hogy a kapcsolat a faji sztereotípiák révén szélesebb körben adhatnak aggodalomra okot,” írja a kutatás.

A kutatók között megtalálhatjuk Patrick Markeyt, aki korábban kimutatta, hogy az elkövetők 80%-a egyáltalán nem érdeklődik a videojátékok iránt. Úgyhogy úgy tűnik, hogy a bőrszín révén gyorsan megindulnak a vádaskodások az amerikai társadalomban az elkövetők felé…

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu