Már a Blizzard ex-elnöke is felszólalt az Activision Blizzard ellen

A Bungie, Mike Morhaime, illetve Chris Metzen is kellően kritikus szavakkal illette az Activision Blizzard céget.

 

A cég körüli botrány új fejleményeiről fog csak szó esni, mert így is van miről beszélni. Kezdjük a Bungie-val, ami korábban partnere volt az Activision Blizzardnak (viszont 2019 elején szakítottak, és a Destiny 2 kiadását is visszavették), és tőlük a Twitteren olvashatunk egy közleményt. A cég az emberei erősítésére törekszik, függetlenül attól, hogy ők miként azonosítják magukat, kik ők, illetve hogy honnan származnak. Felelősek abban, hogy elismerjék, reflektálják, és azt tegyék, amire képesek, hogy a zaklató, abuzáló és egyenlőtlen munkakultúrát visszaszorítsák, mert ez erősen jelen van a játékiparban.

A Bungie felelősségének érzi, hogy egyáltalán ne legyen az ilyen viselkedésmód a cégen belül tolerálva. Erre nincs bocsánat, és ők nem söprik a szőnyeg alá. Nehéz olvasni a héten felbukkant híreket, de reméli a cég, hogy felelősségvállaláshoz, igazságszolgáltatáshoz, illetve figyelemfelkeltéshez vezetnek. Ők egyáltalán nem tolerálják ezt a frusztráló munkakultúrát, és kitartanak amellett, hogy gyökerestől el is távolítsák ezt a cégből, megvédve azokat, akik veszélyben lehetnek.

A nők, a nem fehér bőrszínűek, illetve az alulreprezentált közösségeknek semmi hasznuk nincs a trauma átélésével, így a Bungie hisz azoknak, akik a zaklatással kapcsolatos történeteivel előlépnek. A cég nem tetteti azt, hogy tökéletes lenne, és hogy senki nem élt át ilyesmit a Bungie-n belül, de a zéró tolerancia és az ezzel való konfrontáció megmarad minden nap, hogy jobbá válhasson a cég, aminek a célja az, hogy minden alkalmazottnak jobb élménye legyen a munkával, és hogy teljes egészében befogadóbb lehessen a játékipar.

A Massively OP felfedezte, hogy bár J. Allen Brack, a Activision Blizzard jelenlegi elnöke egy kiszivárgott belsős emailben földhöz ragadtabb, bocsánatkérő hangnemet használt, a vádiratban mégis meg lett nevezve. Alex Afrasiabi-t, aki régebben a World of Warcraft senior kreatív rendezője volt, több fejlesztő is megvádolta a zaklató viselkedése miatt. A dokumentum 15. oldalán olvasható, hogy Brack szóban többször is lehordta, de a kezére csapás ellenőre Afrasiabi továbbra is sértő megjegyzéseket tett, a női alkalmazottakat pedig fogdosta és szexuálisan zaklatta… így Brack nem kezelte a helyén az ügyet.

És Mike Morhaime, a Activision Blizzard korábbi elnöke (és társalapítója!) egy nyílt levélben közölte gondolatait. Számára is nehéz volt elolvasni az egészet, és ő szégyelli is magát. Úgy érzi, hogy minden, amiért ő kiállt, az el lett mosva, de ami ennél is fontosabb: valódi embereknek esett bántódása, és néhány női alkalmazottnak eléggé borzalmas élménye volt a cégen belül.

Morhaime 28 évet töltött el a Blizzardnál, és eközben egy biztonságos, befogadó munkakörnyezetet szeretett volna teremteni, függetlenül az ő nemüktől és hátterüktől. Tudja, hogy nem volt tökéletes, de messze voltak a kitűzött céltól. Az, hogy sok nőt rosszul kezeltek, és nem kaptak megfelelő támogatást, csalódást okozott nekik. Nem volt a Blizzard sikeres abban, hogy biztonsággal elmondhassák az emberek az igazságot, és ezen az sem segít, hogy más cégek is hasonló kihívásokkal küzdenek. Morhaime azt szerette volna, hogy eltérő, illetve jobb legyen a Activision Blizzard.

A zaklatást és a diszkriminációt létezőnek tartja a játékiparban, és szerinte a vezetőség felelőssége, hogy minden alkalmazott (nemtől és háttértől függetlenül) biztonságban érezhesse magát az egyenlő bánásmód és a támogatottság mellett. Nekik kellene a mérgező munkamorált és a zaklatást eliminálni a cég minden szintjén. A Activision Blizzard női alkalmazottaitól (akik ezt bármilyen formában átélték) bocsánatot is kért, mert ő nem járt sikerrel.

Tudja, hogy ezek csak szavak, de el akarja ismerni, hogy volt, akinek rossz élménye volt a Blizzardnál dolgozni. Morhaime hisz nekik, és tudatta, hogy aki meg szeretné osztani vele a történeteit, ő meghallgatná azokat. A játékipar egyik vezetőjeként a befolyását használni szeretné, hogy pozitív változásokat kezdeményezhessen és küzdhessen a diszkrimináció, a hímsovinizmus, illetve a zaklatás ellen.

Morhaime úgy hiszi, hogy a játékipar jobb is lehetne, és egy olyan hellyé válhat, ahol a kisebbséget és a nőket is befogadná, támogatnák, és jutalmaznák, így nekik is lehetőségük lenne hozzájárulni annak fejlődéséhez. Ő egy olyan jelet akarna hagyni a játékiparon, amire mindenki büszkén gondolhat.

Josh „Devolore” Allen, aki jelenleg is a Activision Blizzardnál dolgozik, „100%-os lós___nak” nevezte Morhaime közleményét, mert szerinte ő tudott mindenről, és őt folyton értesítették erről, amire Morhaime nem tett semmit. Eddig nem akart az Activision Blizzard helyzetéről beszélni, mert sokkal fontosabb emberekre lenne most érdemes hallgatni, viszont a meg nem nevezett Morhaime közleménye felidegesítette, mert tudomása ellenére sem csinált semmit, és a jelenlegi vezetőséggel is ugyanúgy bajai vannak. De szerinte ne higgyük el, hogy mindezért az a felelős, aki három éve vezeti csak a Blizzardot, mert a kultúra felépítéséért épp Morhaime volt a felelős.

Egy ex-Blizzard alkalmazott hölgy is felszólalt Morhaime ellen: ő 2018-ban írt neki, mert egy férfi munkatársa a botrányos viselkedése ellenére is elő lett léptetve, és az emailben szerinte a meg nem nevezett úrhoz hasonló emberek később anyagi károkat okoznának a cégnek, és annak hírneve is csorbulna. Amíg ilyen vadászó viselkedéssel élnek a nők iránt a hatalomban levő férfiak, a nőknek lehetetlen lesz kényelmesnek, megbecsültnek, vagy biztonságban levőnek érezni magukat, így a cégnek sem lenne könnyű dolga a tehetséges hölgyeket megtartani…

Chris Metzen pedig 2016-os visszavonulásáig a Activision Blizzard történetekért és franchisefejlesztésért felelős senior alelnöke volt. Ő is bocsánatot kért a Twitteren még azoktól is, akikkel sosem találkozott, ugyanis ő is részt vett abban a kultúrában, ami a zaklatást, az egyenlőtlenséget, és a probléma ignorálását táplálta. Nincsen kifogása, ugyanis túl sok embernek okoztak csalódást, amikor nekik szükségük lett volna valakire, és akik vezetőkként akarták volna Metzenéket, nem kapták meg a nekik szánt teret. Tudja, hogy a bocsánatkérés nem fog és nem is tud ezen változtatni.

Olvasta a történeteket, amiket többnyire a Redditen össze is gyűjtöttek. A barátok, kollégák, és emberek, akiket évekig tisztelt, közvetlenül érintett volt, ugyanis ő nem volt jelen, hogy kérdéseket tegyen fel, hallgasson, vagy hogy lássa ezeket a történeteket, amikor erre szükség lett volna. Az ő meglátása és a súlyos valóság közötti elképesztő különbségtől szégyennel telinek érzi magát. A szavak „olcsóak”, és nem biztos, hogy a nagy ígéretek ettől eltérőek. A felelősség ugyanis szerinte az embereknél kezdődik, nem a cégeknél, vagy értékeknél, amit egy szobor körül öntöttek vasba (cégen belüli utalás ez).

Erre persze kapott kérdéseket, mert ő szorosan együttműködött Afrasiabival. Erre azt válaszolta Metzen, hogy imádott vele dolgozni, és róla azt gondolta, hogy a munkájában remekel, de a történettel kapcsolatos összeüléseken kívül vele nem lépett interakcióba, és az, hogy így, utólag tudta meg, hogy mit is csinált lényegében a háta mögött, egyszerűen sokkolónak és „elítélendő ürüléknek” nevezte. Metzen most amúgy a Warchiefet vezeti Mike Gilmartinnal (aki a Blizzardnál a minőségellenőrzésért felelős alelnök volt). Asztali társasjátékokkal foglalkozik ez a cég.

Na, ezért nem foglaljuk össze az eddig történteket: akkor már könyvet kéne kiadnunk.

Forrás: WCCFTech, VG247, PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu