Egyre inkább fogy a levegő Bobby Kotick körül

Ha már a PlayStation és az Xbox vezére is nemtetszését fejezi ki (ráadásul úgy, hogy előbbi az Activision Blizzard kebelbarátja…), akkor bizony Bobby Kotick távozását nem véletlenül követelik több mint 1300-an a cég alkalmazottai, vagy szerződéssel foglalkoztatott dolgozói közül…

 

Az Activision Blizzard-botrány újabb fokozatba kapcsolt, amikor Bobby Kotickot, a cég vezérigazgatóját vádolták meg azzal a Wall Street Journal írásában azzal, hogy a női alkalmazottjait nem kezelte helyén, és a zaklatóknak tartotta a hátát. Kotick eközben mit csinált? Hallgatott, de lehetne itt egy nyersebb kifejezés is, de az nem tűr nyomdafestéket, vagy a kijelzőkön pixeleket…

Az Acti-Blizz igazgatósága egy közös közleményben azt írta, hogy szerintük Bobby Kotick megfelelően kezelte a tudomására jutott munkaügyi problémákat, és ezt magabiztosan jelentik ki ezt. Ez pedig meglepő, mert Kotickot azzal is megvádolták, hogy egy alkalmazott szexuális zaklatásával kapcsolatban visszatartotta az igazgatóságtól a releváns információkat. Magyarul: nekik minden mindegy, csak tömhessék a zsebeiket. A Game Developer ezt azzal is kibővítette, hogy az igazgatóság egy belső hívás során megvédte Kotickot, mert rá nem vonatkoznak a zéró tolerancia elvei, mert nincsenek bizonyítékaik a Wall Street Journal (WSJ) által felhozott vádakra, hiszen ezek régen történtek.

Csakhogy a három konzolgyártóból kettő vezéregyéniség (ugyanis a Nintendo Switch nem éppen első számú célplatform az Acti-Blizznek…), Jim Ryan és Phil Spencer kezd meghátrálni a cégtől. A Bloomberg arról ír, hogy Ryan egy belső emailben elbátortalanodásról és döbbenetről adott tanúbizonyságot a kiadó körüli események kezelése miatt. Ő személyesen felkereste az Activisiont a WSJ cikkének publikációja után, kifejezve aggodalmait, mert úgy hiszi, hogy a kiadó reakciója nem kezeli helyén a szituációt.

De Spencer reakciója is eléggé kritikus: ismét a Bloomberg közölt részleteket az Xbox-vezér belsőleg kiküldött emailjéről. Bobby Kotick maga is helytelen hozzáállással kezelte az ügyet, és éveken át tudott a cégen belüli problémákról, egy asszisztensét megöléssel fenyegette, és Dan Bunting, a Tryarch társfőnökének kirúgását elutasította, miután őt szexuális zaklatásokkal vádolta. Spencer erre azt írta, hogy az Xbox csapata meglepődött, és zaklatott a szörnyűségek hallatán, és emiatt az Acti-Blizzel való kapcsolatukat minden szemszögből átvizsgálják, és emiatt módosulhat a Microsoft és a kiadó közötti kapcsolat, mert Spencer szerint ilyen viselkedésnek a játékiparban nincsen helye.

Spencer azóta az IGN-nek megerősítette, hogy hiteles a Bloomberg cikke, és bár nem közölt részleteket a Microsoft lépéseiről, kifejezte, hogy értékeli az Xboxon belül a befogadó környezetet, mert ez nem egy célpont, hanem egy utazás, amiben ők részt vesznek. Az Xbox és a Microsoft kiáll a csapatai mellett, hogy biztonságosabb munkakörnyezetet teremtsenek. Az Activision PR-közleményét közöljük…: „Tiszteletben tartjuk az értékes partnereinktől érkező visszajelzéseket, és tovább folytatjuk a velük való kapcsolattartást. Részletesen ismertettük az elmúlt hetekben végrehajtott fontos változtatásokat, és ezt a jövőben is folytatni fogjuk. Elkötelezettek vagyunk a munka mellett, hogy kultúránk és munkahelyünk biztonságos, sokszínű és befogadó legyen. Tudjuk, hogy ez időbe telik, de nem állunk le addig, amíg nem lesz a legjobb munkahelyünk a csapatunk számára.”

A kisebbségi tulajdonosok egyike, a SOC Investment Group vezényletével több részvényes követelte már Bobby Kotick eltávolítását. De nincsenek egyedül: az ABK Workers Alliance, a kiadón belüli szakszervezeti kezdeményezés a Twitteren oszotta meg a dokumentumot, amiben Bobby Kotick eltávolítását kérik, és már több mint 1300 dolgozó és szerződéses írta alá a petíciójukat. Ők már nem bíznak meg Bobby Kotick vezetői képességeiben, ugyanis a napvilágot látott részletek a gyakorlatairól és viselkedéséről szembe megy a kultúrával és az integritással, amit a dolgozók kérnének, és a kezdeményezésükkel is ellentétes az egész.

Viszont Ryan valamit már kiadhatott utasításként. A Call of Duty: Vanguard, a két hete megjelent Acti-Blizz játéka a Twitteren megosztott kép szerint már nincsen a PlayStation Store kiemelt játékai között. És itt jön az, amit mondtunk: a Sony egy konzolgeneráció óta előnyben van a Call of Duty-val kapcsolatban (megjelenés előtti béták, DLC-k időzített exkluzivitása…). Ez pedig egy olyan lépés, ami nagy eséllyel a PlayStation-főnök ukáza lehetett. (Képek lent: előtte, utána.)

És ez az ügy még folytatodni fog tovább… és a poén? Jen Oneal, a Blizzard korábbi ex-társfőnöke kevesebb fizetést kapott mint férfi kollégája…

Forrás: WCCFTech, Gamesindustry, Gamesindustry, PSU

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu