No More Heroes: egy Electronic Arts-vezetőből lett ellenfél története

No More Heroes: Suda Goichi, azaz Suda51 képes volt a múltban történt eseményeket átültetni más alkotásaiba.

 

Az egész a Shadows of the Damnedhez, illetve Suda51 és Mikami Shinji, a most már a Tango Gameworksnél dolgozó Resident Evil-alkotó kollaborációjához köthető (ők korábban a Killer7-en már közösködtek még a Capcomnál). Sőt, egy kicsit még vissza kell menni az időben a Kurayami-ig. Ez egy pszichológiai horror játék lett volna, ami a paranoiára, illetve az izoláltság hatására épített volna. Elég erősen a bohém író, Franz Kafka ihlette a projektet. Ebből alakult ki a Shadows of the Damned, holott ez merőben eltér az eredeti koncepciótól.

A Shadows of the Damnedet az Electronic Arts adta ki, de Mikami már közel tíz éve nyilatkozott arról, hogy bizony a Kurayami-féle elképzeléstől merőben eltértek. Egy teljesen más játékot adtak ki, ami kicsit csalódást keltő volt. Szerinte Suda nem volt képes az eredetileg kitalált forgatókönyvet megvalósítani, és többször is újraírta az elképzelését. Ez összetörte a szívét, mert egy olyan egyedi alkotónak gondolja, hogy nem nagyon érezte magát kényelmesen a játék megalkotása között. Hozzátette, hogy ha az eredeti ötletet csinálták volna meg, még rosszabb eladásokat hoztak volna össze, viszont az egyediségre nem lett volna panasz.

Suda nyíltan indie, független, szabadabb álláspontot képviselt, míg az Electronic Arts, akik ekkortájt kezdtek szivattyúzni az Ultimate Team-cumit komolyabban, mainstreamebb megközelítést akart. A témáról Mikami az Archipel YouTube-csatornán található dokumentumfilmben is beszélt. Nem fogta vissza magát: szerinte az amerikai kiadó hazudott a Grasshopper Manufacture-nek és Sudának egyaránt, és mivel teljesen eltértek az eredeti ötlettől, még ő maga is bánkódik a Shadows of the Damned miatt.

Hogyan jön a képbe a Travis Strikes Again: No More Heroes, illetve a No More Heroes 3? Nos, az előző játékban Damon Riccitiello, utóbbiban pedig Ricotello néven bukkant fel a főgonosz. A név pedig elég erősen hasonlít John Riccitielloéhoz, aki… az Electronic Arts vezérigazgatója volt 2007 és 2013 között. Tehát a Shadows of the Damned pont az ő korszakában jött létre. És ez nem egy szimpla, véletlen utalás lenne az ex-EA vezérigazgatóra; ennél sokkal többről van szó.

A Travis Strikes Again: No More Heroes Suda történetét meséli el. Juvenile doktor, egy játékfejlesztő át lett verve, miután Damon Riccitello elárulta és kihasználta őt. A párhuzamok nem hagyhatóak figyelmen kívül, és még ezt lehet tovább vinni: a megjelenés előtti marketingben gyakori volt, hogy az Unreal Engine alkalmazása meg lett említve. Akkor még Nintendo Switch-exkluzív volt a játék, és ennek az a jelentősége, hogy Riccitiello most a Unity vezérigazgatója. Tehát ezzel dörzsölt módon szólt oda Suda az ex-EA-főnöknek.

Ez pedig elég szépen kimutatja, hogy a kreatív elméknek megvan a módja arra, hogy váratlan, mégis művészi módon álljanak bosszút azokon, akik keresztbe tettek nekik…

Forrás: PSXExtreme, YouTube

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu