Gran Turismo 7: a Sony legalacsonyabb felhasználói értékélésű játéka a Metacriticen!

A Polyphony Digital kihúzta a gyufát a játékosoknál. Ezt valóban nem kellett volna…

 

Ha a Metacriticen megvizsgáljuk a Sony Computer Entertainment (SCE) észak-amerikai, európai és japán (SCEA, SCEE, SCEJ), a Sony Interactive Entertainment és a PlayStation Studios játékait, a VGC cikkének publikálásakor bizony a PlayStation 5-re és PlayStation 4-re megjelent versenyzős játék tölti be a legalacsonyabb értékelésű játékot a 2,5/10 értékeléssel. Ezzel alá lőtt a World of Warriorsnak (PS4, 2,9/10), az NBA 10 The Inside-nak (PSP, 3) és a Cool Boarders 2001-nek (PS1, 3,3). Igaz, ezeknek sokkal kevesebb felhasználói értékelése van, míg a Gran Turismo 7 már több mint 3600-nál jár…

A legtöbb értékelés március 17-e után jött. Ekkor jött a 1.07-es patch, ami ugye kiherélte a kreditszámot, amit több verseny után kapunk, ezzel is a(z előző részhez, a Gran Turismo Sporthoz képest drágább!) mikrotranzakciók felé terelve minket. Ja, és egy több mint 24 órás leállás is volt, ami egy egyjátékos játék esetében is elképesztőnek hangzik. A GTPlanet elég súlyos elemzésben taglalja, hogy akár húsz órán át kell versenyeznünk, hogy a legdrágább kocsik közül egyet meg lehessen venni. Ennyit rontott az 1.07-es frissítés!

Több nevesebb játékos (pl. SuperGT) is nemtetszését fejezte ki a túlzottan grindolásra eltolt játékmenet miatt, és sok, a mikrotranzakciót kritizáló tweetet likeolt Valerio Gallo, aki egy Gran Turismo eSport-világbajnok. Az egyik kedvelt tweetjében a Gran Turismo 7-et „a valódi hitelkártya-szimulátornak” nevezték (magyarázat: a GT-sorozatot „a valódi vezetési szimulációnak” hívja hivatalosan a Polyphony Digital).

A Metacritic értékelések egyik leghasznosabbnak jelöltje azt írja, hogy internetkapcsolat kell az egyjátékos tartalmakhoz való hozzáféréshez (hivatalosan a csalások és a kalózkodás miatt… akkor a játék en bloc használhatatlan lesz a jövőben?). Az egyik értékelő a 97-es (nyugaton 98-as) megjelenésű GT1 óta játssza sorozatot, és bár remeknek tekinti a fizikát és az autók látványát, a karriermód rövid és a mikrotranzakciókat erőltetik a versenyek kreditkifizetésének nerfelése után. Eddig nem volt ilyen rossz a grindolás a sorozatban. Egy másik pedig joggal teszi fel a kérdést, hogy 38 dollárt (tehát közel 12 ezer forintot!) kóstál egy Ford GT? A lootboxokból mindig a legalacsonyabb jutalmakat kapjuk szerinte…

Yamauchi Kazunori, a sorozat atyja reagált is egy közleményben, amit lefordítva közlünk: „El akarom magyarázni, hogy mi történt. Közvetlenül az 1.07-es frissítés megjelenése előtt felfedeztünk egy olyan problémát, hogy a játék egyes esetekben nem indult el megfelelően a PlayStation 4-es és a PlayStation 5-ös termékverziókon. Ez egy ritka probléma volt, amelyet a fejlesztői hardveren végzett tesztek vagy a kiadást megelőző minőségellenőrzési folyamatok során nem észleltünk, de a felhasználók mentési adatainak biztonsága érdekében úgy döntöttünk, hogy megszakítjuk az 1.07-es frissítés kiadását, és elkészítjük az 1.08-as javító frissítést. Ez az oka a késedelemnek. Őszintén elnézést kérek mindenkitől a kései tájékoztatásért. Szintén ebben a frissítésben néhány jutalom módosult. Ennek okait és a további terveinket is meg szeretném magyarázni.

A Gran Turismo 7-ben szeretném, ha a felhasználók mikrotranzakciók nélkül is sok autót és versenyt élvezhetnének, ugyanakkor az autók árazása fontos elem: ez az értéküket és ritkaságukat közvetíti, ezért fontosnak tartom, hogy ez a valós világ áraihoz kapcsolódjon. Szeretném, ha a GT7 olyan játék lenne, amelyben sokféle autót sokféleképpen élvezhetsz, és ha lehetne, nem szeretném, ha játékosoknak gépiesen újra és újra végig kelljen játszania bizonyos eseményeket. Idővel tájékoztatni fogunk titeket a további tartalmakkal, további versenyeseményekkel és további funkciókkal kapcsolatos frissítési tervekről, amelyek konstruktívan megoldják ezt a problémát.

Fájdalmas, hogy jelenleg nem tudok részleteket mondani ezzel kapcsolatban, de tervezzük a Gran Turismo 7 további átdolgozását, hogy minél több játékos élvezhesse a játékot. Igazán nagyra értékelnénk, ha mindenki egy kicsit hosszabb távon is figyelemmel kísérné a GT7 fejlődését,” írta Yamauchi.

Ebből a kátyúból nehéz lesz kikászálódni.

Forrás: VGC, PSU

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu