A menekülés királya – Egy legendás lengyel rabló története a szocializmus végén

FILMKRITIKA – A „lengyel Viszkisként” is aposztrofálható Zdzislaw Najmrodzki (Dawid Ogrodnik) nevű hetvenes és nyolcvanasévekbeli gengszter életét meséli el A menekülés királya, ahogy a törvényen kívüli életmódja a szerelemmel, a lengyelországi kommunizmus utolsó napjaival és a berlini fal leomlásával ütközik.

 

 

Mostanában népszerűek a hetvenes és nyolcvanas években operáló, különlegesebb, érdekesebb, ám korábban kevesebbet ábrázolt, valódi bűnözők életét bemutató filmek Netflixen, hiszen még az idén, januárjában írhattunk a Hogyan lettem szerelmes egy gengszterbe című másik, szintén a lengyel szocializmus alatt játszódó, szintén valódi lengyel bűnöző történetét elmesélő filmről, illetve nemrég került fel a Netflix kínálatába a Clark, amelyről rövidesen írunk majd.

A menekülés királya pedig a Netflix legújabb lengyel krimije. A film a lengyel bűnöző, Zdzislaw Najmrodzki történetét meséli el, és azt, hogyan változott meg az élete, amikor találkozott Teresával, a szerelmével. Miután 2021 augusztusában mutatták be a lengyelországi Wroclawban, a New Horizons Filmfesztiválon. A mozikba 2021 szeptemberében került, de csak 2022 májusában vált elérhetővé streaming formájában. Eredetileg 2020-ban lett volna a film premierje, de a COVID-19 járvány miatt késett. A Szökés királya a 2021-es krakkói filmfesztiválon elnyerte a közönségdíjat, a 2021-es Gydnia Filmfesztiválon pedig a legjobb jelmezért járó díjat. A Gydnián az Arany Oroszlánok díjra is jelölték.

 

 

A lengyel Viszkis

 

A menekülés királya Zdislaw Najmrodzki (vagy becenevén: „Najmro”), a 70-es és 80-as években tevékenykedő, valóban élt tolvaj életét mutatja be. A kor egyik leghíresebb lengyel bűnözőjeként emlegetett Najmrodzki összesen 29 alkalommal szökött meg az őrizetből, többek között vonatról, bírósági ablakból, a varsói rendőrkapitányságról és természetesen a börtönből. Arról is ismert, hogy luxusáru-üzleteket és autókat rabolt ki, amelyek már a kommunista korszakban, a 80-as és 90-es években is ritkaságszámba mentek. Najmro talán a legjobban a mi Viszkisünkhöz https://thegeek.hu/2017/11/23/a-viszkis-volt-egyszer-egy-magyarorszag/ hasonlítható.

A menekülés királya a fényűző és gazdag, luxussal és nőkkel teli életének krónikája a Lengyel Népköztársaság komor hátterében, ahol még a vécépapír is kevés volt. Ebben a gazdasági válságban Najmrodzki luxuscikkek lopásával és eladásával szerezte meg vagyonát. A film Najmrodzki sikeres tolvajkarrierjével kezdődik, aki nemcsak nagyon jól, hanem ráadásul még meglehetősen stílusosan űzte mesterségét. Rengeteg csillogás, pénzzel teli felvételek, hangos 80-as évekbeli zene és pörgős cselekmény, ami nem hagyja lankadni a figyelmünket. Aztán találkozik Teresával a filmszínházban, ahonnan filmes plakátokat szerez a rablások leplezésére…

 

 

A lengyel femme fatale…

 

Hamar egymásba szeretnek, és ez a fordulat Najmrodzki életében arra készteti, hogy átgondolja életének döntéseit, és jobb emberré akar válni. A Teresát és Najmrodzkit alakító színészek, Masza Wagrocka és Dawid Ogrodnik között szinte kitapintható a kémia. A kapcsolatuk édes, szép és önfeledt, így szórakoztató együtt nézni őket. Valójában a film teljes szereplőgárdája igen ügyesen játssza a szerepeit. Najmrodzki és az ügyén dolgozó rendőr, Barski (Robert Wieckiewicz), a lengyel rendőrség zsaruja között is igazi tisztelettel vegyes elszánt harc bontakozik ki.

A Najmrodzki mellett dolgozó tolvajok „bandája” is érdekes karakterekből áll, ami Lukasz M. Maciejewski és Mateusz Rakowicz (aki egyben a rendező is) írói munkáját dicséri. Különösen a munkáját komolyan vevő tolvaj Antos szerepében (nagyon szellemesen) Jakub Gierszal színész kiváló munkát végzett. Ugyanígy Rafal Zawierucha is, mint a fiatal rendőr, aki itt-ott komikus feloldást nyújt, és akinek fel kell áldoznia a magánéletét, hogy lépést tartson a nagyon buzgó és energikus Barskival.

 

 

A nyolcvanas évek életre kel a tolvaj és szabadulóművész életével

 

A menekülés királya operatőri munkája igazi szemet gyönyörködtető, és inkább hasonlít egy művészi klipre. A film a túlszínezés, a sima képkockák és a lassított felvételek használatával igyekszik a múlt iránti nosztalgiát visszaadni, méghozzá nagyon sikeresen. Minden egyes felvételben gyönyörködni fogsz, miközben a vagány, groove-os zenét élvezed. (Kár, hogy a film csak 1080p-ben látható Netflixen, 4K-ban a látvány még nagyobbat ütött volna.) Egyedül a lassított felvételek túlzott használatánál éreztem azt, hogy a film készítői kicsit túltolták a biciklit – különösen olyan jeleneteknél, ahol ennek semmi értelme sem volt. Ettől függetlenül a film remek stílusa és vizuális világa a képernyő elé fog szögezni.

A menekülés királya végsoron a szórakoztatásra épít, még akkor is, ha a 80-as évek Lengyelországában a kommunista kormányzás utolsó éveinek társadalmi és gazdasági vonatkozásait, valamint a berlini fal 1986-os leomlását követő eseményeket mutatja be. De ezek a szempontok mellékszálnak számítanak a címszereplő Najmrodzki, a „szökéskirály” eredeti, vicces történetében, aki, ha egyszer a középpontba kerül, nem is hagyja el a rivaldafényt.

A poénok kárvallottjai persze a béna lengyel bűnüldöző szervek, akiktől valóban 29 alkalommal szökött meg a legendás tolvaj, és ezek a poénok végigszórva a filmben jó akcióvígjátékot alkotnak. Najmrodzki igazi szabadulóművész, ahogy tökéletesen megtervezi a rablásait és amikor elkapják, akkor is állandóan megszökik a rendőrségtől. Emellett bomlanak érte a nők, hiszen nemcsak rendkívül karizmatikus, szellemes, de épp ugyanilyen jóképű is. A rablás, a romantika és az akcióvígjáték különféle elemei remekül illeszkednek egymáshoz, miközben mindegyik zsáner külön-külön is remekül működik ebben a filmben.

 

 

Ez a Viszkis sem hisztis

 

Összességében bennem kellemes benyomásokat hagyott A menekülés királya. Bár nem szabad tőle túlzott realizmust várni (a főhős élete azért másképpen alakult…), illetve a hetvenes és nyolcvanas évekbeli Lengyelországa sem volt ilyen vidám hely, ez a lengyel akcióvígjáték mégis remek szórakozás a műfaj rajongóinak és a könnyed kikapcsolódásra vágyóknak egyaránt.

-BadSector-

A menekülés királya

Rendezés - 7.9
Színészek - 7.2
Történet - 7.6
Látvány/zene/hangok - 7.6
Hangulat - 7.8

7.6

Összességében bennem kellemes benyomásokat hagyott A menekülés királya. Bár nem szabad tőle túlzott realizmust várni (a főhős élete azért másképpen alakult…), illetve a hetvenes és nyolcvanas évekbeli Lengyelországa sem volt ilyen vidám hely, ez a lengyel akcióvígjáték mégis remek szórakozás a műfaj rajongóinak és a könnyed kikapcsolódásra vágyóknak egyaránt.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu