Doomoznál BIOS-ból? Immár semmi akadálya!

Lassan megérjük, hogy elektromos fogkefén is elindul majd a Doom…

 

 

A Doomot manapság már nagyjából mindenen lejátszották: tárcsás telefonon, Twitteren keresztül, sőt, még 100 kiló penészes krumpli segítségével is futtatható. Szóval ennek szellemében íme az 1993-as játék, amely egy alaplap BIOS-ából fut.

Igen, most már létezik a Doomnak egy olyan verziója, amely egy Coreboot nevű alaplapi firmware platformon fut.

A Coreboot nem egy teljesen átlagos alaplapi BIOS, mint amilyet a játék PC-ken találsz. Ez egy nyílt forráskódú alternatívája a hagyományos BIOS-szoftvereknek. Célja, hogy nyitottabb, gyorsabb és rugalmasabb legyen, mint a gyártók által készített szoftverek, és kezd igazán formába lendülni. Nemrégiben a BIOS-t a Dasharo keretrendszerrel együtt sikeresen implementálták egy MSI Z690-es alaplapon.

A Coreboot a hasznos terhelésnek nevezett dolgokra támaszkodik: a hasznos terhelés a tényleges szoftver, amely a munkát végzi, miután a Coreboot sikeresen inicializálta a hardvert. Ezek különböző formákat öltenek, beleértve a Linuxot indító és a régi x86-os SeaBIOS-t használókat, de ma egy payload érdekel minket: a coreDOOM.

A CoreDOOM, ahogy azt a Linux-varázslók társasága, a Phoronix kiszúrta, egy olyan payload a Coreboot 4.17-hez, amely lényegében közvetlenül a játékba tölti be a rendszert indításkor.

Kiváló cucc. Az egész játék valójában a ROM-ban van tárolva, annyira kicsi; persze ez azt is jelenti, hogy a PC szinte semmit sem tud azon kívül, hogy a játékot betölti.

Ezzel együtt jár néhány, hmm, apróbb korlátozás. Ha kilépsz a játékból, az egész rendszer lefagy. Oké, ennyi még belefér. Csak PS/2-es billentyűzet támogatása van, de ilyenből minden gamer padlásán akad egy-kettő, ugye? Hangtámogatás sincs. Sem mentéstámogatás.

Nézd, nem tökéletes – ez a Doom egy alaplap BIOS-ából fut, mit vártál?

Ez lényegében a doomgeneric portja, egy olyan változaté, amelyet úgy terveztek, hogy még hordozhatóbb legyen, mint amilyen az 1993-as klasszikus már most is. A játék nyilvános forráskódja és hordozhatósága csak néhány ok, amiért gyakran látni, hogy ez az első játék, amit olyan hardverre töltenek, amire nem kellene. Mint például egy bankautomata vagy egy digitális fényképezőgép. Úgy tűnik, a Doom futtatása manapság nem igényel nagy feldolgozási teljesítményt. Kenyérpirító, valaki?

Forrás: Phoronix

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu