Ennyit arról, hogy az Intel több chipet gyártson Kínában…

TECH HÍREK – Az Intelnek egy évtizedre megtiltják, hogy gyárakat építsen Kínában, ha elfogadja a CHIPS Act készpénzét. Amit feltétlenül meg is fog tenni.

 

 

Az Egyesült Államok megtiltja néhány nagy amerikai chipgyártó vállalatnak, például az Intelnek, hogy „fejlett technológiájú létesítményeket” („advanced technology facilities” vagy „Fabs”) építsen Kínában – jelentette be a Biden-kormány.

A tilalom minden olyan vállalatra vonatkozik, amely az amerikai kongresszus által augusztusban elfogadott CHIPS and Science Act keretében kap támogatást, és 10 évig tart. A törvény célja a félvezetők hazai gyártásának növelése 50 milliárd dolláros támogatással a pályázó vállalatok számára. Az összeg több mint felét a mai csúcsminőségű chipek gyártására szolgáló csúcstechnológiai létesítmények kapják, bár egy kisebb összeg a régebbi chipek iránti kereslet enyhítését és a kutatásokat segíti.

Általánosságban arról van szó, hogy a jelenleg nagyon Ázsiára összpontosító gyártási központot kissé nyugatabbra helyezzük át.

Bár az, hogy minden vállalatnak megtiltják, hogy Kínában vizsgálja meg a lehetőségeket, minden bizonnyal egy másik módja ennek.

A PC-s játékosok által mindenhol ismert egyik nagyvállalat, amely a CHIPS-törvényből nagy összegű pénzre számíthat, az Intel. A vállalat vezérigazgatója, Pat Gelsinger hevesen kampányolt a törvény mellett, és az Intel az egyik legnagyobb haszonélvezője lesz a törvénynek, figyelembe véve a vállalat hatalmas hazai és nemzetközi chipgyártó létesítményeit. Ezek egyike a kínai Daliánban található, a Fab 68 néven ismert.

 

 

TECH HÍREK - Az Intelnek egy évtizedre megtiltják, hogy gyárakat építsen Kínában, ha elfogadja a CHIPS Act készpénzét. Amit feltétlenül meg is fog tenni.

 

 

Bár a Fab 68 csak egy az Intel által világszerte birtokolt és üzemeltetett számos gyár közül, nemrég még jelentős bővítésre készült – egy olyan lépés, amelyet a Fehér Ház állítólag nem támogatott. Most úgy tűnik, hogy a Fehér Ház még erősebb módot talált arra, hogy az Intel beruházását távol tartsa Kínától, mivel a CHIPS Act pénzeszközök fogadására vonatkozó legújabb kikötés gyakorlatilag véget vet ennek a tervnek, vagy bármi hasonlónak.

A memóriagyártó Micron is kénytelen lehet félretenni minden további kínai tervét, ha abban reménykedik, hogy az amerikai kormánytól egy összegben kapja meg a pénzt. A vállalat a kínai Xi’anban egy összeszerelő és tesztelő üzemet üzemeltet, amelyet először 2007-ben nyitottak meg. Bár az amerikai kormányzat kikötötte, hogy a helyi régió kiszolgálása érdekében bármilyen régebbi chipeket gyártó létesítmény működhet a térségben.

Mind az Intel, mind a Micron bejelentette azonban, hogy tervezi amerikai telephelyeinek bővítését, és az Intel az EU-ban is épít és bővít.

Ez a tilalom nem feltétlenül érinti közvetlenül az olyan vállalatokat, mint az Nvidia vagy az AMD, mivel ezek harmadik felekre támaszkodnak, hogy chipeket gyártsanak számukra. Azonban egyiküknek sem sikerült teljesen elkerülnie az amerikai kormányzat figyelmét: mindkettőjüket felszólították, hogy ne küldjenek több csúcskategóriás adatközponti GPU-t Kínába és Oroszországba.

Forrás: The Guardian, The New York Times, Tom’s Hardware

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu