Construction Simulator 2022 – Húzd meg jobban, menjen a munka!

TESZT – A nagy gépek, a hangos zajok, épülő házak és ipartelepek: ilyesmit videójátékok világában leginkább csak akciócímekben láthattunk. Most viszont itt a Construction Simulator legújabb verziója, amelyben az építőipar szépségeit első kézből is kipróbálhatjuk.

 

 

A Construction Simulator 2022 a Weltenbauer által fejlesztett és az Astragon Entertainment GmbH által kiadott, valósághű szimulációs cím. Ráadásul pénzügyi és vállalatirányítási mechanikát használ, és gazdag és érdekes történetet kínál. A Construction Simulator ezen változata sokkal nagyobb, mint elődei, és valós márkák sokaságát tartalmazza.

 

 

Idő van?

 

Régen, amikor több időm volt játszani szinte mindennel, imádtam a szimulációs játékokat – Commodore Amigán konrétan a képernyő elé szögeztek az olyan klasszikus címek, mint a Sim City, a legelső Civilization és tömérdek hasonló cím. Manapság sajnos már kevésbé van ezekre időm, leginkább amiatt, hogy túlságosan is időrabló, amíg a sokszor agyonbonyolított rendeszereiket megtanulom. Szerencsére a Construction Simulator nem esik ebbe a csapdába. Ehelyett a mélyreható játékmenet mindig kezelhető és érdekes, igaz, így is kell rá időt áldozni, szóval most sem egy alkalmi élményről van szó!

A két egyedi helyszínnek köszönhetően, amelyek 2 különböző történetet foglalnak magukban, rengeteg a látnivaló és a tennivaló. Meglátogathatsz egy német ihletésű falut vagy egy sztereotip amerikai várost. Mindkét helyszínen sokféle feladatot kell elvégezned, fantasztikus nevezetességeket fedezhetsz fel, és érdekes karaktereket segíthetsz.

A játék célja egyszerű; vezesd a cégedet, termelj profitot, és segítsd az egyes városokat felvirágozni. Mindeközben új felszereléseket bérelhetsz vagy vásárolhatsz, új készségeket tanulhatsz, fejlesztheted a hősödet, és létrehozhatsz néhány csodálatos épületet.

 

 

Könnyen elsajátítható

 

A Construction Simulator az egyszerű játékmenetnek, a könnyen elsajátítható mechanikának és a félelmetes gépeknek köszönhetően rögtön a képernyő elé szögezi a műfaj rajongóit. Nekem kifejezetten tetszett, hogy mennyire valósághű és kiegyensúlyozott, miközben sosem túl megterhelő az ilyen címeknél rád zúdított információzuhataggal, nem leszel tőle frusztrált. Nem, ehelyett csak haladtam előre a játékban, nem ragadtam le valamilyen túlbonyolított ostobaságon, hanem minden feladatot fokozatosan elvégeztem, miközben fejlesztettem a vállalkozásomat.

Éptőipari karriered a szerződések körül forog, amelyeket be kell fejezned. Bár ezek a munkák gyakran hosszadalmasak és összetettek, és próbára teszik a képességeit. Ugyanakkor rendkívül kifizetődőek is, ha időben teljesíted őket. Ha így teszel, további feladatok nyílnak meg előtted, miközben XP-vel és készpénzzel jutalmaz a játék, amiből árut és új gépeket vásárolhatsz.

 

 

Annyi mindent lehet vásárolni

 

Egyetlen építőipari játék sem lenne teljes néhány hatalmas márka és nagy gép nélkül. A több mint 90 járművel a kínálatban el vagyunk kényeztetve a választékban. Tömörítheted a laza talajt, buldózerolhatod a földet, hatalmas lyukakat áshatsz, nehéz árukat emelhetsz, új utakat építhetsz, és még sok minden mást. Ráadásul a legjobb márkákat használhatja a kínálatban: Bobcat, BELL, Kensworth, Caterpillar és még sok más márka.

Akik rajonganak ezekért a márkákért, azok számára lenyűgöző, hogy a legjobb gépek közül néhányat kezelésbe vehetnek. Ami azonban igazán intelligens a játékban, hogy a fejlesztők nem az időigényes elemekre koncentrálnak, hanem te döntheted el, hogy mennyi időt szánsz az egyes játékrészekre. Ha szeretnéd, minden egyes munkaterületre elautózhatsz személyesen, vagy egyszerűen csak egy kis összeg ellenében gyorsutazhatsz. Ez fenomenális, mivel nem kell időt vesztegetni a gépek mozgatására. Ez különösen fontos, ha összetett munkákat vállalsz. Itt ugyanis berendezések tömkelegét fogja használni, és ez hamar fárasztóvá válna, ha minden masinával neked kell szöszölnöd. Szerencsére a gyors utazási lehetőség mozgásban tartja az eseményeket és felpörgeti a játékmenetet.

Ugyanez a megközelítés érvényes minden építőanyagra. Ha akarnád, minden elemet kézzel is felemelhetsz pótkocsikra, és elszállíthatod őket az egyes építkezési helyszínekre. Ha azonban ez nem tetszik neked, akkor az építési udvart is ráveheted, hogy szállítson ki minden elemet, így időt takaríthatsz meg. Minden szimulációs címnek így kell működnie, mivel fenntartja a realizmust felesleges és fárasztó elemek nélkül.

 

 

Szép, de azért nem a 2022-es

 

Más hasonló szimulációkkal (például a tömérdek Farming Simulator) ellentétben a Construction Simulatorra nem jellemző az igényes kivitelezés. Ez nem azt jelenti, hogy szörnyű ránézni, mert erről nincs szó. Azonban helyenként a grafikája kicsit elavult, vagy igénytelen, az átvezetőkből hiányzik a csiszoltság, és a háttér nem olyan valósághű, mint reméltem. Mégis, összességében a megjelenítés kellemes, miközben színes és szórakoztató a felfedezés. Különösen tetszettek a megszokott építési helyszínek, valamint az épületek és a hátterek változatossága.

Furcsa módon a hangeffektek az aláfestő zenei választék az a pont, amely nem igazán illett a játékhoz. Mintha egy akciójáték soundtrackjét hallanám, és ez itt nem működik jól. Sokkal jobban örültem volna egy alap dalválasztéknak az irányítófülkében lévő rádión.

Ha már a realizmusnál tartunk, a hangeffektek viszont fantasztikusak. A motorok bömbölése, a fém csikorgása a talajon és a kerekek ropogása az aszfalton lenyűgöző volt. A hangzásnak ez a része hihetetlen volt, és soha nem untam meg.

 

 

Összetett gépek, de egyszerű vezérlés

 

Arra számítottam, hogy a Construction Simulator egy agyonbonyolított, túlságosan is komplex szimuláció lesz. Annyi gépet kell használni, hogy kétlem, hogy bármelyiket is el tudnám sajátítani. Mégis, szerencsére egy kiváló oktatóanyag végigvezet az alapokon. Ráadásul a fantasztikus felhasználói felület és a jól felcímkézett almenük biztosítják, hogy soha ne válasszunk rossz felszerelést.

A szimulációs játékok híresek az újrajátszási értékükről. Szerencsére ez itt sincs másképp. A két hatalmas felfedezésre váró térképpel, a több mint 90 kipróbálható járművel, a 90 teljesítendő szerződéssel és sok-sok mással ez a játék magával ragad a virtuális világába. Mindezek tetejébe még egy hatalmas achievement-lista is vár rád, és élvezheted a többjátékos akciót is, akár 4 játékos számára.

Ha imádod ezt a műfajt, ebben a játékban nem fogsz csalódni. A rengeteg tennivaló, a rengeteg elsajátítandó gép és a felfedezésre váró mély menedzsmentmodell hihetetlen. Kevés panaszom van rá, ezért nyugodt szívvel tudom ajánlani, hogy itt vásároljátok meg! Tudsz egy tökéletes építőipari vállalkozást vezetni? Ragadd meg a szerszámaidat, bérelj fel néhány gépet, és legyél te az építőipar mágnása!

Köszönjük a Magnew-nak a tesztkódot!

 

-BadSector-


Pro:

+ Rengeteg látnivaló és tennivaló egy gördülékeny szimulációban
+ A valós márkák bevonása nagy plusz pont
+ A hangeffektek fantasztikusak

Kontra:

– A grafika lehetett volna csiszoltabb
– A zene nem illett a témához
– Nem túl ütős átvezető filmek


 

Kiadó:  astragon Entertainment

Fejlesztő:  weltenbauer. Software Entwicklun

Stílus:  Szimuláció

Megjelenés: 2022. szeptember 20.

Construction Simulator 2022

Játékmenet - 8.2
Grafika - 6.8
Szimuláció - 8.4
Zene/hangok - 7.2
Hangulat - 7.4

7.6

Az Construction Simulator egy ultra-realisztikus szimulátor cím. Ráadásul a rengeteg feladata órákig leköt majd. Imádtam a különféle munkákat, a járművek választékát és a hatalmas pályákat. Szerettem volna azonban, ha a látványvilág csiszoltabb, a zene pedig változatosabb lenne.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu