Hatalmas elbocsátási hullámot tervezhet a Microsoft?!

Egy brit jelentés szerint a Microsoft játék- és technológiai óriáscég még ebben a hónapban több ezer munkahely leépítésére készülhet a vállalaton belül.

 

 

Napjainkban a tömeges elbocsátások a technológiai iparág vállalatainál megszokott gyakorlattá váltak. Egy új jelentés szerint a Microsoft lehet a következő technológiai óriáscég, amely több ezer álláshelyet kíván megszüntetni. A játékosok által világszerte Xbox márkájáról ismert vállalatnál a potenciális leépítésekről szóló hírek összecsengnek mindazzal, ami a játékiparban történik.

Windows operációs rendszerével, Microsoft Office csomagjával és Xbox márkájával a Microsoft termékei világszerte az irodák és játéktermek megszokott látványosságává váltak.

A Microsoft tovább növeli jelenlétét a játékiparban. 2021-ben megvásárolta a Bethesda Softworks kiadót. 2022 elején bejelentette az Activision felvásárlási terveit. Ám a világjárványt követő világgazdasági lassulás miatt a cég és a játékipar más vállalatai is keresik a költségcsökkentés módjait. Ezek a létszámleépítések nem csak a fejlesztőkre és kiadókra korlátozódnak.

A Sky News brit hírügynökség friss cikkében arról számol be, hogy a Microsoft arra készül, hogy még ebben a hónapban akár 11 000 munkahelyet is megszüntet a vállalatnál. A cikk szerint a vállalat világszerte a munkaerő „nagyjából 5%-át” fogja leépíteni. Arról nem közöltek részleteket, hogy ezek a leépítések honnan jönnek a vállalaton belül. A játék- és technológiai óriáscégnél történő lehetséges elbocsátásokról szóló hírek – amelyek a cikk szerint Satya Nadella vezérigazgató január 24-i, befektetőkhöz intézett beszéde előtt történnek – akkor érkeznek, amikor a Microsoft az Activision Blizzard tervezett felvásárlása miatt az Európai Unió újabb vizsgálatával néz szembe.

A cikk megpróbálja kontextusba helyezni a pletykált elbocsátásokat, és a Microsoft tavaly év végi nyilatkozataira hivatkozik, amelyekben a bevétel csökkenésére figyelmeztetnek, mivel a Microsoft bevételének jelentős részét kitevő felhőalapú számítástechnikai szolgáltatások ügyfelei átértékelik kiadásaikat.

Ha a vállalat a Sky News beszámolója szerint a munkaerő ilyen jelentős részét leépítené, akkor követné azt a mintát, amelyet a játék- és technológiai ipar más vállalatai az elmúlt hónapokban kialakítottak. Amellett, hogy a hagyományos játékiparban több ezer munkahelyet szüntettek meg a fejlesztőknél és kiadóknál, a VR-játékok piacán is hasonló létszámleépítésekre került sor. A Meta 2022 végén tömeges elbocsátásokat jelentett be a vállalatnál.

A Microsoftnál történő tömeges elbocsátásokról szóló híreket még nem erősítették meg. A lépés összhangban lenne a világszerte az iparágakban látott hasonló elbocsátásokkal. Nem tudni, hogy ennyi munkahely megszüntetése hogyan hatna a Microsoft játékipari érdekeltségeire. Ám az Xbox alkalmazottai számára valószínűleg kihívásnak bizonyul a szórakozásra való összpontosítás. Pláne, amikor tudják, hogy az állásuk lehet a következő a vágóhídon.

Forrás: Sky News

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu