Creed III – Ilyen a boksz!

FILMKRITIKA – A Creed-sorozat harmadik része a Rocky-univerzum kilencedik filmje, de ezúttal Sylvester Stallone nélkül. Michael B. Jordan nemcsak a főszerepet alakítja, hanem rendezőként is debütál. A film egy újabb kihívást állít Adonis Creed elé: egy régi barát és egykori boksztehetség visszatérését.

 

 

Adonis Creed (Michael B. Jordan) élete jól alakul: sikeres karriert futott be a ringben, boldog házasságban él Biancával (Tessa Thompson), és kisfiuk is született. Ám amikor Damien Anderson (Jonathan Majors), a gyerekkori cimborája és egyben legnagyobb riválisa újra felbukkan, Adonisnak szembe kell néznie a múltjával és az örökségével. Damien ugyanis nemcsak Rocky Balboa (Sylvester Stallone) unokaöccse, hanem az a bunyós, akivel Adonis még sosem mérkőzött meg.

 

 

Jordan rendezőként debütál

 

Michael B. Jordan nemcsak a főszereplője, hanem a rendezője is a Creed III-nak, amely a Rocky-filmek nyolcadik része. Ez egy nagy kihívás volt számára, hiszen ő lett az első afroamerikai rendező ebben a legendás filmsorozatban. Jordan nem okozott csalódást: magabiztosan és érzékenyen vezette végig a történetet, amely Adonis Creed (Jordan) és Viktor Drago (Florian Munteanu) újabb összecsapását mutatja be.

A film nemcsak az izgalmas bokszmeccsekre koncentrál, hanem az emberi drámákra is. A film látványosan mutatja be Adonis edzéseit és küzdelmeit, de nem spórol az érzelmekkel sem: Adonis kapcsolata Biancával (Tessa Thompson), fiával és Mary Anne-nel (Phylicia Rashād) mélyen ábrázolt. A film legnagyobb erénye talán az, hogy nem próbálja utánozni vagy felülmúlni az előző részeket vagy Rocky-t (Sylvester Stallone), hanem saját hangot ad Adonis karakterének és történetének.

 

 

Jordan és társai: bokszolók és családtagok

 

Michael B. Jordan remekül hozza Adonis Creed karakterét: egy harcosét, aki küzd az elismerésért és önmagáért. Jordan testbeszéde és arckifejezése átadja Adonis lelki vívódásait és elszántságát. A film során Adonis többször is szembe kell néznie saját félelmeivel és gyengeségeivel: apja halálával, fiának hallássérültségével, Bianca karrierjével és Damien Anderson (Jonathan Majors) kihívásával. Jordan hitelesen mutatja meg Adonis belső harcát és külső erőfeszítéseit.

Tessa Thompson is kiválóan alakítja Bianca Taylor-t: egy erős nőt, aki támogatja férjét minden helyzetben, de saját álmaiért is küzd. Bianca énekesnőként próbál sikert elérni a zeneiparban, miközben hallása egyre romlik. Thompson gyönyörűen énekli el a filmben hallható dalokat, amelyek erősítik az érzelmi hatást. Bianca karaktere nemcsak Adonis szerelme és társa, hanem önálló személyiség is.

Jonathan Majors pedig meggyőzően játssza Damien Anderson-t: egy sérült lelkű bunyóst, aki bosszút akar állni apja haláláért. Anderson apját Rocky ölte meg egy bokszmeccsen az 1985-ös Rocky IV-ben. Majors jól ábrázolja Anderson dühét és keserűségét, amelyet Adonis ellen irányít. Anderson karaktere nemcsak egy gonosz ellenfél, hanem egy emberi oldallal is rendelkező figura.

A film további színészei is remek teljesítményt nyújtanak: Phylicia Rashād mint Mary Anne Creed (Adonis nevelőanyja), Florian Munteanu mint Viktor Drago (Adonis első ellenfele), Wood Harris mint Tony “Little Duke” Evers (Adonis edzője) vagy Russell Hornsby mint Buddy Marcelle (a meccsek promotere). Mindannyian hozzájárulnak ahhoz, hogy a film ne csak egy bokszfilm legyen, hanem egy mélyreható dráma is.

 

 

A múlt árnyékában: a film története

 

A film története egyszerűnek tűnhet: két régi barát egymásnak feszül a ringben. De ennél sokkal többről van szó: arról, hogy hogyan viszonyulunk a múltunkhoz és az örökségünkhöz; arról, hogy mit jelent családnak lenni; arról, hogy milyen áldozatokat hozunk meg szeretteinkért; arról, hogy hogyan találjuk meg önmagunkat; arról, hogy hogyan gyógyítjuk be sebeinket; arról, hogy hogyan birkózunk meg félelmeinkkel; arról, hogy hogyan állunk fel újra és újra. A film nem ad egyszerű válaszokat ezekre a kérdésekre, hanem rábízza a nézőre, hogy maga döntse el, ki a hős és ki az ellenség.

A film története Adonis Creed (Michael B. Jordan) és Damien Anderson (Jonathan Majors) újabb összecsapását mutatja be. Adonis az első részben legyőzte Anderson-t egy kemény meccsen. Anderson azonban nem adta fel: edzett és erősödött, és most vissza akarja venni a bajnoki címet Adonistól. Anderson-nak nemcsak sportbeli motivációja van: apját Rocky (Sylvester Stallone) ölte meg egy bokszmeccsen egy korábbi filmben. Anderson tehát bosszút akar állni Rocky-n és Adonis-on is.

Adonis viszont nem akar harcolni Anderson-nal: úgy érzi, már bizonyított neki és magának is. Adonis inkább családjára koncentrál: feleségére Bianca-ra (Tessa Thompson), fiára Amari-ra és nevelőanyjára Mary Anne-re (Phylicia Rashād). Adonis azt szeretné, ha fia büszke lenne rá mint apjára és mint bokszolóra is. De Amari hallássérült: nem hallja apja hangját vagy a közönség tapsát. Adonis attól fél, hogy fia elutasítja őt vagy szenved miatta.

A film során mindkét bokszolónak szembe kell néznie saját démonaival: Anderson-nak apja halálának traumájával és Rocky iránti gyűlöletével; Adonis-nak apja örökségével és fia jövőjével. A film végén pedig mindkettőnek döntenie kell: harcolnak-e egymás ellen vagy megbékélnek egymással?

A film története tehát nemcsak egy izgalmas sportfilm, hanem egy mélyreható dráma is. A film bemutatja a bokszolók lelki világát és motivációit; a család fontosságát és nehézségeit; a múlt hatását és leküzdését; az önbecsülés megtalálását és megőrzését.

 

 

Látványos és megindító film a bokszról és az életről

 

A Creed III egy lenyűgöző filmélmény, amely méltán viszi tovább a Creed-sorozat és a Rocky-univerzum hagyományát. A film nemcsak a boksz akciókat mutatja be látványosan és izgalmasan, hanem a bokszolók lelki világát és családi kapcsolatait is mélyen és érzékenyen ábrázolja. A film olyan témákat érint, mint az örökség, az önazonosság, a megbocsátás és az önfeláldozás.

A film színészi alakításai is kiválóak: Michael B. Jordan nemcsak rendezőként debütált ebben a filmben, hanem színészként is remekelt Adonis Creed szerepében. Jonathan Majors pedig meggyőzően alakította Damien Anderson-t, Adonis ellenfelét és régi barátját. Tessa Thompson, Phylicia Rashād és Sylvester Stallone is hozták a tőlük megszokott magas színvonalat.

A film tehát nemcsak egy sportfilm, hanem egy dráma is: egy dráma arról, hogy hogyan küzdünk meg saját múltunkkal és jelenünkkel; arról, hogy hogyan találjuk meg helyünket a világban; arról, hogy hogyan szeretünk és szerettetünk.

-BadSector-

Creed III

Rendezés - 8.2
Színészek - 8.6
Történet - 7.8
Látvány/zene/hangok/akció - 8.2
Hangulat - 8.4

8.2

KIVÁLÓ

A Creed III egy lebilincselő sportdráma Michael B. Jordan rendezésében és főszereplésével. A film Adonis Creed újabb kihívását mutatja be: egy régi barát és egykori boksztehetség visszatérését. A film nemcsak az izgalmas bokszmeccsekre koncentrál, hanem az emberi drámákra is.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu