Dungeons & Dragons: Betyárbecsület – A kocka el van vetve a moziban!

FILMKRITIKA – Ha szereted a fantasy műfajt, a sztárokkal teli akciófilmeket és a játékos hangulatot, akkor ne hagyd ki a Dungeons & Dragons: Betyárbecsület című akció-fantasy-t, ami 2023. március 30-án kerül a magyar mozikba. A cselekmény egy sármos tolvaj és különc kalandorokból álló csapat nagyszabású küldetését követi nyomon, akik egy elveszett ereklye megszerzéséért indulnak el, de hamar komoly bajba keverednek. A fantasy alkotás tele van izgalmas fordulatokkal, látványos harcjelenetekkel és humoros párbeszédekkel, amelyek garantálják a szórakozást.

 

 

A Dungeons & Dragons: Betyárbecsület nem az első adaptációja a népszerű asztali szerepjátéknak, amely 1974-ben jelent meg először és azóta is milliók kedvence. Az első D&D mozi 2000-ben készült el Jeremy Irons főszereplésével, de nem aratott nagy sikert sem a kritikusoktól, sem a rajongóktól. A második és harmadik rész pedig csak tévéfilmként jelent meg 2005-ben és 2012-ben. Most viszont úgy tűnik, hogy végre megkapja a játék az igazi mozis feldolgozást, amire érdemes volt várni. A rendezők John Francis Daley és Jonathan Goldstein, akik korábban olyan vígjátékokat jegyeztek, mint a Vakrandi vagy az Utazás Európában. A forgatókönyvet is ők írták Dave Arneson és Gary Gygax eredeti játékterve alapján.

A Dungeons & Dragons: Betyárbecsület története szerint egy sármos tolvaj (Chris Pine) és különc kalandorokból álló bandája nagyszabású akciót tervez egy elveszett ereklye megszerzéséért, de a dolgok veszélyesen kisiklanak, amikor a rossz emberekkel húznak ujjat. Egy gonosz varázsló (Hugh Grant), egy kegyetlen hadúr (Michelle Rodriguez) és egy titokzatos gyilkos (Rege-Jean Page) is üldözőbe veszi őket egy fantasztikus világban, amely tele van sárkányokkal, koboldokkal és más lényekkel.

Az alkotók célja nyilvánvalóan az volt, hogy megidézze a Dungeons & Dragons játék gazdag világát és játékos szellemét. De vajon sikerül-e ezt elérnie? És ha igen, akkor milyen áron? Nézzük meg közelebbről!

 

FILMELŐZETES - A Paramount a Honor Among Thieves című filmmel készül újraindítani a Dungeons & Dragons filmes franchise-t. Íme minden, amit eddig tudunk a híres asztali szerepjáték legújabb filmes adaptációjáról!

 

It’s a kind of magic

 

A Dungeons & Dragons: Betyárbecsület elsősorban egy akciófilmnek tekinthető, amelyben nem spórolnak a látványelemekkel. Tele van izgalmas harcjelenetekkel, üldözésekkel és robbanásokkal. A CGI technológia segítségével visszahozták az eredeti szerepjáték varázslatos világát és annak lényeit, szörnyeit és univerzumát. A sárkányok lenyűgözőek és félelmetesek, a koboldok pedig viccesek és aranyosak. A film hangulata is jól illeszkedik a játékhoz: kalandos, humoros és néha drámai.

A Dungeons & Dragons: Betyárbecsület azonban nem csak látványra épít. A forgatókönyvírók próbálnak belecsempészni a játék karaktereit és helyszíneit is a történetbe. Például láthatjuk Baldur’s Gate városát, Neverwinter erdőjét vagy Waterdeep kikötőjét. A karakterek is hűen tükrözik a játékban megszokott karakterosztályokat: van barbár, bárd, druida, paladin és varázsló. A Dungeons & Dragons: Betyárbecsület így próbál hű maradni a játék világához: az epikus küldetésekhez, az izgalmas helyszínekhez és az érdekes karakterekhez.

 

 

Fantasy-laposság

 

A Dungeons & Dragons: Betyárbecsület azonban nem hibátlan alkotás. Bár az akció- és látványelemek kiemelkedőek, de a hibák is szembetűnőek. A legnagyobb probléma talán a történettel van, amely elég sablonos és kiszámítható. A karakterek egy tipikus fantasy-küldetésre indulnak, amely során számos akadállyal és ellenséggel kell megküzdeniük. Nem igazán tud újat mutatni vagy meglepni a nézőt. A film közepén a tempó is lelassul, és elveszíti az elején felépített lendületét.

A másik probléma a karakterekkel van. Bár a színészek jól alakítják a szerepeiket, és látszik rajtuk, hogy élvezik a játékot, a karakterek maguk nem túl kidolgozottak vagy mélyek. A Dungeons & Dragons: Betyárbecsület nem ad elég teret a karakterek fejlődésének vagy motivációinak bemutatására sem. A karakterek inkább klisék maradnak: megtaláljuk a történetben a szokásos sármos tolvajt, a gonosz varázslót, a kemény barbárt, a bájos druidát stb. A cselekmény így nem tudja elérni azt az érzelmi hatást, amit szeretne.

 

 

Jó lett, de azért nem „Advanced” ez a „Dungeons & Dragons”…

 

A Dungeons & Dragons: Betyárbecsület tehát nem tökéletes, de ez nem jelenti azt, hogy rossz film lenne. Egy szórakoztató és látványos fantasy-kalandfilmmel van dolgunk, amely megpróbálja visszaadni a játék világát és hangulatát. Nem törekedik nagy művészi ambíciókra vagy mély üzenetekre, hanem inkább egy könnyed és vidám kikapcsolódást nyújt. A Dungeons & Dragons: Betyárbecsület jó választás lehet azoknak, akik szeretik a fantasy-t, az akciót vagy a humort.

-BadSector-

 

Dungeons & Dragons: Betyárbecsület

Rendezés - 7.2
Színészek - 8.2
Történet - 5.8
Látvány/zene/hangok/akció - 7.5
Hangulat - 8

7.3

A Dungeons & Dragons: Betyárbecsület egy sármos tolvaj és csapata kalandjait meséli el egy fantasztikus világban, ahol sárkányokkal, koboldokkal és gonosz varázslókkal kell megküzdeniük egy elveszett ereklye megszerzéséért. Látványos és humoros fantasy-kalandfilm, amely megpróbálja visszaadni a játék világát és hangulatát, kár a kicsit lapos és klisés történetért.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu