Renfield – Nicolas Cage és Nicholas Hoult páratlan párosa igazi vérfrissítés a horrorműfajnak

FILMKRITIKA – Ha szereted a horror-vígjátékokat, akkor ne hagyd ki a Renfield című filmet, amely a legendás Drakula gróf hűséges segédjének történetét meséli el. A film Chris McKay rendezésében készült, a forgatókönyvet Ryan Ridley írta Robert Kirkman ötlete alapján. A főszerepekben Nicolas Cage alakítja a vérszomjas grófot, Nicholas Hoult pedig a címszereplő Renfieldet, aki egy modern napokban játszódó kaland során megpróbál megszabadulni ura befolyásától.

 

 

A Bram Stoker által megalkotott Drakula alakja számtalan feldolgozást élt meg a filmvásznon, de talán kevesebben ismerik Renfieldet, a gróf megszállott híveit és szolgáját. A Renfield című film ezt a mellékszereplőt helyezi a középpontba, és egy humoros és szatirikus módon mutatja be, hogyan válik egy átlagos ember egy vámpír bábává. A film nem veszi komolyan magát, hanem inkább játékossággal és iróniával közelít a klasszikus horror témájához.

 

 

Renfield: A vér nem mindig kötelez

 

A film főhőse R. M. Renfield (Nicholas Hoult), aki évtizedek óta Drakula (Nicolas Cage) szolgálatában áll. Renfield egy elmegyógyintézetben tölti napjait, ahol rendszeresen beszélget urával, akinek különféle parancsokat ad. Renfield vakon engedelmeskedik neki, és nem törődik azzal, hogy milyen borzalmakat okoz vele. Egy nap azonban változás áll be az életében, amikor megszökik az intézetből, és New Orleansba utazik. Itt találkozik Rebecca Quincyvel (Awkwafina), egy közlekedési rendőrnővel, akibe beleszeret. Renfield rájön, hogy van más lehetőség is az életben, mint Drakula szolgálata, és elhatározza, hogy végre szembeszáll vele.

Renfield nem egy átlagos hős: ő egy megtört és megalázott ember, aki éveken át szenvedett Drakula befolyása alatt. A sztori bemutatja, hogy hogyan vált egy ártatlan jogászból egy vámpír rabszolgájává, és hogy milyen traumákat élt át ezalatt. Hősünk nem büszke arra, amit tett, de nem is tud ellenállni Drakula akaratának. A film nem ítéli el őt, hanem inkább megértéssel és együttérzéssel viszonyul hozzá. Renfield egy olyan karakter, akivel könnyen azonosulhatunk, hiszen mindannyian szeretnénk megszabadulni a múltunktól és új életet kezdeni.

Renfield új élete azonban nem lesz zökkenőmentes: Drakula nem hagyja őt békén, és mindent megtesz, hogy ismét a totális irányítása alá vegye őt. A film tele van izgalmas és vicces kalandokkal, amelyek során Renfield megismeri a modern világ csodáit és veszélyeit. A cselekmény sokat poénkodik a vámpíros mítoszon és a popkultúrán. Renfield például meglepődik azon, hogy mennyire népszerűek a vámpírok a filmekben és a könyvekben. A film sok humorral és iróniával kezeli a horror témát.

Renfield nem csak egy szórakoztató film: ez egy olyan történet is, ami arról szól, hogy hogyan találhatjuk meg önmagunkat és a boldogságunkat. Renfield számára ez Quincy jelenti, aki szereti őt olyannak, amilyen. Quincy egy erős és bátor nő, aki nem fél kiállni magáért és másokért. Ő az, aki inspirálja Renfieldet arra, hogy legyen önbizalma és önbecsülése. A film romantikus vonala is fontos szerepet játszik abban, hogy Renfield felismerje: a vér nem mindig kötelez, hanem sokkal fontosabb az igaz szerelem.

 

MOZI HÍREK - Az Oscar-díjas Nicolas Cage a Renfield című horrorkomédiában Drakula egy egészen más változatát fogja alakítani.

 

Drakula: A vámpír gróf új ruhában

 

Nicolas Cage nem először alakít vámpírt a filmvásznon (lásd Vampires Kiss vagy Willy’s Wonderland), de ezúttal nem egy tipikus vérszívót formál meg. A Renfieldben Drakula egy öntelt és arrogáns figura, aki nem tiszteli senkit és semmit. Cage élvezi a szerepet, és sok humorral és túlzásokkal tölti meg karakterét – és persze a szokásos túltolt ripacskodásával, amit lehet szeretni, vagy nem szeretni.

Drakula nem csak Renfieldet terrorizálja, hanem másokat is megpróbál befolyása alá vonni. A film során szembekerül egy maffiavezérrel (Shohreh Aghdashloo), aki először nem hagyja magát megfélemlíteni. Drakula azonban nem adja fel könnyen a hatalmát, és mindent megtesz, hogy visszaszerezze Renfieldet és uralja a várost.

Cage nemcsak a gróf szerepében brillírozik, hanem producerként is közreműködik a film elkészítésében. A veterán színész régóta szerette volna eljátszani Drakulát, és nagyon tetszett neki a film forgatókönyve. Cage szerint a film egy új megvilágításba helyezi Drakulát, és nem próbálja utánozni az elődöket és azt is elmondta, hogy nagyon jól kijött Nicholas Houlttal, akivel sokat improvizáltak a forgatáson. A két színész nagyon jól megvolt egymással és Hoult tökéletes választás volt Renfield szerepére, mert Cage szerint is nagyon tehetséges és vicces színész.

A film Drakulája nem egy hagyományos vámpír: ő egy modern és extravagáns figura, aki szereti a luxust és az élvezeteket. A film sokat poénkodik Drakula kinézetén és viselkedésén. Drakula például gyakran visel furcsa ruhákat és kiegészítőket, mint például napszemüveget vagy kalapot.

 

 

Renfield és barátai: a vér nem mindig kötelez

 

Renfield nem egyedül küzd Drakula ellen, hanem segítséget kap Quincy és egyik kollégájától, Chris Marcostól (Adrian Martinez). Emellett találkozik egy támogató csoporttal is, akik szintén vámpírok áldozatai voltak. A film bemutatja, hogy Renfield hogyan talál új barátokat és családot ezekben az emberekben, akik elfogadják olyannak, amilyen. A film üzenete az, hogy a vér nem mindig kötelez, és hogy fontosabb az, hogy kikkel osztjuk meg az életünket.

Renfield számára Quincy jelenti a legnagyobb támaszt, akit fokozatosan ismer meg. Quincy egy erős és bátor nő, aki nem fél kiállni magáért és másokért. Ő az, aki inspirálja Renfieldet arra, hogy legyen önbizalma és önbecsülése. Quincy mellett Renfield megtanulja, hogy mit jelent igazán szeretni és szeretve lenni. A nő nem törődik azzal, hogy Renfield egy vámpír szolgája volt, hanem látja benne az emberi oldalát is.

Renfieldnek fontos kapcsolata van még a pszichológiai csoporttal is, amelynek tagjai mind „abuzív, nárcisztikus, kodependens kapcsolat áldozatai”. Maga Renfield is ilyen – csak éppen Drakulával – viszont a csoport többi tagja is ezzel a napjaink divatos pszichológiai problémájával küzd – természetesen kacagtató módon. A csoport tagjai Renfield számára olyanok, mint egy második család és az egész valahogy engem a Harcosok klubjára emlékeztetett.

 

 

Ez a horror-vígjáték nem fél a vértől – kicsit sok is a jóból

 

A Renfield nem csak humorral és romantikával operál, hanem horror elemekkel is. A rendező nem spórolt a véres jelenetekkel és a vicces vámpíros klisékkel. A rendező, Chris McKay korábban az Animátorok éjszakája című sorozatban is dolgozott, ami szintén egy horror-paródia volt. McKay jól érzi a műfajt, és képes egyensúlyt tartani a félelem és a nevetés között. A zene is hozzájárul a hangulathoz, amit Marco Beltrami szerezett.

A Renfield egyik gyengébb pontja a B-kategóriásnak ható véres akciójelenetek, amelyek kicsit erőltetettnek tűnhetnek. Bár a film kreatív ötletekkel igyekszik pótolni a hiányosságokat, a túlzottan véres és nem túl meggyőző akciójelenetek néha elveszik a történet fókuszát. Azonban a színészek és a humor többnyire képesek ellensúlyozni ezt a problémát, így a nézők továbbra is élvezhetik a film érdekesebb pillanatait.

A Renfield tehát egy szórakoztató és üde horror-vígjáték, ami Drakula gróf szolgájának történetét meséli el. Remekül ötvözi a humoros és a véres jeleneteket, és Nicolas Cage és Nicholas Hoult kiváló alakítást nyújt a főszerepekben. Chris McKay alkotása ajánlott mindenkinek, aki szereti a vámpíros témát és a horror-vígjátékokat.

-BadSector-

 

 

Renfield

Rendezés - 7.6
Színészek - 7.8
Történet - 6.8
Látvány/zene/hangok/akció - 6.6
Hangulat - 7.2

7.2

A Renfield egy szórakoztató és üde horror-vígjáték, ami Drakula gróf szolgájának történetét meséli el. Remekül ötvözi a humoros és a véres jeleneteket, és Nicolas Cage és Nicholas Hoult kiváló alakítást nyújt a főszerepekben. Chris McKay alkotása ajánlott mindenkinek, aki szereti a vámpíros témát és a horror-vígjátékokat.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu