The Walking Dead: Dead City” 1. évad 01-03. rész – Menekülés New Yorkba

SOROZATKRITIKA – Miután a The Walking Dead és a Fear the Walking Dead spin-off befejeződtek, a franchise a Dead Cityvel folytatódik, amelyben Maggie és Negan véres kalandjaival találkozhatunk. Egy hat epizódból álló küldetésre szövetkeznek Manhattanben, amely – most, 15 (vagy még több?) évvel a saga zompokalipszise után – nem éppen ideális állapotban van. A Dead City általában véve jobb minőséget kínál, mint amilyet mindkét előző sorozat adott nekünk pár év alatt, de a két karakter a Walking Dead utolsó évadának során végzett kulcsfontosságú jellemfejlődését és egymás közti furcsa viszonyának érdekes alakulásának nagy részét visszacsinálták, emiatt pedig valahogy ez a sorozat is fals lett.

 

 

Érdekes kérdés, hogy vajon ki lehetett a Halott Város célközönsége, amikor a sorozatot kitalálták. A Walking Dead nagy rajongói? A teljességre törekvők? Kifejezetten a Maggie és Negan rajongók? Az alkalmi nézők? Azok, akik szerint a franchise legjobb évei már mögöttünk vannak, és hogy a Walking Dead utóbbi fele hatalmas időpocsékolás volt? Akárkinek is szól ez a sorozat, itt sem sok újat találunk és bőven vannak frissebb, jobb zombis sorozatok a piacon, amelyek epizódjaikat jobban kidolgozottabb, érdekesebb, eredetibb tartalommal töltik meg.

Másrészről azon is érdemes elmorfondírozni, hogy a Halott Város visszalépése Maggie és Negan kapcsolatában vajon azoknak a régi rajongóknak szól-e, akik kihagyták a Walking Dead tizenegyedik évadát, vagy azért kellett visszanyúlni a régi ellentétjeikhez, mert azt feltételezik a készítők, hogy ez a két karakter között csak akkor érdekes a dinamika, ha egymás torkának esnek, amíg minden bocsánatot meg nem kapnak újra.

Mert hát emlékezzünk: ott hagytuk őket, hogy „rendben” voltak egymással, amikor Maggie meghívta Negan-t, feleségét és születendő gyermekét a Hilltop-ra. Nem voltak barátok, de egymás közelében tudtak élni… aztán a Halott Város néhány évvel később felveszi a fonalat, és ezt szétzúzza, hogy újra végigvigyen minket ezen a megváltásos történeti íven.

 

 

„New York, New York… és a „Horvát”, akinek ez nem a magyar családneve…

 

Az előnyök között említhető, hogy a Halott Város ragaszkodik ahhoz, hogy Maggie-nek és Negan-nek még mindig rendezniük kell a dolgaikat – és a történet javára, itt-ott magyarázatokat ad arra, hogy miért tér vissza Maggie a 10. évad végén hozzáállásához vele kapcsolatban – az előttünk álló kalandok egy Menekülés New Yorkból stílusú apokaliptikus városi közeget és egy új, gonosz ellenséget kínálnak Željko Ivanek a „Horvát” személyében. Egy város, ami hemzseg a zombiktól, persze nem újdonság a műfajban, de a Walking Dead számára ez viszonylag új (Atlanta már régen volt, legalábbis), így vannak itt olyan pillanatok, amelyek feldobnak minket. Ami pedig a színészeket, illetve leginkább a két főszereplőt: Lauren Cohant és Jeffrey Dean Morgant illeti, ők továbbra is csodálatosan dolgoznak együtt, annak ellenére, hogy megint az egymásnak feszülő, dühös karaktereket kell eljátszaniuk.

És mi a helyzet a zombikkal, és a hozzájuk (is) kötődő akciójelenetekkel? A „sétáló” élőhalottakat például ezúttal ketrecharcokban használják ellenségként, de láthatunk hajmeresztő csúszdákat is az épületek között, új fegyvereket, páncélokat, és tényleg újdonságként hat, hogy bepillantást nyerhetünk egy teljesen más világba. Sok esemény a sötétségben és az árnyékban játszódik, néha frusztráló mértékben (legyél készen arra, hogy fel kell tekerned a tévéd fényerejét), de még mindig egy kellemes kontrasztot jelent a fő sorozat utóbbi néhány évadának nagy, unalmas, a régi kliséket ismételgető aspektusához képest. Ez a legdisztopikusabb, amit a Walking Dead valaha is érzett, tekintve, hogy a karaktereink egy romba dőlt metropoliszon lopóznak keresztül (konkrétan Manhattan középső részén). Lehetőség van meglátogatni leomlott nevezetességeket és egy teljesen összeomlott civilizációt.

 

 

Miért éppen Maggie és Negan?

 

Ha belegondolunk, Maggie és Negan nem ok nélkül kaptak saját spinoffot, igaz? A Walking Dead évekig cipelte azt a terhet, hogy egy nagy, de alulhasznált szereplőgárdája volt, amelyhez túlságosan ragaszkodtak, és számos karaktert nem tudtak igazán kihasználni. A Halott Város új lendületet adhat ezeknek a karaktereknek, lehetőséget biztosítva számukra, hogy mélyebben feltárják személyiségüket és motivációikat. Különösen igaz ez persze Maggie és Negan karaktereire, akiket sokszor hanyagoltak a korábbi sorozatokban, ők pedig most csúcsformában vannak.

És az, hogy Maggie megtanult együtt élni Negannel – és nem csak hagyta élni, amit már a 8. évadban megtett, amikor megkímélte az életét – hatalmas ív volt egy olyan sorozatban, ahol nagyon kevés érzelmi változás történt (a karakterek útjai általában ártatlanból veszélyessé vagy fenyegetőből kedvesebbé váltak). Az, hogy a Dead City visszatér a korábbi gyűlölködő ellentéteikhez, szintén visszacsinálja Negan Walking Deades jellemfejlődését, amelynek a végén mint szerető és felelős családapát ismerhettük meg. Bár azt elmagyarázzák, hogy ennek miért lett vége, de eléggé erőltetett módon.

A Dead City Maggie traumájából és Negan pozíciójából, mint a Saviors egykori alapítója/vezetője, merít, hogy felfedezze a lerombolt Amerika egy új, hiánypótló szegletét (legalábbis a sorozat tekintetében). Manhattan itt a hidakat és alagutakat felrobbantó hadseregnek köszönhetően egy valóban elszigetelt sziget lett, és mint egy zsúfolt felhőkarcoló-temető, és most egy olyan pszichopata uralkodik rajta, aki Negan múltjából származik. Valaki, akinek a módszerei a Saviors bandáét idézik – még odáig is eljutott, hogy ismét Maggie-t kínozza azzal, hogy elrabolja tinédzser fiát, Hershelt (akit most Logan Kim alakít), és elrejti a betondzsungelben. Tematikailag ez a majdnem lehetetlen mentőakció ugyan jól működik, de Maggie-t és Negant ismét egymásnak feszíti, évekkel a The Walking Dead fináléjának eseményei után, ezzel elszalasztva annak a lehetőséget, hogy arra építsen, ami már kialakult e két szeretett karakter között.

 

 

Új karakterek

 

A karakterek tekintetében a leginkább szemet szúró újdonság itt Mahina Napoleon szerepeltetése a fiatal Ginny szerepében, aki egy néma lány, akit Negan védelmez. Ez egy szinte már túlságosan is nyilvánvaló kísérlet arra, hogy beszálljanak a „helyettes apuka az apokalipszisben” trendbe. (Igen, a The Last of Us-ra gondolunk.) Ginny némává tétele szintén olcsó megoldás, mivel így meg lehet úszni, hogy jobban kidolgozzák a karaktert. Igaz, ez még mindig kevésbé zavaró, mint az a tény, hogy milyen kevés haszna van ennek a párosításnak és a csak a Last of Us koppintás miatt kellett.

A The Walking Dead-ben Negan persze korábban is kapcsolatba került gyerekkel, de a Judith-tal, Rick lányával való felnőtt-gyerek viszonya sokkal érdekesebb és összetettebb volt, mint itt, Ginny-vel.

Egy másik új szereplő: Gaius Charles egy közeli város törvénytisztelője, aki Neganra vadászik, Jonathan Higginbotham és Karina Ortiz a város túlélőiként, akik a „Horvát elől bujkálnak, valamint – egy kisebb szerepben – a Star Trek: Picardból ismerős Michelle Hurd. Őt azért említjük, mert jó móka, hogy szerepel az univerzumban, különösen, hogy férje, Garret Dillahunt néhány évig szerepelt a Fear the Walking Deadben is.

A legerősebb új karakter azonban a már említett Željko Ivanek a „Horvát” szerepében, aki egy igazi pszichopata, de mégis van logikai tettei mögött. Ahogy az epizódokból lassan kiderül, hogy mit jelentenek a tettei, és miért indította el ezt az egész személyes hadjáratot, egy valódi nagy tervekkel és kegyetlen előrelátással rendelkező gonosztevőt ismerhetünk meg benne.

 

 

Feszesebb, koncentráltabb…

 

Nagy előnye a The Walking Dead: Dead City-nek, hogy egy feszesebb, koncentráltabb történetet tesz lehetővé. Az, hogy a cselekményt egy elpusztult városban helyezik el, szintén szépen elrepíti a saga-t a poshadt farmoktól a szörnyű, disztópikus romok közé. A sztárok, Lauren Cohan és Jeffrey Dean Morgan nem véletlenül kerültek ide, mégpedig azért, mert a színészek teljesen beleélték magukat ezekbe a karakterekbe, és elképesztően jól működnek együtt.

Azonban a The Walking Dead utolsó évadában a kapcsolatukban elért gyógyulásból és megbocsátásból túl sok mindent visszavesznek és visszacsinálnak, emiatt pedig a Dead City mégiscsak visszalépésnek tűnhet az alapsorozathoz képest. Az eddigi három rész ezért cselekményben és akcióban valamelyest kárpótolt, meglátjuk a továbbiakat…

-BadSector-

 

The Walking Dead: Dead City

Rendezés - 7.2
Színészek - 7.5
Történet - 7.4
Látvány/akció - 8.2
Hangulat - 7.8

7.6

A Walking Dead: Dead City" a franchise új fejezetét nyitja meg, amelyben ismét Maggie és Negan állnak a középpontban, és az ő véres kalandjaikat követhetjük Manhattanben, a zombik által sújtott városban. A sorozat új helyszínt, sötétebb hangulatot és friss kihívásokat kínál, ugyanakkor bizonyos mértékben visszalépést tesz a karakterek közötti korábban kifejlődött dinamika és kapcsolat tekintetében. Ez a lépés vitát okozhat a rajongók között, mivel sokan szerették volna tovább látni a karakterek közötti új kapcsolatot és fejlődést.

User Rating: 0.54 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu