Az eltérített járat – Idris Elba egy 24-szerű repülőgépeltérítős thrillerben

SOROZATKRITIKA – Több mint 20 év telt el azóta, hogy a „24” először adásba került a Foxon; a valós idejű koncepciója, a könyörtelenül ketyegő óra, amely a karaktereket az összeütközés felé mozgatja, olyan sikert hozott, amelyet nehéz megismételni. A „Hijack”, egy új dráma az Apple TV+-on, nem éppen a „24” izgalmát és borzongását célozza meg, de ez is egy terrorista összeesküvésről szóló, valós idejű dráma.

 

 

A thrillerek, különösen azok, amelyekben drámai események, például gépeltérítés vagy terrortámadás történik, hajlamosak nagy logikai bukfenceket is végrehajtani a feszültség fokozása érdekében. Valójában jobban szeretjük, ha a cselekmény olyan feszes és pörgős, így a cselekmény nem veszíti el a lendületét és észre sem vesszük ezeket a logikai bukfenceket – de ha igen, akkor megbocsátjuk. Az Apple TV+ új thrillersorozatában pontosan ez a helyzet.

 

 

Családi drámával indul a repülőgépeltérítés

 

Az eltérített járat főszereplője Sam Nelson, aki egy Dubajból Londonba tartó járaton utazik, egyetlen kézipoggyászában pedig egy ékszer van feleségének. A járaton számos különböző háttérrel rendelkező utas fordul elő, akiknek életébe pillantást nyerünk, amint a repülőgép a levegőbe emelkedik. Közben Sam személyes drámával néz szembe, miközben üzeneteket kap feleségétől, Marshától, ami a házasságuk végéről szól.

A nyugodtnak ígérkező utazás hirtelen feszültté válik, amikor egy váratlan esemény felborítja a repülőgép normális működését. Sam, aki érzi, hogy valami nincs rendben, próbálja értelmezni a történéseket, és észrevesz bizonyos szokatlan dolgokat a járaton. Egy váratlan felfedezés gyorsítja a történéseket és hirtelen veszélybe kerül az összes utas. Sam cselekvésre kényszerül, hogy megvédje saját és a többi utas életét, miközben egy rejtélyes üzenetet próbál eljuttatni Marshához.

A járaton belül a hatalmi játszmák és a feszültség tovább növekszik, a fedélzeti személyzet pedig hirtelen nagy nyomás alá kerül. Mindeközben Dubajban egy reptéri biztonsági ellenőr személyes válsággal néz szembe. A sorozat első három része így egy izgalmas repülőgépes thrillerben csúcsosodik ki, ahol Samnek és a többi utasnak meg kell küzdenie a bizonytalansággal és a veszéllyel.

 

 

24 egy repülőn

 

A sorozat valós idejű része, amely a Dubajból Londonba tartó 7 órás repülőút alatt játszódik, a 24-et idézi. A Jim Field Smith és George Kay által készített Hijack egy feszült, pörgős thriller, amely egyben elég részletes is ahhoz, hogy a nézők figyelmét lekösse a gépeltérítéssel, ahelyett, hogy a cselekmény logikakai kérdéseit feszegetnék magukban.

Az első epizód végére még mindig keveset tudunk a repülőgépen lévőkről, különösen nem a gépeltérítők csapatáról, de amit tudunk, az több mint elég ahhoz, hogy bevonzzon minket. Sam házassága például egyértelműen zátonyra futott; ennek ellenére kétségbeesetten próbálja elérni, hogy Marsha visszatérjen hozzá. Emellett vállalati tárgyalóként dolgozik, aki a nagy fúziók végső fázisában érkezik, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden részletet kidolgoztak.

Emiatt tudjuk, hogy megpróbálja majd behízelegni magát Stuartnak és az eltérítő csapatának, de úgy tűnik, Samnek másféle képzettsége is van, talán a bűnüldözésben, emiatt pedig már a történtek előtt felmérte, hogy mi történik. Azt is tudta, hogy a gépeltérítők megelőzésével próbálkozni hiba volt, ami felesleges halálos áldozatokat okozhatott volna. Érdekes lesz látni Sam történetének további részeit, ahogy megpróbálja magát és a gép többi tagját minimális veszteséggel hazajuttatni Londonba.

 

 

Elba a topon

 

Talán mondanom sem kell, hogy Elba a sorozat erőssége, de ez nem csoda, hiszen Elba jelenléte minden sorozatot kiemel a középszerűségből, amelyben csak szerepel. Intelligenciát és erőt sugároz, de egy olyan fickó sebezhetőségét is, aki csak helyre akarja hozni tönkrement házasságát, és szinte bármit megtesz azért, hogy hazajusson Londonba, hogy ezt megtehesse.

A többi karakter egyelőre, az első három rész alapján kissé egydimenziós, de legalább hálásak vagyunk, hogy a gépeltérítők csapata nem a szokásos muszlim szélsőségesekből álló csapat, akikre a thrillerek írói 9/11 óta rendszeresen támaszkodnak.

Az eltérített járat ugyan nem fog Emmy-díjat kapni a történet eredetiségéért, de mégis folyamatosan szinten tartja a feszültséget, anélkül, hogy durván megerőszakolná a történet logikáját. A feszes sztorit Idris Elba meggyőző főszereplésével kombinálva pedig egy olyan sorozatot kapunk, ami, ha nem is ér fel a 24-hez, de megközelíti azt.

-BadSector-

Az eltérített járat

Rendezés - 7.2
Színészek - 7.8
Történet - 7.4
Látvány/akció - 7.6
Hangulat - 7.8

7.6

Az eltérített járat ugyan nem fog Emmy-díjat kapni a történet eredetiségéért, de mégis folyamatosan szinten tartja a feszültséget, anélkül, hogy durván megerőszakolná a történet logikáját. A feszes sztorit Idris Elba meggyőző főszereplésével kombinálva pedig egy olyan sorozatot kapunk, ami, ha nem is ér fel a 24-hez, de megközelíti azt.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu