Feminácik a kereszttűzben – Videójátékok, amelyek gúnyt űznek a harcos feminizmusból

TOPLISTA – A feminizmus hosszú története során rengeteg különböző formát öltött, és számos kultúrában és művészeti formában jelent meg. A nemrégiben bemutatott, Margot Robbie címszereplésével készült Barbie film pedig mintha egy külön „kiáltványa” lenne a harcos feminista mozgalomnak, annyira túltolták benne ezt az aspektust. A feminizmus természetesen a videójáték-iparban is jelentős szerepet játszik, és sokszor állítják pellengérre. Összegyűjtöttünk tíz játékot, amelyekben pellengérre állítják a harcos feminizmust – a szelíd viccelődéstől az extrém kigúnyolásig. A rangsorolás viszont inkább azon alapszik, hogy mennyire viccesek ezek a görbe tükörként is felfogható paródiák.

 

 

A feminizmus a videójátékokban régóta ellentmondásos téma, és sokan vitatkoznak arról, hogy a játékokban ábrázolt női karakterek méltányosak-e, vagy sem. A nemrég mozikba került Barbie film friss apropót adott a feminizmusról szóló vitának, mivel ez a film a feminista üzenetet rendkívül erőteljesen közvetíti. Miközben a mozi és a videójátékok világában folytatott viták a feminizmusról még mindig nagy intenzitással folynak, megvizsgáljuk, hogyan állítják pellengérre a harcos feminizmust néhány klasszikus, régebbi videójátékban, amelyek napjainkban talán el sem készülhetnének…

 

 

  1. Saints Row IV

 

Ebben a játékban a feminista karakterek általában karikírozott formát öltenek, melyek gyakran abszurd és túlzó helyzetekbe kerülnek. A Saints Row IV gyakran élcelődik ezen szereplőkön és a feminizmuson. Emellett a Saints Row IV végig kihívás elé állítja a feminista eszméket, melyek gyakran ellenpontjául szolgálnak a játék során felmerülő akcióknak és helyzeteknek.

 

 

  1. Postal 2

 

A játék egy erőszakos és provokatív akciójáték, amelyben a játékos egy pszichopata férfi bőrébe bújik, aki mindenféle őrült dolgot művelhet. A játékban többek között találkozhatunk feministákra emlékeztető női terroristákkal, akiket le lehet lőni vagy meggyalázni. A Postal 2-őt sokan bírálták az erkölcstelen, sértő és tényleg túlzottan durva tartalma miatt.

 

Aftermath DLC

 

  1. Mortal Kombat 11

 

A Mortal Kombat sorozat egy harci játék-sorozat, amelyben különböző karakterek küzdenek egymással brutális módon. A Mortal Kombat 11-ben van egy női karakter, Sheeva, aki egy négykarú fajhoz tartozik. Ő az első női uralkodója népének, és büszke feminista. A játékban több alkalommal is hallhatjuk őt beszélni arról, hogy hogyan harcolt meg az uralmáért a férfiak ellen, és hogyan akarja megváltoztatni népének patriarchális kultúráját. A Mortal Kombat 11 gyakran humorosan ábrázolja őt, mint egy túlzóan agresszív és domináns nőt.

 

 

  1. Far Cry 5

 

Faith Seed, a játék manipulatív és veszélyes női antagonistája, egy furcsa feminista szektavezér képét festi. Általa a feminizmusnak az az aspektusa kerül bemutatásra, amely a női vezetőket ördögi manipulátorokként tünteti fel. Faith ezt a sztereotípiát egy szélsőségesen gonosz szereplő által jeleníti meg, amely nem csak az ő személyes manipulatív hatalmát, de a feminizmus bizonyos értelmezéseit is kiemeli.

 

 

  1. Leisure Suit Larry: Wet Dreams Don’t Dry

 

Larry Laffer karaktere tökéletes ellentéte a modern női emancipáció elképzeléseinek. Larry a feminista mozgalomnak, mint olyannak, és annak modern változatainak gyakran tárgyává válik. A játék során számos esetben kerül Larry szembe olyan női karakterekkel, akik erősen feminista nézeteket vallanak. Larry meglepő és gyakran nevetséges reakciói ezekre a helyzetekre bizonyos értelemben a feminizmus sajátos és humoros kritikája.

 

Egy egyszerű, ám annál nagyszerűbb ötleten múlt az egész. Amikor annak idején a Grand Theft Autót kitalálták, úgy volt, hogy egy autótolvajok nyomába eredő zsaru kalandjaiban vehetünk majd részt.

 

  1. Grand Theft Auto: San Andreas

 

A Grand Theft Auto sorozat híres arról, hogy szatirikusan ábrázolja az amerikai társadalmat és kultúrát. A San Andreas című részben a játékos egy afroamerikai férfival játszik, aki visszatér szülővárosába. A játékban több női karakter is van, akik közül néhányan feminista nézeteket vallanak. Ezeket a karaktereket a játék gyakran negatív fényben mutatja be, mint bosszantó, hisztérikus vagy álszent nőket.

 

 

  1. Red Dead Redemption 2

 

A játékban találkozhatunk egy suffragett karakterrel, aki a játékban a feminista mozgalom karikatúrája. A karakter ábrázolása a feminizmust nagyon szó szerinti, szatirikus módon mutatja be. Ezek a jelenetek a feminizmust gúnyosan mutatják be, amit a játékban található többi szereplő gyakran lenéző vagy komikus reakcióival is kiemelnek.

 

Ez persze túlzás, de valamelyest igaz: a kisváros egyes részei, esetleg néhány tárgy eleinte elérhetetlennek tűnik, de a történet előregördítése során új képességeket kapunk, amivel áthidaljuk az addig lehetetlennek tűnő akadályokat.

 

  1. South Park: The Fractured But Whole

 

A játék a népszerű animációs sorozat alapján készült, és a szatíra és a politikai inkorrektség jegyében játszódik. A játékban a játékos karakterének nemét, szexuális orientációját és etnikumát is kiválaszthatja, ami befolyásolja a játékmenetet. A játékban több alkalommal is megjelennek a harcias feminista aktivisták, akiket a játék nevetségessé tesz.

 

Most nyolc cég felvásárlását jelentette be a svéd központú Embracer Group, ami alá például a THQ Nordic is tartozik. Egy igazán nagy név is már a svédeké!

 

  1. Duke Nukem Forever

 

Duke karaktere, aki a tipikus alfa hím, tökéletes kontrasztot nyújt a feminizmus eszméjéhez. A játékban Duke gyakran kerül szembe női karakterekkel, akik az erőszakos feminizmus jegyében fellépnek. Duke reakciói ezekre a helyzetekre gyakran nevetségesek és túlzóak, amivel a játék teret enged a feminizmus karikírozásának.

 

 

  1. Grand Theft Auto V

 

A Grand Theft Auto sorozat újabb részében, a Grand Theft Auto V-ben a harcias feminizmus kacagtató paródiájának legeklatánsabb példája. Franklin Clinton karakterének nagynénje, Denise, és barátnői egy csoport sztereotip feministát jelenítenek meg, akik gyakran kiabálnak olyan szlogeneket, mint „Nők vagyunk és szabadok vagyunk!”. Ezt a jelenetet a játék mulatságos módon tünteti fel, mintha a feminista mozgalmat ábrázolná túlzottan radikális és nevetséges módon. Ezen kívül egy másik küldetésben Michael De Santa karakterének versenyt kell futnia egy 40-es éveiben járó feminista nővel. Trevor Phillips pedig találkozik Franklin nagynénjével és barátnőivel, akikre ráüvölt, amikor kint masíroznak, hogy „Kussoljatok már! Köszönöm!” Trevor továbbá „konfliktusba” kerül Wade haverjának karót nyelt barátnőjével, amely jelenet (nem akarjuk elspoilerezni, hogy hogyan) szintén pellengérre állítja valahol a feminizmust is.

 

A fenti lista bizonyára sokak számára szórakoztató olvasmány volt, különösen azok számára, akik szeretnek egy kis humorral szemlélni a feminizmus radikálisabb formáit és ezt a videójátékok interaktív formájában is kipróbálnák. Mint ahogy a játékok is bemutatják, minden eszme, akár a feminizmus is, rendelkezik azzal a sajátosságával, hogy gyakran túlzásba esnek a hívei, ami bizony szórakoztató és néha nevetséges pillanatokat eredményez.

Ahogy ezek a játékok is bemutatják, a feminizmus, mint minden társadalmi mozgalom, nem mentes az abszurditástól, és néha egészséges lehet egy kis fanyar humorral tekinteni erre – különösen, amikor napjainkban a Barbie filmmel ennyire erőteljesen szeretnék ezeket a nézeteket lenyomni a torkunkon. Így, miközben harcolnak a nők jogaiért, és néha harcias módon teszik ezt, talán nem árt, ha néha magukon is nevetnek a feministák – ahogyan azt ezek a játékok is teszik.

-BadSector-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu