Steam Deck vs. Lenovo Legion Go – melyik kézikonzolt érdemes választani?!

TECH HÍREK – Ezekkel a nagyszerű kéziszámítógépekkel, a Steam Deck-kel és az új Lenovo Legion Go-val útközben is játszhatsz. De vajon melyiket érdemes megvenned?

 

 

Nem csak a kézi PC-s játék vált valósággá, de valójában elég sok nagyszerű lehetőség közül választhatsz. Az egyik legjelentősebb természetesen a Valve Steam Deck-je, amelyet a könnyen navigálható menük és a kiváló emuláció miatt szeretnek. Az új Lenovo Legion Go azonban szintén egy csábító eszköz. Ám egy kicsit drágább, mint a Steam Deck. Hogyan válasszunk tehát a kettő közül?

 

Ár és specifikációk

 

A Legion Go drágább, 699 dollártól (közel 252 000 Ft!) indul az olcsóbb tárolási opcióval. (Ez majdnem egy szinten van a Steam Deck legdrágább tárolási opciójával). A Steam Deck 399 dollárról (kb. 144 000 Ft) indul a legkisebb tárolási opcióval. Így ez a kettő közül az olcsóbb kézi számítógép.

Természetesen az árképzés innen már csak a tárolótól függően emelkedik, bár a Steam Deck soha nem lesz 649 dollárnál drágább. Ezzel a Valve kézikonzoljának minden opciója olcsóbb, mint bármelyik Legion Go. De az ár nem minden: mindkét eszköznek megvásárlás után megvannak az előnyei és a hátrányai. Kezdjük a specifikációkkal:

 

Lenovo Legion Go specifikációk:

  • Kijelző: 8,8 hüvelykes 2560 x 1600, 144 Hz.
  • Processzor: AMD Ryzen Z1 Extreme
  • RAM: 16 GB
  • Tárolás: 1TB-ig bővíthető (támogatja a bővíthető tárhelyet)
  • Akkumulátor kapacitás: 49.2Whr

 

Steam Deck specifikációk:

  • Kijelző: 7 hüvelykes 1280 x 800 IPS, 60Hz.
  • Processzor: Egyedi AMD Zen 2/RDNA APU
  • RAM: 16 GB
  • Tárolás: RAM: 1,5 RAM (támogatja a bővíthető tárhelyet)
  • Akkumulátor kapacitás: 40Whr

 

Teljesítmény

 

A specifikációkra pillantva könnyen megállapítható, hogy a kéziszámítógépek között nagy különbségek vannak, különösen a tárolási és megjelenítési lehetőségek terén. A Legion Go kijelzője sokkal nagyobb felbontású, és magasabb frissítési frekvenciával is rendelkezik – ami azt jelenti, hogy a Steam Deckhez képest simább játékélményt kell támogatnia (legalábbis ami a látványt illeti). A Legion Go magasabb tárolási lehetőséget is kínál, az 1 TB-os konfiguráció majdnem kétszer annyit ér el, mint amire a Steam Deck esetében számíthatsz. Mindkét eszköz támogatja a bővíthető tárhelyet, így azonban nem vagy igazán a beépített tárolási lehetőséghez kötve.

A Legion Go processzora is jobb, mint a mostanra kiöregedett Steam Deck egyedi AMD processzora, amely a régebbi Zen 2 architektúrára épül. Ez azonban nem feltétlenül jelent nagyobb teljesítménynövekedést; a Deck processzorába épített GPU a nagyobb magszámnak köszönhetően jobban kezeli a grafikát. Számos játék is jól optimalizált a Steam Deckhez: A nemrég megjelent Starfield például remek teljesítményt mutat a Deck-en, köszönhetően annak, hogy mennyire jól optimalizálták az alacsonyabb kategóriájú komponensekre.

Természetesen egyik kézi számítógép sem fogja azt az optimális élményt nyújtani, amit egy magasabb kategóriás PC-n látnánk, de nem is éppen erre hivatottak. A Legion Go jobb teljesítményt nyújt, ha nagyobb teljesítményen fut, bár ez az akkumulátor élettartamának csökkenését is jelenti, ami egy másik fontos szempont, amit szem előtt kell tartani.

 

Az akkumulátor élettartama

 

Papíron a Legion Go valamivel nagyobb akkumulátorral rendelkezik, kétcellás 49,2 Whr akkumulátorral, szemben a Steam Deck 40 Whr akkumulátorával. A két készülék akkumulátorának élettartama azonban nagyban függ attól, hogy hogyan használják ki ezt az energiát, és hogy a belső hardver mennyi energiát vesz fel.

A Steam Deck jól optimalizált, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az akkumulátor élettartamából, és én jó két-négy órás üzemidőt tapasztaltam olyan intenzív játékok futtatása közben, mint a Starfield, a Cyberpunk 2077 és a Red Dead Redemption 2. A Lenovo Legion Go viszont intenzívebb hardverrel rendelkezik, ami az akkumulátor élettartamának csökkenését jelentheti, attól függően, hogy milyen magasra pumpálja ezeket a beállításokat a játékokon belül.

Nehéz két készüléket az akkumulátor-üzemidő szempontjából lekoppintani, amikor az akkumulátor élettartama minden egyes ciklusban valóban attól függ, hogyan használod magát a készüléket. Ha szívesen játszol alacsonyabb grafikai fokozaton, ami nem terheli annyira a hardveredet, akkor sokkal több akkumulátor-üzemidőt tudsz kihozni, mint az, aki mindent a maximumra tol, és valóban megterheli a rendszert. Akárhogy is, mindkét készülék kiváló töltési képességgel rendelkezik, így bár itt nincs egyértelmű győztes, egyik készülék sem vesztes.

 

 

Gabe Newell marketingje valahol bájos: állítólag a Valve főnöke saját maga viszi házhoz a dedikált hordozható PC-ket a cég főhadiszállásának városában... Steam Deck Nintendo Valve

 

 

Operációs rendszer

 

Ez az egyik legnagyobb terület, ahol különbséget fogsz látni a Steam Deck és a Lenovo Legion Go között, és ez azért van, mert a Legion Go-t egyenesen a Windows 11 futtatására tervezték. Nos, ezt jól csinálja, de még mindig nem olyan gördülékeny, mint a Valve SteamOS, amelyet a Steam Deckbe az alapoktól kezdve beépítettek. A Steam Deck kínál asztali üzemmódot, amely a Windowst utánozza, és ha akarod, akár a Windows 11-et is telepítheted, bár ez egy teljesen más tészta.

Természetesen az, hogy melyik operációs rendszerre támaszkodsz, pusztán vélemény alapú lesz, bár én azt mondom, hogy a Steam Deck könnyen navigálható SteamOS hatalmas győztes. A Steam Deck a Steam Big Picture Mode-hoz hasonló rendszert használ, aminek segítségével könnyen eldöntheted, hogy milyen játékokat szeretnél telepíteni, játszani vagy streamelni egy másik PC-ről. A Lenovo Legion Go viszont megköveteli, hogy telepítse a Windows 11-re tervezett Windows alkalmazásokat, majd úgy navigáljon bennük, mint egy hagyományos PC-n.

Ez nem túl rossz, köszönhetően a Legion Go vezérlőjébe épített egérszerű trackpadnek, de biztosan nem olyan intuitív és egyszerű, mint a Steam Deck operációs rendszere. Emellett a Legion kézi vezérlője állítólag problémákat tapasztal annak megállapításában, hogy egy dedikált PC-n egérrel és billentyűzettel, vagy egy kézi játékeszközön játszol. Néhány játék felveszi a billentyűzet és az egér vezérlését, anélkül, hogy regisztrálná a kézi vezérlő beépített kontrollereit, ami nagy bosszúságot jelenthet azoknak a játékosoknak, akik csak valami könnyen beugorhatót szeretnének.

Az emuláció mindkét eszközön hasonlóan működik, bár a Steam Deck-en egy kicsit alaposabb munkát kell végezni ahhoz, hogy a dolgok működjenek. Az emuláció terén nincs egyértelmű győztes, bár a Steam Deck felé kell hajolnom, ha az általános könnyű használatról van szó.

 

Melyik kéziszámítógépet érdemes megvenni?

 

A Lenovo Legion Go 2023 novemberében jelenik meg, a Steam Deck pedig már most is könnyen elérhető. Tehát, ha most keresel egyet, amit megvehetsz, a Deck a nyilvánvaló győztes. Ha nem bánod, hogy várnod kell, a Legion Go remek választás, bár egy kicsit többe fog kerülni.

Összességében a Legion Go valószínűleg az erősebb kéziszámítógép a kettő közül. Köszönhetően az erősebb processzornak, a teljes Windows 11 támogatásnak és a nagyobb, gyorsabb kijelzőnek. De az áráért nehéz leütni a Steam Decket – szinte mindent nyújt, amit egy kézi játék-PC-től elvárhatsz, sok extra felhajtás nélkül.

Persze, jó lenne egy erősebb opció. Ám a nap végén a Steam Deck betöltése és a játékba való belevágás olyan egyszerű, mint néhány gomb megnyomása. Ráadásul, ha nem akarod, nem kell aggódnod amiatt, hogy a Windows 11 szemét az utadba kerül és tönkreteszi a játékélményt. Tehát, ha valami olyasmit szeretnél, ami egyszerűen csak működik – ami a kézi játék lényege -, akkor válaszd a Steam Decket.

Forrás: Steam, Lenovo, PCMag

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu