Gyilkosság a világ végén 1-3. rész – Különös hangulatú nyomozós krimi a Z-generáció Miss Marple-jával

SOROZATKRITIKA – Darby Hart (Emma Corrin) egy pinkre festett hajú, introvertált, Z-generációs fiatal lány, aki egyszerre híres krimiírónő és detektív is: magyarán ő a modernkori Agatha Christie és Miss Marple egy személyben. Brit Marling és Zal Batmanglij Hulu-sorozata ezzel a főszereplő karakterrel invitál minket egy különös hangulatú nyomozásba, miután a techguru és milliárdos Andy Ronson (Clive Owen), Darby-hoz hasonló különös, magas intellektussal bíró, furcsa társaságot hív meg egy exkluzív izlandi luxusszállodába, hogy többek között a klímaválságról és bolygó megmentéséről diskuráljon velük, ám egy váratlan gyilkosság keresztülhúzza számításait. A Disney Plus-on vetített sorozatban ki más, mint Darby állna neki a nyomozásnak, már csak azért is, mert a tragédiában ő is valahol erősen érintett…

 

 

Ha egy visszahúzódó és különc milliárdos meghívja Önt az otthonába – például egy futurisztikus luxusházba az izlandi ismeretlen városban, ahol egy Ray nevű mesterséges intelligenciával rendelkező komornyik kedvesen teljesíti minden igényét és kívánságát -, akkor inkább mondjon nemet. Épp elég filmet és tévéműsort láttunk már erről, hogy tudjuk, nem lesz ennek jó vége, legalább egy embert (de inkább többet) holtan találnak, és a gyilkos utáni vadászat fordulatos és nehéz lesz.

 

 

Agatha Christie-féle nyomozás, rengeteg csavarral

 

Valóban fordulatos és a főszereplő Darby számára is érzelmileg zűrös helyzetről van szó a Gyilkosság a világ végén című izgalmas, új, Disney Plus-os minisorozatban, amelyet Brit Marling és Zal Batmanglij, az „OA” alkotója készített. A Clive Owen alakította Andy Ronson tech-mogul nyolc „gondolkodó” csoportját hívja meg Izlandra, köztük hősnőnket, az ász hackert és „igaz krimiket” író Darby Hartot, akit a rendkívüli Emma Corrin alakít. Természetesen a dolgok borzalmasan balul sülnek el, és valakit holtan találnak. A többi vendég, köztük egy űrhajós és egy filmrendező, azt hiszik, hogy a haláleset véletlen volt. Darby azonban, aki halottkém apjával együtt nőtt fel a tetthelyeken, biztos benne, hogy gyilkosság történt, és a bűntény felderítésére hajtja a sors.

Ez egy szokásos felállás, Agatha Christie szellemében, de a hét epizódból álló sorozat néhány jelentős dologban különbözik. Először is, Darby szokatlan és összetett, különleges detektívlány. Törékeny és rendkívül érzékeny a körülötte lévő emberekre és helyekre – de lázadó is, akinek hackerképességei rengeteg kárt tudnak okozni. Ártatlannak tűnik, és bizonyos szempontból az is – de egyben szuper intelligens is, amikor átlát azokon, akik hazudnak és azokon, akik tagadnak. Kicsit hasonlít Stieg Larsson Lisbeth Salanderére, festett hajával, androgün kinézetével és állandó befelé fordulásával; de végső soron egy szimpatikus, empatikus lélek. Corrin, akit leginkább A korona című sorozatban Dianaként nyújtott Emmy-díjra jelölt alakításáról ismerhetünk, lebilincselő és sokoldalú ebben a szerepben. Ha ez a minisorozat sikeres lesz, talán még többet láthatjuk őt.

 

 

Ismét találkozik az amatőr nyomozópár

 

Az Gyilkosság a világ végén különleges atmoszférája – az izolált, hideg, izlandi helyszín, telis-tele furcsa karakterekkel, akik elegáns színes ruhákat viselnek, és olyan extravagáns ötletekkel, mint például a szuperintelligens és egészen emberi AI asszisztens, aki szinte mindenhol ott van és segíti Darby-t (legalábbis az első három részben) – szintén sokat adnak a sorozatnak. Bár az alapkoncepció Agatha Christie-s, mégis, fényévekre vagyunk a Christie-féle krimik megszokott kliséitől. A gyilkosságot övező és a múltba is egyaránt, sokszor visszanyúló, rejtélyes cselekmény sziklaszilárd, az ilyen bűnügyi történetekre jellemző terelések is nagyrészt működnek, és az akciójelenetek is meggyőzőek, mindezek szorosan összefonódnak az online életmódunkról, a hatalom romlottságáról és a nőgyűlölet alattomosságáról szóló szélesebb kérdésekkel. A sorozat eléggé elmés ahhoz, hogy kielégítse azokat, akik gondolkodni akarnak a végkifejletig vezető úton.

Végig láthatunk flashbackeket a kislány, vagy még kamasz, érzelmesebb Darbyval kapcsolatos történethez, amely közvetlenül a jelenbe kapcsolódik. Néhány évvel Izland előtt Darby és Bill (Harris Dickinson), egy másik amatőr bűnmegoldó, akivel az interneten ismerkedett meg, összefogtak, hogy egy sorozatgyilkos nyomába eredjenek. Együtt egy országúti utazás során, kiesett motelekben megszállva dolgoztak azon, hogy felfedjék azt, amire a zsaruk nem voltak képesek, és eközben kialakult két magányos kívülálló szerelmi köteléke is. Drámai nyomozásuk és az együtt töltött idő Darby könyvének témájává válik, és a könyve is része annak, hogy Andy meghívta őt. Ráadásul Andy magát Billt is invitálta, aki évek óta elhidegült Darbytól. Vajon Darby és Bill, aki most már híres művész, ki tudnak-e békülni?

 

 

Egyedi hangulat és remek sztori, de vajon rá fogsz jönni, hogy ki a gyilkos?

 

A többi izlandi vendég közül kevesen tűnnek ki különösebben, de ez hosszú távon nem számít. A legjelentősebb karakterek Darby, Bill, Andy és Andy felesége, Lee, akit Marling alakít. Mielőtt hozzáment volna Andyhez, Lee hacker volt, akit bosszúpornóval lejárattak és ellehetetlenítették, ezáltal pedig Darby regényének egyik hősévé vált. Mint krimi, az Gyilkosság a világ végén rendelkezik az összes olyan műfaji fogással, amire számíthatunk, beleértve a zárt láncú TV-felvételeket a házban, amelyek segítenek a megoldáshoz.

Valójában azonban a sorozat egyedi hangulata és jól kidolgozott története és remek karakterei vonzzák be nézőt, tehát ha egy újraértelmezett, különleges Agatha Christie féle nyomozós sorozatra vágysz, ahol egy idős Miss Marple helyett, egy 24 éves, szuperintelligens fiatal detektívlány a főszereplő, akkor ne hagyd ki a Disney Plus legújabb sorozatát, melyből eddig három rész van fent a streamingóriás kínálatában.

-Herpai Gergely (BadSector)-

 

 

Gyilkosság a világ végén 1-3. rész

Rendezés - 8.4
Színészek - 8.2
Történet - 8.2
Látvány/zene/hangok - 8.5
Hangulat - 8.4

8.3

KIVÁLÓ

A "Gyilkosság a világ végén" egy izgalmas minisorozat, amely egy különleges karaktert, a Z-generációs Darby Hartot (Emma Corrin) követi nyomozóként és krimiíróként. A történet egy izolált izlandi luxusszállodában játszódik, ahol egy tech-mogul meghívott vendégei között gyilkosság történik. A sorozat egyedi hangulata, különc karakterei és bonyolult cselekménye Agatha Christie nyomozásainak szellemében, modern fordulatokkal tarkítva, a nézőt egy fordulatos és érzelmi mélységekkel teli utazásra viszi.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu