Elindult a Google Gemini 1.0 – íme minden, amit tudni lehet az új szuper AI-ról!

TECH HÍREK – A Google bejelentette, hogy a Gemini 1.0 AI Nano, Pro és Ultra méretben is elérhető lesz.

 

 

A Google még a Google I/O 2023 alkalmával mutatta be a Gemini 1.0 AI-t. Ma pedig végre három méretben is piacra dobta a vállalat. Megkezdődik a forgalmazása a Bardnak. A vállalat rengeteg részletet osztott meg arról, hogyan fog működni az új modell. Akad néhány igazán lenyűgöző részlet, amit megosztottak.

A Google azt állítja, hogy a Gemini 1.0 történetesen a legképzettebb és legáltalánosabb modell, ami elérhető. A modell valójában képes előrehaladni és különálló komponenseket képezni a különböző modalitásokhoz. Később ezeket össze is tudja illeszteni.

Érdemes megjegyezni, hogy a Google megemlítette, hogy a modell minden olyan dologgal meg fog küzdeni, ami fogalmibb és összetettebb érvelést igényel.

A Gemini apropóján a Google „kezdettől fogva előre betanította a különböző modalitásokat” a TPU 4 és a TPU v5e segítségével. A Google ma bejelentette a TPU v5p-t is. Azt állítja, hogy ez a „legerősebb, leghatékonyabb és legjobban skálázható”.

Hogy megmutassa, mennyire erős a Gemini valójában, a Google ténylegesen demózta, hogy a Gemini 200 000 tudományos kutatási cikket feldolgoz. Kiszűri a relevánsakat, majd egy óra alatt összefoglalja az adatokat. A kódolás egy másik dolog, amire a Google figyelmet fordított. Megemlítették, hogy a modell képes lesz megérteni, magyarázni, valamint kiváló minőségű kódot generálni több programnyelven, például Python, Java, C++ és Go nyelven.

 

A Gemini 1.0 AI a cikk írásakor három különböző méretben érhető el, amelyek az adatközpontoktól a telefonokig terjednek majd:

  • Gemini Ultra – a legnagyobb és legképzettebb modellünk a rendkívül összetett feladatokhoz.
  • Gemini Pro – a legjobb modellünk a feladatok széles skálájára való alkalmazáshoz.
  • Gemini Nano – a leghatékonyabb modellünk az eszközön belüli feladatokhoz.

 

Az AI valójában nagyon erős a multimodalitás szempontjából is. A Gemini Ultra a ChatGPT-4V ellen fog küzdeni a kép-, videó- és hangteszteken egyaránt. A Google DeepMind még egy technikai jelentést is megosztott, amely további információkkal szolgál.

A Google arról is nyilatkozott, hogy a Gemini az egyik legbiztonságosabb AI-modell az eddigiek közül, így azoknak a felhasználóknak, akiket aggaszt a kérdés, eleve nem kell aggódniuk emiatt.

A felhasználók a Gemini Pro-t a Google Bard segítségével tapasztalhatják meg. Ez egy olyan eszköz, amelyet éppen most vezetek be, és ha kíváncsiak lennének rá, ez a funkció fejlett gondolkodást, tervezést és írást kínál majd. Segíteni fog a tartalom megértésében és összefoglalásában is. A Google arról beszélt, hogy az új modell jobb teljesítményre lesz képes, mint a ChatGPT 3.5.

A Bard with Gemini Pro most 170 országban indul, egyelőre csak angol nyelven. Az európai és brit régiók pedig a közeljövőben kapják meg a funkciót. A Gemini Pro kezdetben a szövegalapú promptokat fogja működtetni. Ám hamarosan más modalitások is elérhetővé válnak.

Forrás: Google Blog

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu