Final Fantasy XVI: Echoes of the Fallen DLC – Új kalandok és nagy csaták Valistheában

TESZT – Visszatérünk Valistheába, hogy Clive-al együtt egy új kalandra induljunk, mely a Final Fantasy XVI legjobb elemeit örökíti tovább. Elemzés az Echoes of the Fallen című első DLC-ről, mely már elérhető a Square Enix játékához PS5-ön. A Game Awards legutóbbi kiadásán a Square Enix hivatalosan bemutatta a Final Fantasy XVI két DLC-jét: az Echoes of the Fallen-t és a The Rising Tide-ot. Megtekinthettük mindkét letölthető tartalmat, és felfedezhettük részleteiket, de a legmeglepőbb az volt, hogy az első már elérhetővé vált.

 

 

Az Echoes of the Fallen a Final Fantasy XVI történetének gyakorlatilag a végén játszódik, így ennek a DLC-nek a lejátszásához el kell érni ezt a pontot (és be kell fejezni egy pár kapcsolódó küldetést).

 

 

A naplemente kristályai

 

Minden a naplemente kristályok felfedezésével kezdődik. Bár ugyanazokat az effekteket biztosítják, mint a normál darabok (széles körben mágia), a Dusk Crystals néhány használat után szétesik, ami arra ösztönzi Clive-ot és lázadó csoportját, hogy nyomozzanak az ügyben. Hamarosan felfedezik, hogy az eredet a híres Sotoscuro ajtó mögött rejtőzik (igen, az, amelyet a fő játékban nem lehetett kinyitni): mögötte találhatók az Empyrean romjai, amelyeket a Bölcs Toronynak neveznek.

Az Echoes of the Fallen játékmenetének nagy része egy újabb, bonyolult építményen belül zajlik, ami egyfajta kiegészítő dungeonként szolgál. Ezzel arra utalunk, amit a Final Fantasy XVI egy „dungeon” alatt ért: egy teljesen egyenes vonalú tér, ahol harcok során haladunk előre, felfedezési lehetőségek nélkül. Az úton azonban számos ládával találkozunk (amiket nehéz lenne figyelmen kívül hagyni), melyek izgalmas újdonságokat rejtenek, különösen a kiegészítők terén. Az Echoes of the Fallen emellett sokféle kiegészítőt is kínál, amiket „kavicsoknak” neveznek, és ezeknek érdekes lehet a hatása, mint például az egészség helyreállítása tökéletes kitéréseknél, vagy a légi támadások hatékonyságának növelése.

Az Echoes of the Fallen kiemelkedő eleme, akárcsak a Final Fantasy XVI esetében, a harci jelenetek. A toronyban haladva számos erőteljes ellenséggel kerülünk szembe, melyek izgalmas csatákat eredményeznek, de a fénypont a végső főellenség. Ez a küzdelem rendkívül látványos, olyan intenzitással, ami felveszi a versenyt a fő történet boss-harcaihoz mérhető izgalmakkal (és ha játszottál, tudod, ez mekkora szavak). Garantáltan megdobogtatja a szívedet és lélegzetvisszafojtó lesz. Ez a csata rávilágít arra is, hogy a Final Fantasy XVI joggal kapta meg a 2023-as év legjobb filmzenéjéért járó díjat. Soken ezúttal is egy lenyűgöző dallal állt elő.

Az Echoes of the Fallen ezen kívül nem igazán tartogat többet. A történet szempontjából új betekintést nyújt az Empyrean civilizációba és annak eltűnésének okaira, miközben Clive eszméit is megerősíti. Viszont ne számíts bonyolult narratívára vagy jelentős fordulatokra.

 

 

Mekkora kihívás az Echoes of the Fallen és mennyi ideig tart?

 

Az Echoes of the Fallen kihívásait tekintve integrálódik a Final Fantasy XVI történeti ívébe, így a nehézségi fokozatok is megegyeznek: történeti, akciós és Final Fantasy módok (utóbbi a játék első befejezése után válik elérhetővé). Akciós módban játszva mentett játékunkkal kellemes meglepetésként éltük meg, hogy az Echoes of the Fallen igazi kihívást jelent: többször is elbuktunk, ami arra ösztönzött minket, hogy megfigyeljük az ellenséges támadások mintáit, gyakrabban használjunk gyógyító bájitalokat, és finomítsuk a kitérő manővereink időzítését.

A végső ellenfél különösen kemény diónak bizonyult, sőt, merem állítani, hogy még a Final Fantasy XVI többi végső ellenségénél és opcionális főnökénél is nehezebbnek tűnt. Tehát, ha Clive ikonikus képességeinek méltó próbatételét keresed, ebben a DLC-ben megtalálod azt.

Az Echoes of the Fallen DLC gyorsan teljesíthető: átlagosan két-három óra alatt végigjátszható, ez függ a csaták során szükséges próbálkozások számától. A letölthető tartalom végére érve nincs további motiváció a játék folytatására a Final Fantasy módban való újrajátszásán kívül. Az új kiegészítők kipróbálása és a végső ellenféllel való újabb összecsapások az Areté Monolit segítségével azok, amik még fenntarthatják a játékos érdeklődését, de ezen felül a DLC nem tartogat többet.

 

 

Ár és elérhető platformok

 

Az Echoes of the Fallen, a Final Fantasy XVI első DLC-je, 2023. december 8-tól érhető el PS5-re. A magyar PlayStation Store-ban a DLC ára 3 490 forint. A letölthető tartalomhoz szükséges a Final Fantasy XVI alapjáték, akár fizikai, akár digitális formában.

A DLC két módon szerezhető be: egyedül az Echoes of the Fallen 3 490 forintért, vagy a Final Fantasy XVI kiegészítőcsomag részeként, ami magában foglalja az Echoes of the Fallen-t és a később megjelenő The Rising Tide-ot. Mindkét változatban jár a Buster Sword (Cloud ikonikus fegyvere a Final Fantasy VII-ből) és egy chip-tune verziójú Away dal.

A megjelenését figyelembe véve, nem meglepő, hogy az Echoes of the Fallen nem hozott forradalmi változásokat mint DLC. Úgy tűnik, a The Rising Tide DLC hoz majd igazán újításokat a Final Fantasy XVI-hoz. Az első DLC rövidsége ellenére jó ár-érték arányú és élvezetes, hiszen a főjáték legjavát sűrítette egy háromórás kiegészítő fejezetté. Azoknak, akik a FFXVI lenyűgöző boss-harcokért rajonganak, ez a DLC újabb látványos kalandot kínál.

-Herpai Gergely (BadSector)-

Pro:

+ Intenzív harci jelenetek, amelyek izgalmas kihívást jelentenek
+ Új információk az Empyrean civilizációról, ami mélyíti a történeti hátteret
+ Látványos grafika és hangzás, különösen a zene kiemelkedő

Kontra:

– Viszonylag rövid játékidő, csak 2-3 óra
– Korlátozott felfedezési lehetőségek, lineáris pályák
– Nem tartalmaz jelentős új történeti elemeket vagy fordulatokat


Kiadó: Square Enix

Fejlesztő: Square Enix

Stílus: Akció-RPG

Megjelenés: 2023. december 8.

Final Fantasy XVI: Echoes of the Fallen DLC

Játékmenet - 7.8
Grafika - 7.9
Történet - 7.2
Zene/hangok - 8.5
Hangulat - 7.5

7.8

Az Echoes of the Fallen, a Final Fantasy XVI első DLC-je, intenzív harci jeleneteket és új történeti betekintést kínál az Empyrean civilizációról. Bár rövid, a látványos grafika és kiváló zene kompenzálja a hiányosságokat. Ideális választás a FFXVI és sorozat rajongóinak, különösen azoknak, akik a harci jeleneteket kedvelik.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu