Zavar a Steam-erőben?! Bosszantó bugok kavalkádjával találkoznak a játékosok!

TECH HÍREK – Eltűnő profilok a családi csoportokban; achievmentek olyan játékhoz, amivel sosem játszottunk és a régebbi Windows-verziók támogatásának megszüntetése, hogy csak a legfrissebb Steam „meglepetéseket” említsük…

 

 

A Steam-felhasználók a The Universim egyik achievementjéről számoltak be, amely rejtélyes módon megjelenik a fiókjukon, annak ellenére, hogy sosem próbálták a sandbox címet. A Crytivo eredetileg 2018-ban Steam Early Accessen megjelent The Universim a szokásos achievementek listájával rendelkezik. A kérdéses achievement azonban a jelenléte miatt megosztott a játékosok között.

A The Universim a fejlesztő és kiadó Crytivo (Prehistoric Kingdom, Trail Out, Above Snakes) játékától származik. Ez egy masszív városépítő játék, amely „God Game” elemekkel van felszerelve a végső játékos irányítás érdekében. Lehetővé teszi a fejlődés terjedését „az idők során”. Jelenleg korai hozzáférési szakaszban van, az 1.0-s verzió 2024. január 22-i megjelenést céloz meg. A Steamen jelenleg Very Positive minősítéssel rendelkezik.

Miközben a Crytivo a The Universim 1.0-s teljes kiadására dolgozik, egyes játékosok már most látják, hogy az achievementek feloldódnak anélkül, hogy játszanának a játékkal.

A Reddit felhasználó DjuncleMC egy furcsa felfedezést tett közzé a neten a The Universim 42 achievementjének egyikével, a Genesis-szel kapcsolatban. A játékos szerint annak ellenére kapta meg az achievementet, hogy még soha nem játszott a játékkal. A Genesis, amelyhez a játékosnak meg kell építenie az első szimulált civilizációt a játékban, az egyetlen olyan achievement, amelyet feloldottak. Így felmerült a kérdés a létezéséről.

Mint kiderült, más Steam-játékosok is hasonló megállapításokat osztottak meg, és azt állították, hogy nulla játékmenet is előfordult. Néhányan közbeszóltak az értelmezésükkel, hogy hogyan jött létre a Steam achievement feloldása. Egyesek arra gyanakodnak, hogy ez egy kalózkodás elleni intézkedés; mások úgy vélik, hogy az achievement feltételei valahogy bugosak.

A DjuncleMC reagál a rejtélyre vonatkozó posztban néhány megjegyzésre, sőt, azt állítják, hogy „megtalálta a bűnösöket” az achievement rejtélye mögött. Megjegyzik, hogy a teljesítmény feltétele 0/1 helyett 0/0-ra van állítva. Ez arra kényszeríti a Steamet, hogy azt higgye, a játékos már feloldotta a teljesítményt a játékban. Nem világos, hogy ez-e az oka annak, hogy a Genesis rejtélyes módon feloldódott a játékosok számára, bár ez valószínűnek tűnik egy korai hozzáférésű játék esetében a Steamen.

 

Eltűnő családi fiókok a Steam-en?!

 

A Steam-mel mostanában ezen kívül is elég sok nyűg és bug van. Például a family sharing is bugos lett: többen is panaszkodtak róla, hogy az ismerőseik megosztott játékai eltűntek. Méghozzá elég random módon. Volt, akinél az összes ismerős-játék eltűnt. Másnál három ismerősből kettő megosztott játékai tűntek el, és a harmadikét látták csak. Aztán pont fordítva: a harmadiké tűnt el és csak a másik kettőét látták… Ebben az esetben egy hétig tartott, mire megoldódott mindenkinél. Ám sokan mások is beszámoltak hasonló problémákról.

 

 

Időnként remek játékok kerülnek fel a Steam Store-ba, amiket a könyvtárukba tehetünk, méghozzá teljesen ingyen.

 

 

Mi lesz veled, Windows 7 és 8…?

 

A Windows régi verzióit használó PC-s játékosoknak végre frissíteniük kell, ha továbbra is játszani akarnak a Steam könyvtárukban lévő játékokkal. A Valve a héten jelentette be, hogy 2024. január 1-jén megszűnt a Steam támogatása Windows 7 és Windows 8 operációs rendszereken.

Ez az időzítés még mindig meglehetősen nagyvonalú a 14 és 11 éves operációs rendszerek felhasználóival szemben, tekintve, hogy a Microsoft 2023 januárjában megszüntette mindkettő támogatását.

A GPU-gyártók, például az Nvidia és az AMD szintén már jó ideje leállították legújabb GPU-ik támogatását a Windows 7 vagy a Windows 8 alatt.

Ez a lépés a Steam-felhasználók egy eltűnőben lévő, de tartósan fennálló számát fogja érinteni. A Valve saját, 2023 februárjára vonatkozó felmérési adatai szerint a Windows 7 és a Windows 8.1 32 és 64 bites változatai az összes Steam-használat alig kevesebb mint két százalékát teszik ki. Ez szinte semmi a Windows 10 és a Windows 11 mellett (közel 95 százalék). Ám az összes macOS-verzió együttesen is csak 2,37 százalékot tesz ki. Az összes Linux-verzió együttesen (beleértve a Steam Decket is) pedig mindössze 1,27 százalékot tesz ki.

A Valve szerint a fő bűnös a beépített Chromium-alapú böngésző, amelyet a Steam az áruház és a felhasználói felület más részeinek megjelenítésére használ. A Chrome nagyjából akkor hagyta abba a Windows 7 és Windows 8 támogatását, amikor a Microsoft tavaly év elején megszüntette az operációs rendszerek támogatását. A Windows 7 és 8 alatt még működő verziók az idő előrehaladtával biztonsági hibáknak, valamint egyre inkább renderelési hibáknak és egyéb funkcionális problémáknak lesznek kitéve.

A Windows 10-re való frissítés a Windows 7 és Windows 8 felhasználók számára még mindig viszonylag egyszerű lehet, köszönhetően a Microsoft ingyenes frissítési ajánlatának, amely valójában soha nem ért véget, még akkor sem, ha 2016-ban kellett volna véget érnie…

Ha a számítógépen még mindig viszonylag jól fut a Windows 7 vagy 8, akkor a Windows 10 esetében is ugyanezt kell tennie. A Windows 10 legalább 2025 októberéig továbbra is kap biztonsági frissítéseket a Microsofttól. Ha azonban végig frissíteni szeretnél a Windows 11-re, valószínűleg hardverfrissítésre lesz szükség. Vagy megkockáztathatsz egy nem támogatott telepítést. A Windows 11 szigorúbb hardverkövetelményei miatt a legtöbb olyan PC-n, amelyen a Windows 7 vagy a Windows 8 is fut, nem fog futni.

Forrás: Reddit, Valve

I have never played this game before. Why do I have an achievement?
byu/DjuncleMC inSteam

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu