A Starfield és a Deus Ex színésze kifakadt: veszélyben a játékipar jövője?!

Egy veterán szinkronszínész, aki a Starfield, a Deus Ex és több tucat más játékban dolgozott, elmagyarázza, hogy a videójáték-ipar jelenleg miért „katasztrófa”.

 

 

Elias Toufexis, a Starfield és a Deus Ex szinkronszínésze a videójáték-ipar jelenlegi helyzetét siratja. Az Eidos Montrealnál történt tömeges elbocsátások hírére „katasztrófaövezetnek” nevezte az ágazatot. A január végén bejelentett leépítések során az Embracer Group tulajdonában lévő stúdió 97 alkalmazottat, azaz a munkaerő több mint 20%-át bocsátotta el.

A 2020-as globális világjárvány egyszerre volt áldás és átok a videójáték-ipar számára.

Miközben a széles körű bezárások a profit tekintetében soha nem látott magasságokba repítették az ágazatot, ez a gazdasági fellendülés fenntarthatatlannak bizonyult, de nem előbb, minthogy számos kiadó zöld utat adott a legkülönfélébb projekteknek, amelyeket később úgy döntöttek, hogy megszüntetnek, amint a hitelek megdrágultak, a kockázati tőke elapadt, miközben saját növekedésük lelassult.

Ennek a fordulatnak az egyik különösen nagy visszhangot kiváltó következménye az Embracer Group folyamatban lévő költségcsökkentési kezdeményezése. Ez 2023 júniusában kezdődött, miután a svéd holding elvesztett egy 2 milliárd dolláros befektetést. Ennek következtében úgy döntött, hogy több játékot töröl, és bezár néhány stúdiót a 12 operatív csoportjában.

Az Eidos Montrealnál történt elbocsátások ennek az erőfeszítésnek a legutóbbi eredménye. Azt mondják, ez az új Deus Ex-játék törléséhez is vezetett, amely állítólag 2022 óta készült. Elias Toufexis erre a fejleményre reflektálva nemrégiben úgy jellemezte a videójáték-ipart, hogy az jelenleg „katasztrófaövezet”. Az iparági veterán február 8-án a Twitteren látszólag megerősítette, hogy a Deus Ex franchise következő darabját törölték. A kanadai születésű színész azt is elárulta, hogy egy másik „masszív játékot”, amelyen dolgozott, töröltek. Míg egy harmadik projektet, amelyben színészként és rendezőként is részt vett, teljesen újraindítottak egy másik csapattal.

 

Adam Jensen nem is biztos, hogy visszatért volna a törölt Deus Ex játékban?!

 

Toufexis a továbbiakban kifejtette, hogy jelenleg további „két-három” projektben vesz részt. Ám cinikusan megjósolta, hogy a hét végéig mindet kukába dobják. Bár a nemrég elvetett Eidos-címről nem sokat lehetett tudni, Toufexis korábban tisztázta, hogy korántsem biztos, hogy a játékban újra láthatjuk őt az ikonikus Deus Ex-szerepben, Adam Jensenben. Épp ellenkezőleg, azt gyanította, hogy a befagyasztott projektben egy másik főszereplő fog szerepelni.

Ettől függetlenül a színész dühös volt a törlés miatt, mert ez azt jelentette, hogy „az Eidosnál dolgozó barátait elbocsátották”, és ezt egy nemrégiben közzétett Reddit-posztban is elmondta.

Egy későbbi tweetben Toufexis tisztázta, hogy a „katasztrófa zóna” megjegyzéseivel csak ventilált. Megjegyezve, hogy még mindig elég szerencsés ahhoz, hogy foglalkoztassák. Akárhogy is van, elismerte, hogy a videójáték-ipar „furcsa helyen van most”. Hogy ez a furcsaság meddig tart, azt még nem tudni, de a dolgok jelenlegi állása szerint az Embracer több mint ezer elbocsátásának még mindig nincs vége.

A Toufexis fennmaradó projektjei közül még egyiket sem jelentették be 2024 februárjában. Legutóbbi színészi munkássága a 2023-as Starfield és a Star Trek: Resurgence címekre nyúlik vissza, amelyekben Sam Coe és Galvan/Hadri hangját adta.

Forrás: X, Reddit

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu