Az ajándék – Pszichológiai thriller, igazi meglepetéssel

MOZI – Pszichológiai, „zaklatós” típusú thriller, meglepő csavarral – ilyet már láttunk épp eleget, nem igaz? Ugyanakkor ezúttal a szóban forgó csavar sokkal kevésbé erőltetett, mint amelyhez más filmekben hozzászoktunk. Joel Edgerton, az ausztrál rendező és színész egy meglepően intelligens és finoman hátborzongató thrillert mutat be nekünk, tökéletesen felépített feszültséggel és meggyőző karakterekkel.

Tényleg nincs újdonság a nap alatt az ilyen, zaklatós témájú filmek tekintetében. Végzetes vonzerő, Csendes terror, Egyedülálló nő megosztaná, A kéz, amely a bölcsőt ringatja, Halálos barátság, A rettegés foka, Zaklatás, Őrjítő vágy – hogy csak néhányat említsünk közülük. Fel is merül az emberben, hogy Joel Edgerton miért választotta rendezőként ezt az annyiszor használt témát? Nos, mint mindig, most is…

ps4pro.eu-the-Gift movie 1.

…az ördög a részletekben rejlik…

Simon (Jason Bateman), az intelligens, sármos, rendkívül rámenős és karrierista sales-es és a felesége: a csinos, de saját magában kissé bizonytalan Robyn (Rebecca Hall) egy furcsa figurába botlanak, aki – mint gyorsan kiderül – férje évfolyamtársa volt a gimnáziumban.

Éppen az új házukhoz vásárolgatnak különféle lakberendezési termékeket, amikor Simon véletlenül összefut Gordóval. Jellemző, hogy Simon annyira nem emlékszik rá, hogy Gordónak kell emlékeztetnie rá, honnan ismerik egymást.

ps4pro.eu-the-Gift movie 3.

Gordo nem valami bizalomgerjesztő figura: a béna frizurájának és szerencsétlenül fazonírozott körszakállának, az erőltetetten lazának tűnő, de annál inkább gagyi fülbevalójának, illetve a zavarodott, szociálisan visszamaradt viselkedésének köszönhetően tipikusan az a figura, akinél azon gondolkozunk, hogyan rázhatnánk már le végre, öt másodperccel azután, hogy megszólalt.

Simon ezt próbálja is jelezni a feleségének, de Robynnak nem esik le (talán szándékosan) és a nő pont annyi információt kotyog ki Gordónak, amely elegendő ahhoz, hogy az életükbe beférkőzzön.

ps4pro.eu-the-Gift movie 4.

Nem telik el sok idő és Gordo a lakásuk ajtaja elé elhelyezett ajándékokkal kezdi bombázni Robynt és Simont. Mindig akkor érkezik, amikor Simon dolgozik és annak ellenére, hogy Robyn is kicsit furcsának tartja a fickót, ösztönösen ráérez, hogy a férfi lelke ugyanolyan sebzett, mint a sajátja. Beengedi…

ps4pro.eu-the-Gift movie 2.

Tényleg igazi meglepetés

Anélkül, hogy túl sok poént lelőnék a sztoriból, maradjunk csak annyiban, hogy nem kevés meglepetés ér majd minket a film során a különféle főszereplők karakterfejlődése szempontjából.  Joel Edgerton mesteri kézzel teremt feszültséget rendezőként és negatív főszereplőként egyaránt. Szinte kitapintható, ahogy a feszültség fokozatosan nő a két férfi karakternél, miközben Rebecca Hall egyre inkább „hánykolódik” közöttük – csak éppen nem olyan módon, ahogy számítanánk rá. Mindhárom színész elsőrangú alakítást nyújt.

Still of Joel Edgerton in "The Gift." (Matt Kennedy/STX Productions, LLC)

Természetesen mellényúlásokkal is találkozunk. Bizonyos jelenetek (például az, amelyik Gordo házában zajlik) kissé logikátlannak, vagy természetellenesnek, sutának tűnnek (és itt nem Gordo viselkedésére gondolok), illetve végül sem ismerünk kellőképpen meg néhány felemlegetett fontosabb, múltbéli eseményt.

Összességében azonban Az ajándék meglepőn feszes és jól felépített pszichológiai thriller, amelynek befejezése még a műfaj rajongói számára is meglepetés lehet.

-BadSector-

Az ajándék

Színészek - 9.6
Rendezés - 8.4
Sztori - 8.1
Pszichológiai thriller - 8.8
Hangulat - 8.6

8.7

KIVÁLÓ

Az ajándék meglepőn feszes és jól felépített pszichológiai thriller, amelynek befejezése még a műfaj rajongói számára is meglepetés lehet.

User Rating: 4.4 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu