Zsarolás a YouTube-on – újabb súlyos rés a szerzői jogi rendszerükben?

TECH HÍREK – Eddig sem volt valami korrekt a YouTube szerzői jogi rendszere, de most még rosszabb lett, ugyanis ezen keresztül akarnak egyesek pénzt keresni.

Két YouTube-os, név szerint Kenzo és ObbyRaidz (akik Minecraftoznak a csatornájukon) kapott egyenként két szerzői jogi büntetést, illetve egy üzenetet, miszerint ha fizetnek, akkor a követeléseket leveszik, különben jön a harmadik büntetés, amivel a csatornájuknak annyi is lesz. Utóbbi személy ezt megírta a YouTube Twitter-fiókjának, amire az így válaszolt: „Köszönjük, hogy felhívtad a figyelmünket erre – mindkét büntetést levettük és a követelő csatornáját felfüggesztettük. A kiértékelés azt mutatja, hogy a szerzői jogi követelések sértőek voltak, és mi nem tolerájluk, ha jogosulatlan szerzői jogi követeleéseket nyújtanak be, emiatt az ilyennel próbálkozó csatornákat felfüggesztettük.”

Kenzo (akinek 60 ezernél is több feliratkozója van) Twitteren publikálta a képeket, amiben a követelő email-címe, Paypalos linkje, és az üzenete is olvasható – 200 dollárt kért Bitcoinban, vagy 300 dollárt Paypalon, de ha fizetés után pénzvisszatérítést követel, „maximálisan copyrightolva” lett volna Kenzo. Erre is reagált a YouTube, miszerint itt is jogosulatlan a szerzői jogi követelés és mindent helyreállítottak, az illetőt pedig kitiltották.

ObbyRaidz videójában azt mondja, hogy a szerzői jogi rendszer nem működik, és ezzel egyet kell értenünk. Volt már példa arra, hogy egy magyar dalból fél perc lett felhasználva felgyorsítva (tehát nem is az alap tempóján!), bemutatva azt, hogy a refrén miként is nyúlta le az akkordvezetést egy SNES RPG-ből, de erre automatikusan jött egy világszintű blokkolás. (Túlzás? Abszolút. A fair use szabályait be sem tartja az oldal, hiszen monetizáció nélkül így semmilyen haszon nem lett volna az adott videón, és bemutató példaként az ilyesminek elfogadottnak kellene lennie.)

Aztán még belemehetünk egy másik témába is: Google-fiókot pillanatok alatt lehet készíteni. Ezzel a kitiltogatással a Google semmit nem ér el, és az, hogy a cég nem is nyilatkozott arról, hogy miként próbálja a zsarolási kísérleteket megállítani, az csak a cég renoméján ront…

Forrás: BBC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu