John Wick 3. felvonás – Parabellum – Az utolsó töltényig

FILMKRITIKA – Keanu Reeves 54 évesen is visszatért a filmvászonra, hogy John Wickként harmadszor is bebizonyítsa: jobb formában van, mint valaha. Az egészen szürreális, humorral is fűszerezett akciójeleneteket továbbra is misztikus elemek fűszerezik, a kérdés csak az, hogy harmadszorra is tud-e ugyanakkorát ütni ez a franchise?

 

Talán három filmsztár van csak, akiről nem, hogy nem mondanád meg, hogy már az ötven fölött járnak, de ráadásul idősödő koruk ellenére is apait-anyait beleadnak szuperhős karakterük sokadik filmjének veszélyes jeleneteibe. Az első Daniel Craig, aki nemrég sérült le a James Bond 25 forgatásán, a másik Tom Cruise, aki már 56, de még készítik vele a következő Mission Impossible filmet a hatodik után, a harmadik pedig az 54 éves Keanu Reeves, aki szintén a Matrix trilógia után akciófilm veterán, bár a John Wick sorozatnak ez még „csak” a harmadik része.

„Csak”???

No igen… Meddig lehet ezt még húzni? Az első, franchise-indító John Wick szó szerint „telitalálat” volt, nekem a második rész is nagyon tetszett, viszont én sem voltam benne százszázalékig biztos, hogy lehet ezt még fokozni. Nos, a bújtatott kérdésre a válasz: igen is és nem is…

Egyrészről a John Wick 3 tényleg a csúcsra pörgette az akciójeleneteket: elképesztően kreatív gyilkosságokat láthatunk a hiperaktív tűz- és közelharc közepette, Keanu Reeves a maximális fokozaton ugrik, lő, verekszik, szúr, öklöz, rúg és a végeredmény tényleg egyszerre szemkápráztató, ötletes és sokszor még szellemes is. Egyfajta groteszk humora van időnként, ahogy John végez az ellenségeivel – nem akarok egyetlen spoilert sem „ellőni” erről, elvégre ebben a filmben az akció a fő fókusz.

Hiányérzet

A történet tehát csak másodlagos, és ezt amiatt sajnáltam, mert egyébként engem ez a kicsit a Bayonetta univerzumára hajazó, szürreális világ nagyon is érdekelne. Csakúgy, mint az előző részben, most is láthatjuk, ahogy egy furcsa, már-már túlvilági „telefonközpontban” parancsokat adnak ki, hogy John Wick (Keanu Reeves) fejére egy 14 milliós vérdíjat tűzzenek ki, ha lejár egy határidő. Johnt már előtte sem kímélik, de amikor lejár a határidő, tényleg elindul John ellen a kegyetlen embervadászat. A történet nagyjából erről is szól: John üldözik, ő menekül és útközben mindenkit megöl. Időközben találkozik Sofiával (a még most is rendkívül vonzó Halle Berry alakítja), aki valamiért úgy dönt, hogy segíti és akkor öldökölnek egy ideig együtt tovább. Ismét előkerül a Bowery King (a Keanu Reeves főszereplésű Matrixban Morpheus-t is Laurence Fishburne játssza), aki szintén egy érdekes karakter, de túl sok mindent róla sem tudunk meg, csakúgy, mint a Bírónőről (Asia Kate Dillon), vagy Winstonról (Ian McShane) sem.

Érdekesek tehát ezek a figurák, érdekelne a háttértörténetük, de erre nincs idő, mert az egyébként elsőrangú, maximumra pörgetett akció az egész filmet dominálja. Keanu Reeves 54 évesen csúcsformában van, a csúcsra fejlesztett kobrareflexeinek és kondíciójának köszönhetően az összes akciójelenetet teljesen uralja – méghozzá a lehető legszórakoztatóbb formában.

Sok szempontból talán ennyi elég is. Ha tényleg csak azt nézzük, hogy az akciójelenetek színvonalát a csúcsra pörgette a John Wick 3. felvonás, akkor elégedetten csettinthetünk. Ezen túl viszont a franchise univerzumáról és a benne élő fontosabb karakterekről most sem tudunk meg szinte semmit.

-BadSector-

John Wick 3. felvonás – Parabellum

Rendezés - 9.2
Színészek - 8.4
Történet - 6.2
Látvány/akció - 9.2
Hangulat - 8.2

8.2

KIVÁLÓ

Ha tényleg csak azt nézzük, hogy az akciójelenetek színvonalát a csúcsra pörgette a John Wick 3. felvonás, akkor elégedetten csettinthetünk. Ezen túl viszont a franchise univerzumáról és a benne élő fontosabb karakterekről most sem tudunk meg szinte semmit.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu