Anna – A nevem Wick. (Joh)Anna Wick.

FILMKRITIKA – Akkora nagy orosz szuperkémnő, mint Jennifer Lawrence karaktere a Vörös verébből, úgy verekszik, mint Charlize Theron az Atomszőkében (John Wick után), és olyan előélete van, mint Nikitának, a bérgyilkosnőnek. Hogy ki ő? Anna, a szovjet kémnő, Luc Besson legújabb akciófilmjének főszereplője.

 

Talán a felvezetésből is látható, hogy Luc Besson nem igazán lépett az eredeti ötleteket felvonultató megújulás és önmegvalósítás mezsgyéjére. Pedig, ha valakinek, akkor neki igazán nagy szüksége lenne rá… És még csak azt sem hozhatjuk fel mentségeként, hogy ő csak a producerként dolgozott itt, hiszen az Annát ő írta és ő is rendezte személyesen.

Orosz Nikita

No de lássuk, először is milyen filmről van szó, mielőtt még részletesen kiveséznénk… Luc Besson filmje tényleg nagyjából olyan, mintha a felvezetésben felsorolt három film: a Vörös veréb, az Atomszőke, és a Nikita keveréke lenne. Ez alapból nem lenne feltétlen problémás, hiszen azt már régóta tudjuk, hogy Hollywoodban nincs új a nap alatt (és még enyhén fogalmaztunk…). A gond csak az, hogy az Anna oly mértékben használja fel e filmek történeti és filmes elemeit, hogy nincs az a Luc Besson-rajongó (ha még van ilyen) aki ne húzná a száját a már-már plágiumnak számító megoldásokon. Szegény Luc Besson, a Vörös verébről állítólag nem tudhatott, ugyanis előbb fejezte be a saját filmje forgatását, még 2017 végén, mielőtt még a Jennifer Lawrence főszereplésű, feltűnően hasonló film a mozikba kerülhetett volna.

A Nikitával való párhuzam viszont egészen egyértelmű. Adva vagyon egy fiatal orosz lány, Anna (Sasha Luss), aki egy bűnöző sráccal él együtt, azonban ennek az egyébként sem túl vidám életnek egyszer csak egészen brutális vége szakad (feltűnően hasonló módon, mint a Nikitában). Egy szovjet titkos ügynök, a markáns és jóképű Alex Tchenkov (Luke Evans) azonban ad neki egy esélyt, hogy az élete eldobása helyett inkább a KGB-nek dolgozzon, mint a KGB szuperkémje, és a bérgyilkosa. Anna elvállalja, főnöke Olga (Helen Mirren) pedig igencsak kemény kihívások elé állítja, amikor például egy fontos célpontot kell kiiktatnia, akit felfegyverzett biztonsági őrök tömege véd.

Anna később Franciaországba kerül, ahol modellként beépülve dolgozik, állandó gyilkosságokat végrehajtva a KGB megbízásából. Itt azonban a másik markáns és jóképű CIA ügynök, Lenny Miller (Cillian Murphy) akad a nyomára… Több spoilert nem lövök le, de talán a kedves olvasó már nagyjából kitalálta, milyen filmre számíthat…

Kliséhegyek és lopott ötletek

Az Anna alapvetően nem lett volna egy rossz film, ha mondjuk 20 évvel ezelőtt készül el, 2019-ben viszont már hemzsegnek benne a klisék és az innen-onnan összelopkodott ötletek. Ráadásul mindezt úgy, hogy az Anna mindenben egy fokkal gyengébb, mint azok a filmek, amelyektől nyilvánvalóan lopott, vagy legalábbis feltűnően hasonlít rájuk. Bár az orosz fiatal lányt KGB-be beépítős sztori szódával elmegy, de a Vörös veréb ezen a téren klasszisokkal jobb volt, bár az Atomszőkét, vagy a John Wick filmeket idéző lövöldözős, verekedős akciójelenetek ott vannak, de azért e két klasszikushoz azok sem érnek fel és Luc Besson saját Nikitája is jobban fel volt építve történetileg, a főszereplő Anne Parillaud által alakított karakter érdekesebb, némileg összetettebb is volt.

Erre a rengeteg lemásolt rétegre még az is rárakódik, hogy a sztori néhol eléggé naiv, vagy együgyű, tele olyan klisékkel (gonosz KGB főnök, aki a sakk nagymestere, szerelmi sztori a kémek között stb.) amelyeket mintha a hatvanas, hetvenes évek James Bond filmjeiből, vagy inkább azoknak is a másolatairól koppintotta volna Besson. A Helen Mirren által alakított Olga például kiköpött Rosa Klebb az Oroszországból szerelemmel című klasszikusból.

Summa summarum: gyakorlatilag ebben a filmben nincs egy szemernyi eredeti ötlet sem.

A „francia kapcsolat” elveszett…

Nem tudom, Luc Besson valaha is képes lesz-e ismét feltalálni önmagát, de a szintén borzalmas Valerian és az ezer bolygó városa után erről erős kétségeim vannak. A Valerian legalább megpróbált eredeti, fantáziadús elemeket felvonultatni, de az Anna erősen közepes, csöppet sem eredeti kémfilm, erősen a „vótmá’” szektorból.

-BadSector-

Anna

Rendezés - 4.2
Színészek - 5.5
Történet - 2.8
Látvány/akció - 6.6
Hangulat - 4.8

4.8

GYENGE

Nem tudom, Luc Besson valaha is képes lesz-e ismét feltalálni önmagát, de a szintén borzalmas Valerian és az ezer bolygó városa után erről erős kétségeim vannak. A Valerian legalább megpróbált eredeti, fantáziadús elemeket felvonultatni, de az Anna erősen közepes, csöppet sem eredeti kémfilm, erősen a „vótmá’” szektorból.

User Rating: 3.13 ( 2 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu